Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Innokkaat hiihtäjät huolettavat merikotkaparin pesän lähellä – Nadi ja Amalia saattavat jopa luopua pesinnästä, jos kokevat kotisaarensa muuttuneen rauhattomaksi

Linnut: Jäätynyt meri on mahdollistanut ulkoilun merikotkaparin pesän lähellä.

Moni on ollut huolissaan Lopin saarella pesineestä merikotkaparista, Nadista ja Amaliasta. Viime kesänä kolme poikasta maailmaan saattanut pariskunta jäi reviirilleen talvehtimaan ja valmistautumaan taas kevään pesintään.

Pesinnän onnistuminen voi kuitenkin vaarantua tänä vuonna ihmisten läsnäolon vuoksi. Kireät pakkaset ovat varmistaneet, että merenlahti Lopin saaren ympärillä on jäätynyt ja siinä voi hiihtää ja kävellä.

– Sulan veden aikaan alueella on liikkumiskielto. Nyt kun meri on jäässä, liikkuminen on sallittua luonnonsuojelualueellakin, kertoo ympäristösuunnittelija Kalle Meller Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Lue myös: ”Uutta ja mykistävää” – Merikotka pesii Vanhankaupunginlahdella ensimmäistä kertaa

Ulkoilijoita onkin liikkunut runsaasti luonnonsuojelualueella tänä talvena. Meller on huomannut irti olevia koiria ja useita hiihtäjiä lähellä Lopin saarta.

– On tehty havaintoja, että hiihtäjiä on mennyt läheltä saarta ja kotkapariskunta oli pyörinyt saaren yläpuolella, mutta ne eivät uskaltaneet laskeutua pesälle, Meller sanoo.

– Jos merikotkapari kokee paikan liian rauhattomaksi, ne saattavat siirtyä pesimään muualle tai pahimmassa tapauksessa saattavat jättää pesimättä kokonaan. Viime talvi oli leuto, joten tilanne oli erilainen, hän jatkaa.

Vaikka kriittisin pesintävaihe onkin vasta maalis-toukokuussa, kotkapari on jo nyt ehostanut pesäänsä ja vienyt sinne oksia.

Siksi kaupunki toivoo, että liikkujat kiertäisivät Lopin saaren vähintään 400 metrin etäisyydeltä. Meller uskoo, että kaikki eivät ole tietoisia merikotkaparin pesinnästä ja että suurin osa ihmisistä haluaakin välttää häirintää.

Kaupunki on yrittänyt tiedottaa asiasta kylteillä. Nykyisistä kylteistä ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä, että niitä lähemmäksi ei tulisi mennä, ja että hiihtäminen tähänkin aikaan vuodesta voi jo häiritä pesintää.

– Viikonloppuna laitettavista kylteistä tulee hiukan selkeämpiä sen suhteen, että niissä ohjeistetaan pysymään kylttien etäisyydellä pesästä, ja liitetään vielä riittävän etäisyyden osoittava karttakin mukaan, Meller lupaa.

Lue myös: Helsingin merikotkalivessä voi seurata Nadin ja Amalian puuhia – Vanhankaupunginlahden julkkispari kantaa poikasilleen muun muassa lahnoja

Merikotkaparin pesiminen näin urbaanissa paikassa on ainutlaatuista ja siksi monet alueen asukkaat ovat olleet huolissaan ihmisaktiviteetista saaren lähettyvillä.

– Palautteita on tullut useammaltakin henkilöltä. Herttoniemen Facebook-ryhmässä on ollut hyvää aktiivisuutta sen puolesta, etteivät ihmiset häiritsisi kotkia.

Viimekesäinen pesintä onnistui hyvin ja merikotkaparin kolme täyskasvuista poikasta lensi pesästä syksyllä.

– Joskus ne voivat käydä vanhoilla pesäpaikoilla pyörähtämässä. Niitä ei rengastettu, eli jos joku niistä nähtäisiin alueella, emme voi olla varmoja, että kyseessä on juuri pariskunnan poikanen, Meller sanoo.

Merikotkat ovat kuitenkin kovin reviiritietoisia, joten mitään suurta kotkaparvea alueelle ei poikasten myötä synny.

Lue myös: Merikotkat Amalia ja Nadi saivat harvinaiset kolmoset – ovat osoittautuneet naapureilleen erittäin vaarallisiksi