Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhetalon sulkeminen harmittaa Kontulassa – Toiminta leikkipuistossa ei ole äitien mukaan lainkaan sama asia: "Perhetalo ollut arkena kuin toinen koti"

Lapsiperheet: Kontulan perhetalon sulkeminen harmittaa sen käyttäjiä. Toiminta siirretään leikkipuistoihin, kun korona hellittää.

Kontulan päiväkodin yhteydessä sijainneen perhetalo Naapurin lakkauttaminen Naapurintie 14:ssä suututtaa sen käyttäjiä. Päiväkoteihin oli hakijoita vuoden vaihteessa niin paljon, että tila tarvittiin käyttöön.

Perhetalo Naapurin toiminta siirretään leikkipuistoihin Iso-Anttiin Itäkeskukseen sekä Kiikkuun ja Lampeen Kontulaan.

MLL Kontulan paikallisyhdistys on kerännyt adressia, jossa vastustetaan Naapurin lakkauttamista ja sille toivotaan uusia tiloja Kontulasta. Adressi keräsi ensimmäisenä vuorokautena 90 allekirjoitusta, nyt niitä on yli 130.

Uusittu leikkipuisto henkii keskiaikaista tunnelmaa – pihalta löytyy puinen linna ja puiset leikkivälineet

Yhdistyksen hallituslaiset Vilma Räisänen ja Anna-Mari Hätälä olivat aktiivisia perhetalon käyttäjiä.

– Kun menin ensimmäisen kerran sinne, en tuntenut ketään. Siellä oli mahtava henkilökunta. Ja sitten kun tutustuin äiteihin, heidänkin vuoksi sinne tuli mentyä, Kontulassa asuva Hätälä sanoo.

Räisänen asui Kontulassa, kun hänen esikoisensa syntyi. Nyt hän asuu Vantaalla, mutta kävi Kontulan Naapurissa edelleen, kun kuopus oli pieni.

Sieltä on saanut moni elinikäisiä ystäviäkin.

– Sieltä on saanut moni elinikäisiä ystäviäkin. Naapurissa kävi laidasta laitaan erilaisia ihmisiä eri kulttuureista. Siellä kävi nuorempia ja vanhempia äitejä ja isiä. Joku kävi ainoastaan toimintatuokioissa ja joku tuli vain oleskelemaan, Räisänen selventää.

Perhetalo Naapuri oli avoinna aamuyhdeksästä neljään saakka ja se oli avoin kaikenikäisille lapsille ja aikuisille.

Itsellisesti saatu lapsi oli toivottu, mutta Sarin, 40, voimat loppuivat – apu löytyi lopulta paikasta, josta hänellä ensin oli ennakkoluuloja: "Ymmärsin, että yksin ei ole pakko jaksaa"

Naisia eniten harmittaa se, että perhetalolle ei ole löydetty uusia tiloja, vaan toiminta on siirretty leikkipuistoihin.

– Leikkipuistoissa on pikkulapsiperheille vain aamupäivätoimintaa, ja se on pääsääntöisesti vain ulkona. Iltapäivällä leikkipuistotoimintaan tulevat koululaiset. Se on aivan eri asia kuin perhetalo. Pienten lasten kanssa ulkona oleminen on haasteellista. Ei pysty vaihtamaan vaippaa, eikä imettämään, Vilma Räisänen painottaa.

– Ongelma on se, että jos puhutaan, että perhetalon toiminta siirtyy leikkipuistoihin, se tarkoittaa käytännössä sitä, että se lopetetaan, Räisänen sivaltaa.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Irma Sihvonen Helsingin kaupungilta sanoo, että monesti leikkipuistossa on rakennus, jonka sisällä voidaan järjestää vertaistoimintaa.

– Toiminnan sisältö on sama kuin perhetalossa, eli se on vertaistoimintaa meidän pikkulapsiperheille. Paikka vain siirtyy, Sihvonen lupaa.

Ensi viikolla ikkunoista voi bongailla sydämiä – lapset: "Lähde etsimään, kuinka monta sydäntä löydät"

Koronan vuoksi avointa sisätoimintaa leikkipuistoissa ja perhetaloissa ei ole ollut. Naapurin toiminnan siirtymisestä ilmoitettiin ennen joulua ja vuoden alussa toiminta siirtyi kolmeen leikkipuistoon. Myös Naapurin kaksi ohjaajaa siirtyvät uusiin toimipisteisiin.

– Kun koronavaihe on ohi, leikkipuistoihin suunnitellaan ryhmätoimintoja, joita perhetaloissa on nyt ollut. Kun palaamme normaaliin aikaan, leikkipuistoissa voi taas käydä lämmittämässä vauvan ruokaa, sanoo leikkipuisto- ja iltapäivätoiminnan päällikkö Hanna Linna.

Perhetalo Naapurissa Vilma Räisänen ja Anna-Mari Hätälä kertovat tehneensä yhdessä muiden vanhempien kanssa ruokaa. Tätä mahdollisuutta leikkipuistoissa ei ole.

– Nuo tilat, mitä kaupunki ehdottaa, eivät ole ollenkaan sellaiset kuin perhetalo Naapurin tilat olivat. Leikkipuistojen tilat ovat enimmäkseen ulkotiloja ja ruuan lämmitysmahdollisuuksia. Tästä syystä toivomme, että saisimme omat tilat perhetalo Naapurin toimintaan, jotta toiminta voisi säilyä ennallaan, Räisänen vetoaa.

– Toiminta on ollut todella yhteisöllistä ja kävijöitä on riittänyt. Perhetalo on ollut tavallaan arkena kuin toinen koti.

Helsingin ensikodin asiakkaissa on yhä enemmän yli 40-vuotiaita äitejä, alaikäisiä vuosittain vain muutama – Teiniäitiys on vähentynyt Helsingissä selvästi

Näiden 10 leikkipuiston puut ja pensaat vaihtuvat myrkyttömiin ja syötäviin – puutarhajuhlia vietetään syyskuussa

Ovatko lapsiperheiden suosimat kahluualtaat vaarassa vähentyä Helsingissä? – "Ihmeellisiä putkivuotoja, vapaata riistaa kaikille"

Leikkipuisto sai uuden modernin ilmeen – pulikoimaan kahluualtaisiin ei kuitenkaan enää koskaan pääse