Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kongressikeskukset keksivät nyt tiloille luovaa käyttöä paikatakseen kävijäkatoa – Paasitornissa ollaan tulevasta keväästä varovaisen toiveikkaita

Kävijäkato: Kokouskeskukset ammottavat nyt tyhjyyttään.

Suuret helsinkiläiset kongressikeskukset suunnittelevat parhaillaan tiloilleen uusia käyttömuotoja paikatakseen koronan leikkaamien tapahtumien kävijäkatoa edes hivenen.

Messukeskuksen tyhjentyneissä tiloissa järjestettiin jo viime syksynä ammattikorkeakoulu Laurean pääsykokeet, joihin osallistui neljän päivän aikana yhteensä noin 2 900 hakijaa.

Kokemus oli myönteinen.

– Koska hallit ovat suuria, turvavälien säilyttäminen oli helppoa, kertoo Messukeskuksen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Hus ja Mehiläinen tekevät Messukeskuksessa parhaillaan koronatestauksia.

Messukeskuksen rakenne on testauksia ajatellen erinomainen: sisäänkäynnit ovat suuria ja testattujen poistuminen onnistuu kokonaan toisesta siivestä.

Toiminta saattaa käynnistyä uudelleen jo huhtikuussa.

Finlandia-talossa ryhdyttiin jo hyvissä ajoin suunnittelemaan korvaavia toimintoja.

Nyt neuvotteluja käydään siitä, voitaisiinko talossa antaa koronarokotuksia tai voisiko se toimia huhtikuun kuntavaalien ääntenlaskupaikkana.

Myös syksylle suunnitellaan uusia tapahtumia ja tammikuussa 2022 avattavan Pikku-Finlandian myynti on vetänyt hyvin.

Viime joulun alla Finlandia-ravintolasta ulosmyyty ruoka oli suurmenestys.

– Ennenhän tästä ruoasta on voinut nauttia vain talon omissa tapahtumissa, kertoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen.

– Ystävänpäivän alle teimme keittiömestarin kädestä syntyneen ruokakassin, joka osoittautui hyvin suosituksi.

Vielä vuonna 2019 Finlandia-talo oli tapahtumajärjestäjänä vahvassa nousukiidossa.

Talon liikevaihto oli ennätykselliset 16 miljoonaa euroa – siis peräti kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Ennätystuloksen takana oli paitsi EU-puheenjohtajakauden tuoma yli 70 kokouksen sarja myös kansainvälisten kongressijärjestäjien kasvava kiinnostus Helsinkiä kohtaan. Kävijöiden kokonaismäärä oli huikeat 225 000.

Nyt ennätysvuodesta on jäljellä vain kalpea haamu, sillä viime vuonna talon liikevaihto romahti 80 prosenttia. Suuria tapahtumia ei talon saleissa juuri näy.

Tolonen myöntää, että valtioneuvosto on kyllä tunnistanut tapahtuma-alan ahdingon, mutta siitä huolimatta erillistä koronatukea sille ei ole herunut.

– Esimerkiksi Wienissä on täysin erilainen käytäntö. Siellä Itävallan valtio maksaa järjestäjille rahallista tukea, kun suuria kongresseja on koronatilanteen vuoksi jouduttu perumaan, Tolonen kertoo.

– Se puolestaan madaltaa asiakkaan riskiä järjestää epävarmana aikana tapahtumia.

Myös Paasitornin käytävillä ja saleissa on helmikuussa hiljaista. Koronarajoitusten tullessa viime maaliskuussa voimaan työväentalon toiminta ajettiin käytännössä kokonaan alas.

– Kaikki tänne suunnitellut tapahtumat sulivat muutamassa viikossa pois, kertoo Paasitornin toimitusjohtaja Osku Pajamäki.

– Kun kokonaisuuteen kuuluu viisi ravintolaa ja hotelli, on selvää, että menetettyjä kävijämääriä ei voida millään korvata.

Paasitornin väki uskoo kuitenkin tilanteen kääntyvän parempaan suuntaan jo tänä keväänä.

– Uskon, että kokoustoiminnan voi käynnistää uudelleen siinä vaiheessa, kun koronaepidemian riskiryhmät ja yli 70-vuotiaat on suojattu rokotuksilla.

– Jos kaikki menee kuten on arvioitu, silloin todennäköisesti voisimme avata toimintoja kävijöille jo huhtikuun puolivälissä, Pajamäki sanoo toiveikkaana.