Kierrätys vauhdittuu uusille kierroksille – taloyhtiöiden pihoille 10 000 uutta jäteastiaa pääkaupunkiseudulla

Kotitalousjätteiden kierrätysaste pyritään nostamaan 60 prosenttiin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Yli puolet kotien jätteestä on vielä sekajätettä, jossa on runsaasti kierrätyskelpoista materiaalia, tiedottaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY).

Kierrätystä HSY vauhdittaa uusilla jäteastioilla, jotka mahdollistavat aiempaa helpomman jätteiden lajittelun. Kevään aikana kotipihoille saapuu noin 10 000 astiaa kierrätettäville jätteille.

Kaikissa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen vähintään viiden asunnon kiinteistöissä alkaa biojätteen, kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin keräys.

Kierrätystä helpottaa uusi monilokeroastia, joka tyhjennetään yhdellä kertaa nelilokeroiseen jäteautoon.

Kiinteistöt, joissa asuntoja on 10-19, saavat nykyisten keräysastioiden lisäksi erilliset astiat pienmetallin sekä lasi- ja muovipakkausten lajitteluun. Tätä suuremmat asuinkiinteistöt voivat viimeistään nyt aloittaa muovipakkausten keräyksen, sillä niillekin tulee nyt keräysastia kaikkiin taloyhtiöihin. Muutos koskee lähes 6 000 asuintaloa.

Uudet jäteastiat tulevat taloyhtiöille huhti-toukokuussa.

– Jätetilojen koko voi olla haaste pienemmille taloyhtiöille. Uusi monilokeroastia mahtuu pienempään tilaan ja vähentää pihassa käyvien jäteautojen määrää. Halutessaan taloyhtiö voi kuitenkin saada myös kaikille jätelajeille omat astiansa, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen tiedotteessa.

Biojätteen lajittelun toivotaan erityisesti lisääntyvän, sillä jopa kolmannes kotien sekajätepusseista on biojätettä tällä haavaa. Biojätettä ei kerätä kierrätyspisteissä.

HSY:n mukaan biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta, sillä biojätteestä saadaan sekä multaa että biokaasua. Mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon.

HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti uskoo asukkaiden kierrätysintoon.

– Viime vuoden kyselymme mukaan peräti seitsemän kymmenestä asukkaasta on halukas lajittelemaan jätteensä aiempaa tehokkaammin. Suurin haaste erityisesti pienissä taloyhtiöissä on vastausten perusteella keräysastioiden puuttuminen kiinteistöllä, ja juuri tähän tahdomme nyt panostaa, Partti sanoo.

Kierrätyksen tehostamista vauhdittavat myös EU:n ja Suomen asettamat tavoitteet.

Asukkaiden lajittelemat jätteet hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Jätteiden lajittelun tehostaminen lisää kiertoon saatavan materiaalin määrää. Tehokkaampi lajittelu voi olla taloyhtiöille myös kustannussäästö.

– Lajittelun lisääntyessä sekajätteen määrä tutkitusti vähenee ja sekajäteastioiden määrää voidaan vähentää, astiakokoa pienentää tai tyhjennyskertoja harventaa. Kannustamme lajitteluun alentamalla kierrätettävien jätteiden jätemaksuja tämän vuoden hinnastossamme, kertoo Nuutinen.

HSY:n kierrätysvinkit taloyhtiöille:

- Tiedottakaa asukkaita uusista keräysastioista jo etukäteen.

- Kannustakaa asukkaita lajittelemaan jätteet – näin säästetään sekajätteen jätelaskussa.

- Pitäkää jätepiste järjestyksessä ja huolehtikaa lajitteluohjeistuksesta – siisti jätepiste tekee kierrättämisestä mukavampaa.

- Ottakaa jätehuolto ja kierrätys esille yhtiökokouksessa – kysykää HSY:ltä ympäristöneuvojaa mukaan etäyhteydellä kokoukseen tai muuhun asukastilaisuuteen.

- Lajittelupulmissa auttaa Jäteopas osoitteessa hsy.fi/jateopas.

Jäteastiauudistus lyhyesti

5–9 asunnon kiinteistöt: nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastiat biojätteen, pienmetallin sekä kartonki-, lasi- ja muovipakkausten keräämiseen.

10–19 asunnon kiinteistöt: nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastiat pienmetallin sekä lasi- ja muovipakkausten keräämiseen.

Vähintään 20 asunnon kiinteistöt: nykyisten jäteastioiden lisäksi jäteastia muovipakkausten keräämiseen.

Uudet jätehuoltomääräykset astuivat lajittelun osalta voimaan 1.1.2021.

HSY tuo uudet astiat kiinteistöille huhti–toukokuussa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut