Nuorten aikuisten koronavirustartunnat kasvussa – THL:n Salminen koronatilanteesta: "Riski siihen, että tapausmäärä lähtee nousuun on koko ajan olemassa"

Suomessa on tällä hetkellä todettu yli 49 000 koronavirustapausta ja parantuneita arvioidaan olevan yli 40 000. Kuolemia on yli 700, kuolleiden keski-ikä on liki 82 vuotta. Koronavirusnäytteitä on tutkittu kolme miljoonaa, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Suomessa on toistaiseksi todettu 214 Ison-Britannian ja 18 Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Toistaiseksi ei ole selvää näyttöä virusmuunnosten kotoperäisen väestöleviämisen käynnistymisestä, mutta sen riski on huomattava.

Tartuntoja on nyt todettu eniten työikäisillä ja varsinkin nuorilla aikuisilla, lähes neljäsosa viimeaikaisista tartuntatapauksista todettiin 20–29-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on hieman laskenut, viikolla viisi yli 60-vuotiaiden osuus oli noin 8 prosenttia. Koko maassa uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 60 prosentissa tapauksista.

Viikolla viisi tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yli 2 500 uutta tapausta, mikä on lähes 200 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 49 tapausta 100 000 asukasta kohden

– Todetut tartuntamäärät ovat laskeneet, se on hyvä asia, mutta ei pidä luottaa siihen, että tilanne pysyy tällaisena, sanoi THL:n ja STM:n tilannekatsauksessa THL:n johtaja Mika Salminen.

– Tällä hetkellä ollaan siinä tilanteessa, että melko tasaista on ollut nämä kolme viimeistä viikkoa. Riski siihen, että tapausmäärä lähtee nousuun on koko ajan olemassa, Salminen jatkoi.

Kuolemantapauksista Salminen sanoi, että ikä on se kaikkein suurin kuolemanriski ja sen lisäksi monet perussairaudet johtavat selvästi korkeampaan riskiin.

– Perussairauksien määrä tietysti kasvaa iän karttuessa.

Koronavirusrokoteannoksia Suomessa on annettu yli 240 000, koronavirusrokotteeseen kuuluu kaksi rokoteannosta.

Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sanoi, että sairaalahoidon tarve koronaviruspotilaiden osalta on laskenut, erityisesti tehohoidon osalta, vaikka tapausmäärät kasvavat.

– Tartuntojen ja vakavien tautimuotojen suhde on toisenlainen kuin viime keväänä.

Voipio-Pulkin mielestä tämä kertoo esimerkiksi siitä, että koronavirustautipotilaita on opittu hoitamaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut