Cheek auttoi Ilta Fuchsin alkuun – 24-vuotias artisti kirjoittaa ja säveltää nyt toista albumia: "Olen lopettanut listasijoituksiin tuijottamisen"

Musiikki: Ilta kirjoittaa ja säveltää jo toista levyä.

Ilta Fuchs tähyää yhä korkeammalle musiikkitaivaalla. Jos kaikki onnistuu oivallisesti, hän saattaa edustaa Suomea Eurovision tulevissa laulukilpailussa. Johanna Erjonsalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Hittitaivaalle on viime vuosina noussut sananmukaisesti suoranainen iltatähti. Viimeisten kuuden vuoden aikana suomalaista musiikkimaailmaa on elävöittänyt helsinkiläinen Ilta Fuchs, 24.

Jo alkupamaus uralle oli komea, sillä Jare Tiihonen eli Cheek huomasi hänen kykynsä ja valitsi hänet yhteistyökumppanikseen.

Noste ei ole edelleenkään loppunut – päinvastoin: nyt Ilta kirjoittaa ja säveltää omia kappaleitaan jo toista albumia varten.

Uutta musiikkia työstetään levykuntoon Vallilassa sijaitsevassa studiossa Lasse Piiraisen ja Väinö Walleniuksen kanssa.

16-vuotias helsinkiläisartisti Joel Belinskij tylyttää 2020-luvun musiikkia – "Monesti kuulee, että biisit on tehty pienellä vaivalla"

Iltan luoma kappale Kelle mä soitan on noussut Spotifyn Top 3 -listalle.

– Olen lopettanut listasijoituksiin tuijottamisen, mutta tuo kappale on tainnut osua juuri tähän koronatilanteeseen hyvin, Ilta arvelee.

Esiintyminen voi olla painajaista, mutta olen aina rakastanut sitä.

– Mietin aluksi tiimin kanssa, josko tästä tulisi ihmissuhdebiisi, mutta halusimme sitten viedä kappaleen yksinäisyysteemaa kohti.

Ilta on päässyt Uuden musiikin kilpailu 2021:n finaaliin juuri samaisella kappaleella.

Viikon kuluttua ratkeavassa UMK-kisassa etsitään Suomen edustajaa Eurovision laulukilpailuun, joka pidetään tänä vuonna Hollannin Rotterdamissa.

Klassinen musiikki on tullut Iltalle tutuksi jo lapsuudenkodissa, mutta sen parissa hän ei aio uraansa tehdä.

– Minulle toisenlainen musiikki on juuri sitä, mikä uppoaa luihin ja ytimiin. Whitney Houston ja Celine Dion ovat minulle äärimmäisen tärkeitä esikuvia, Ilta hehkuttaa.

"Rajoitukset on tehty päättäjien poliittisen uran nostetta varten" – tapahtuma-alan toimija vertaa Suomea Ranskaan: "En voi käsittää"

Iltan valttikorttina pidetään hänen vahvaa lauluääntään.

– Joillekin toisille esiintyminen voi olla yhtä painajaista, mutta minä olen aina rakastanut sitä.

Toistaiseksi Ilta on kirjoittanut kaikki laulunsa suomeksi. Kielen vaihto esimerkiksi englantiin ei ole ajankohtaista.

He lsinkiläinen Ilta Fuchs laulaa suomeksi ja toteaa että kielen vaihtaminen esimerkiksi englantiin ei ole ajankohtaista. Johanna Erjonsalo

Ilta muutti Jyväskylästä Helsinkiin vain 18-vuotiaana. Hänen perheensä on suomalais-saksalainen.

– Äidille ja isälle olen kiitollisuudenvelassa siitä, että he ovat aina tukeneet ja kannustaneet minua kulkemaan omaa polkuani.

– Olen kyllä ollut todella onnekas, että saan tehdä ja esittää musiikkia juuri omalla tavallani. Koko artistin uraa on parantanut se, että olen nyt löytänyt itseni kirjoittajana entistä syvemmin, Ilta iloitsee.

Lisäonnea elämään on tuonut vuodenvaihteessa tapahtunut kihlaus.

HS: Jare "Cheek" Tiihonen vaatii hallitukselta lisää järeitä keinoja koronakriisiin – "Työttömyys voi räjähtää käsiin"

Kuka?

Ilta Fuchs

24-vuotias laulaja ja lauluntekijä, asuu Helsingin keskustassa.

Ensimmäinen single ”Koukkuun” julkaistiin 2017.

Esikoisalbumi ”Näitä hetkiä varten” ilmestyi syyskuussa 2020.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut