Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesätyöntekijät etsivät nyt asuntoja Helsingistä – Juulia ja Lotta ovat valmiita jopa 1600 euron vuokraan: "Tampereella maksan 580 euroa"

Vuokra-asunnot: Kesätyöntekijät etsivät nyt asuntoja Helsingissä.

Ensi kesän vuokra-asuntomarkkinat käyvät parhaillaan kuumana, kun Helsinkiin kesätöihin tulevat etsivät itselleen asuntoa. Vuokra-asunnoista pyydetään kovia hintoja, mutta niistä ollaan valmiita myös maksamaan.

Tampereella journalistiikkaa opiskeleva Juulia Hakulinen, 24, on yksi kesäksi Helsingistä asuntoa etsivä. Kesätöihin kolmeksi kuukaudeksi tuleva Hakulinen laittoi ystävänsä Lotta Karisen kanssa ilmoituksen vuokra-asunnot Helsinki -Facebook-sivuille, jonne uusia vuokra-asuntoilmoituksia ilmestyy päivittäin. Hakulinen toivoo löytävänsä kesäksi Helsingistä kolmion.

Maksimivuokraksi Hakulinen ilmoitti 1 600 euroa kuukaudessa.

– Laitoimme vuokrakaton aika korkeaksi ihan sen takia, että tarjonta olisi mahdollisimman laaja. Vuokra voi olla vähän korkeampi, koska asumme yhdessä.

Asuntokauppa siirtyi Facebookiin, päätöksiä tehdään pikana – Välittäjät: Asuntojen kysyntää on nyt selvästi enemmän kuin tarjontaa

Kriteereinä nuorilla naisilla oli, että asunto olisi kalustettu, siisti, molemmilla olisi omat huoneet, ympäristö olisi rauhallinen mahdollistaen tarvittaessa etätyöt ja että asunto sijaitsisi ensisijaisesti Helsingin keskustassa.

– Hirveän kauaksi emme haluaisi lähteä työpaikoista, koska kulkeminenkin maksaa. Työpaikkamme ovat keskustassa.

Alle 700 eurolla ei saa juuri mitään.

Hakulinen ei ole koskaan asunut Helsingissä ja pitää sen hintatasoa kalliina.

– Tuntuu, että siellä ei ole edes järkeä asua yksin. Maksan Tampereella yksiöstäni 580 euroa. Se on siisti ja valmistunut vuonna 2011. Tuntuu, että Helsingissä se olisi mahdottomuus.

Kesäksi Hakulinen on saanut vuokrattua oman asuntonsa Tampereella.

Kuva: Kalasataman ikkunaton makuuhuone sai professorin jyrähtämään: "Ylilyönti, rakentamisessa on kikkailtu"

Realia Asuntovuokrauksen yksikönpäällikkö Jesse Helvilä kertoo, että 1 600 euron kuukausivuokralla kolmio Helsingistä on helppo löytää.

– Kyllä sillä budjetilla melko hyvin pystyy jo valitsemaan, mitä olisi ottamassa. Tällä hetkellä esimerkiksi Oikotieltä alle 1 600 euron kuukausivuokralla kolmioita löytyy 360 ja neliöitäkin 55.

– Esimerkkihakijoiden budjetilla pääsisi pieneen kolmioon vaikka Töölöönkin.

Helvilä kehottaa opiskelijoita hakemaan asuntoa suurilta vuokranantajilta, joilla tarjontaa on enemmän ja jotka voivat vuokrata asuntoja helpommin lyhyemmäksikin aikaa.

Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk

Yksiön Helsingistä voi tällä hetkellä saada reilulla 700 eurolla.

– 717 euroa on tällä hetkellä edullisin välityksessä oleva yksiömme. Alle 800 eurolla saa jopa aivan uusiakin yksiöitä Helsingistä.

Kallion ja Kalasataman alueen kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Siru Virtanen Kiinteistömaailmasta kertoo, että kysyntä näkyy myös vuokrissa.

– Kallio on jo vuosia ollut yksi Helsingin suosituimmista alueista sen trendikkyyden ja sijainnin takia. 30 neliön asunnon käypä vuokra on tonnin pintaan. Pienempiä ja monesti huonotasoisempia koteja toki vuokrataan alle tuonkin, mutta alle 700 eurolla ei saa juuri mitään.

Uusia vuokra-asuntoja tarjolla Sompasaaressa – tämän verran joutuu pulittamaan yksiöstä

Virtanen muistuttaa, että kesätyöntelijöiden ei välttämättä ole helppoa löytää asuntoa muutamaksi kuukausiksi, koska kysyntää on muutenkin.

– Vain kesän ajaksi vuokraavat jäävät helposti toiselle sijalle vuokralaista valittaessa. Vuokranantajat haluavat tehdä pääsääntöisesti pitkäaikaisia vuokrasopimuksia. Ensimmäinen irtisanomispäivä sovitaan usein aikaisintaan vuoden päähän.

Kesätyöntekijät etsivät asuntoa osittain samaan aikaan myös Helsingistä opiskelupaikan saaneiden kanssa.

"Kyllähän tämä ansaitsisi oman postinumeron" – hienostoalue haluaa tehdä eroa Itäkeskukseen, pelkona nimby-leima

Opiskelijoilla on Helvilän myös mukaan vaikutusta kesäisin Helsingin vuokramarkkinoihin.

Yksityiset vuokranantajat saattavat heinä–syyskuussa pyytää suurempia vuokria. Yksiöissä se voi tarkoittaa 25–40 euron suurempia kuukausivuokria kuin muina kuukausina.

Ensi kesänä myös koronalla saattaa olla vaikutusta siihen, että tulijoita on normaalia vähemmän.

– Esimerkiksi viime kesänä ei ollut aivan samanlaista kysyntäpiikkiä kuin tavallisesti.

Realia vuokraa pääkaupunkiseudulla eläkevakuutusyhtiöiden ja asuntorahastojen asuntoja, ei yksityisten vuokranantajien.

Pirkka-Pekka Petelius vastaa 3 neliön yksiössä asuvalle "Yölinjalla" – tämä hulvaton hupailu oli yli 20 vuotta aikaansa edellä

Käsittämätön viritys Helsingissä: Rantaan kyhättiin konteista luvaton asumus – "Kalasataman erillistaloa" vuokrattu 2500 e/kk hintaan

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä