Helsingin juutalainen seurakunta sai 300 000 euron määrärahan synagogan turvallisuuden ylläpitoon – "Tarrojen liimaajia ei ole korona-aikana liikkunut entiseen tapaan"

Rasismi: Äärioikeisto hyödyntää nyt muun muassa Youtube-videoita.

Helsingin juutalaisessa seurakunnassa koetaan edelleen turvattomuuden tunteita. Uusi piirre juutalaisvastaisessa toiminnassa on se, että äärioikeisto on viime vuosina julkaissut internetissä videoita ja muuta materiaalia, jotka yllyttävät väkivaltaisiin iskuihin.

– Näitä videoita on ilmestynyt muun muassa Youtubeen ja etenkin niin sanottuun pimeään someen. Niiden levittäminen on täysin systemaattista, arvioi seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Pimeällä somella tarkoitetaan yksityisiä kanavia, joiden kautta tehdään linkkijakoja. On arvioitu, että kaikista verkossa jaetuista linkeistä jopa yli 80 prosenttia olisi pimeitä verkkolinkkejä.

Näiden linkkien jakajia on tavallista vaikeampi jäljittää.

Nadbornikin mukaan ilmapiiri on uhkaava verkossa lietsottavan vihan vuoksi.

– Pahinta tässä toiminnassa on juuri terrori-iskun uhka.

Pahinta tässä toiminnassa on juuri terrori-iskun uhka.

Helsingin poliisin mukaan ilkivallasta seurakuntaa kohtaan ei kuitenkaan ole lähiaikoina tehty varsinaisia rikosilmoituksia. Poliisi on kylläkin vastaanottanut erilaisia vihjeitä, mutta ne eivät ole johtaneet tutkintaan.

Seurakunta omistaa Kampissa sijaitsevan synagogan, jonka yhteydessä toimii myös juutalainen koulu ja päiväkoti.

Synagogan läheisyyteen on jo vuosien ajan liimailtu juutalaisia solvaavia tarroja, mutta koronaepidemian aikana niiden levittäminen on vähentynyt.

– Se johtuu siitä, että tarrojen liimaajat ovat uskoaksemme pääosin Helsingin ulkopuolella asuvia. Kun korona-aikana liikkuminen on vähentynyt, myöskään näitä liimaajia ei ole tullut Helsinkiin entiseen tapaan.

Tarroittamisen takana on aiemmin ollut uusnatsiaatetta kannattava Pohjoismainen vastarintaliike.

Lisäksi synagogan seiniä on muutamia vuosia sitten töhritty ja ohikulkijat ovat huudelleet rasistisia kommentteja. Häiriköiden joukossa on ollut sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia.

Nadbornik arvioi Helsingin Uutisille vuonna 2017, että seurakunnan häirintä on Helsingissä kausittaista.

Lisääntyneen häirinnän vuoksi seurakunnan omistama tontti on nykyisin tiukasti vartioitu. Aidan lisäksi kulkua synagogaan kontrolloidaan vartiointikopin avulla. Näin on jouduttu toimimaan jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Viime vuonna seurakunta sai valtiolta 300 000 euron määrärahan, jolla on ylläpidetty synagogan turvallisuutta.

Tähän saakka seurakunta on joutunut hakemaan määrärahaa joka vuosi erikseen, mutta nyt avustus on liitetty osaksi valtion tulo- ja menoarviota.

– Synagogan julkisivuremontti valmistui viime syksynä. Siihen otimme lainaa noin miljoona euroa ja valtion avustus tietysti edesauttoi projektin toteutumista, Nadbornik kertoo.

Hänen mukaansa uudet turvallisuustoimet eivät näy ohikulkijoille millään tavoin.

Mikä?

Helsingin synagoga

Helsingin juutalaisessa seurakunnassa on noin 1 100 jäsentä.

Synagoga sijaitsee Kampissa. Se on valmistunut vuonna 1906.

Synagogan yhteydessä toimii myös juutalainen koulu ja päiväkoti.

Seurakunnalla on oma kirjasto, jossa on 4 000 teosta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut