Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikenneturvallisuus huolenaiheena Herttoniemessä – onnettomuuksissa usein osallisina kääntyvä auto ja pyöräilijä

Herttoniemen Linnanrakentajantielle toteutetaan merkittävä katutyö vuosina 2023–2025 Abraham Wetterintien ja metroaseman välille. Tuolloin katuosuudelle tehdään bussikaistat ja yksisuuntaiset pyörätiet. Lisäksi Itäväylälle tehdään autoliikenteen ramppi Linnanrakentajantieltä Itäkeskuksen suuntaan.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina vastauksen valtuustoaloitteeseen Linnanrakentajantien turvallisuuden parantamiseksi. Tilanne ei ole onnettomuuksien osalta muuttunut merkittävästi vuosien varrella, mutta lähes puolessa viiden vuoden aikana tapahtuneista onnettomuuksissa osallisena on ollut pyöräilijä ja niistä liki kaikissa on ollut toisena osapuolena kääntyvä auto.

Erityisesti isoista ajoneuvoista on usein varsin haastavaa havaita takaviistosta oikealta lähestyvää pyöräilijää. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan mahdollisuutta havaita samaan suuntaan lähestyviä muita voidaan parantaa ajoneuvoteknisillä järjestelmillä. On myös odotettavissa, että EU:ssa nousee ehdolle direktiiviesitys, jossa joihinkin suurimpiin ajoneuvoluokkiin säädettäisiin pakolliseksi tekniikkaa, joka vähentää kuljettajan näkemäkatveita, vastattiin lautakunnan lausunnossa aloitteeseen.

Herttoniemessä oikealle kääntymisen järjestäminen omaa suojattua liikennevalovaihetta noudattavaksi vaiheeksi johtaisi erityisesti Linnanrakentajantien ja Laivalahdenkadun liittymässä autoliikenteen välityskyvyn merkittävään heikkenemiseen. Tällainen järjestely johtaisi myös pidentyneisiin liikennevalojen kiertoaikoihin, mikä on koettu erityisesti jalankulkijoille haitaksi.

Oikealle Linnanrakentajantieltä etelästä kääntyvän liikenteen suhteellinen osuus tulee vähentymään, kun Linnanrakentajantien 2023 alkava kadunrakennuksen myötä tehtävä ramppi Itäväylälle saadaan käyttöön.

Pyöräliikenteen muuttuminen yksisuuntaisesti parantaa osaltaan autoliikenteen osallisten mahdollisuuksia tulkita pyöräilijän aikeita ja kulkureittejä oikein, totesi lautakunta. Pyöräliikenteen suunnitteluohjeita laadittaessa on hyödynnetty edistyneimmissä pyöräilymaissa tehtyä tutkimustietoa järjestelyiden turvallisuudesta.