Syrjäyttääkö muuntojoustava tila kotiluokat Helsingin uusissa kouluissa? – Toimialajohtaja: Ei mitään "avokonttoreita"

Helsingin kasvatus- ja koulutustoimialalla ei ole tehty linjausta, jonka mukaan uudet rakennettavat koulut eivät sisältäisi enää lainkaan luokkahuoneita. Sen sijaan tilat ovat kyllä muunneltavia, kertoo toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Koulujen tilajaot ovat puhuttaneet paitsi HU:n Lukijan areenalla että apulaispormestari Pia Pakarisen (kok.) Facebook-ryhmässä, jossa keskusteluihin osallistuu tuhansia vanhempia ja myös kaskon henkilökuntaa.

Pakilan peruskoulun uudisrakennuksen kotiluokista kerättiin syksyllä 2019 jopa adressia. (HU 26.11.2019), kun Suomen kouluissa olivat nopeasti alkaneet yleistyä ”oppimistorit ja -aulat”.

Helsingin Uutisiin mielipidekirjoituksen lähettäneet kyseenalaistavat trendin, jonka mukaan omia luokkia ei ole, vaan opiskelu tapahtuu muuntautuvissa avotiloissa. Mielipidekirjoittajien mukaan etenkin pienimmille koululaisille pitäisi taata tuttu ja turvallinen kotiluokka.

Vanhemmat huolestuivat helsinkiläiskoulun tiloista: Käytävä otetaan opetustilaksi? – näin vastaa opetustoimi

Pohjolainen sanoo, että Helsingin kouluihin suunnitellaan ja tehdään muuntojoustavia tiloja, jotka voivat toimia kotiluokkina tai niistä voidaan muodostaa eri kokoisille ryhmille tiloja. Koulut itse päättävät, miten tiloja kulloinkin käytetään.

– Koulu itse järjestää opetuksensa, korostaa toimialajohtaja.

– Meillä ei myöskään tehdä isoja avotiloja tai ”avokonttoreita”, tätäkin termiä olen nähnyt käytettävän, mutta kouluihin rakennetaan iso yhteisöllinen tila, jota voidaan käyttää koulun tilaisuuksiin tai myös useamman ryhmän opetukseen, jos opettajat niin katsovat parhaaksi, Pohjolainen jatkaa.

Helsingin jättikoulut pelkäävät tilan loppuvan kesken 14.5. – Jätkäsaaressa täysin päinvastainen tilanne

Koronaviruksen jyllätessä kaikkia kontakteja on pitänyt rajata minimiin, onko koulujen suunnittelussa varauduttu mahdollisiin tuleviin virusepidemioihin?

– Pandemialla on ollut vaikutusta, eli tällä hetkellä asiantuntijat miettivät myös tätä kysymystä, Pohjolainen vastaa.

– Koulujen suunnittelussa otetaan huomioon logistiikka, äänen ja melun syntyminen, turvallisuus ja terveys, hän toteaa.

Yksi Suomen suurimmista puukouluista Helsinkiin – Kaikki kouluasteet kattava avoin oppimisympäristö 700:lle

Pia Pakarisen ryhmässä oli myös äskettäin keskustelua siitä, että erään opettajan mukaan opettajien näkemykset oli sivuutettu koulun uudisrakennushankkeen suunnittelussa.

– Koulujen rakennushankkeiden suunnittelussa tehdään ns. pedagoginen suunnitelma, jonka tekemiseen rehtori ja opettajat osallistuvat. Tämä prosessi lähtee liikkeelle ennakkokyselyllä opettajille ja tästä oli kyse. Kyseisen koulun opettajien varsinainen suunnittelupalaveri on vasta tulossa, joten ennakkokyselystä oli syntynyt väärinkäsitys, Pohjolainen toteaa.

Jätkäsaaren peruskoulu valittiin vuoden 2019 betonirakenteeksi – materiaaleissa huomioitu merellinen kosteusrasite

Nuoriso viettää aikaa hylätyssä koulussa Helsingissä, turvatoimia tehostettu ilkivallan vuoksi – "Poliisi valvoo sen mukaan, miten muulta partioinnilta kerkiää"

IS: Koskelan murhan uhri kävi koulua Käpylässä – työntekijä arvostelee kaupungin niukkaa tiedotuslinjaa: "Emme seisseet tumput suorina seuraamassa"

"Maskista tulee finnejä ja se sotkee ripsivärin" – VS: Jopa yli puolet teini-ikäisistä riisuu maskin luokan ulkopuolella, opettajat penäävät työsuojelua

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut