Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulukinkkujen rasvaa kierrätti koronasta huolimatta ennätykselliset 240 000 kotitaloutta, mutta rasvaa kertyi yllättävän "vähän"

Joulukinkkujen rasvaa kierrättävä Kinkkutemppu keräsi poikkeusvuonna ennätysmäärän osallistujia, 240 000 kotitaloutta. Tämä oli peräti 40 000 enemmän kuin vuonna 2019.

Innokkaimmin paistinrasvaa kerättiin pääkaupunkiseudulla, Hämeessä ja Savossa.

Ennätyksellisestä osallistujamäärästä huolimatta kerätyn rasvan määrä yllätti järjestäjät, sillä sitä kertyi 5 tonnia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Joulun 2019 kinkuista tiristettiin 200 000 kotitalouden voimin 60 tonnia rasvaa, mutta vuoden 2020 joulun lähes neljännesmiljoona osallistujaa keräsivät "vain" 55 tonnia.

Pienemmälle rasvan määrälle voi kampanjan tiedotteen mukaan olla monta syytä. Yksi saattaa olla yksinkertaisesti se, että nykykinkut ovat aiempaa pienempiä. Myös koronapandemia on voinut vaikuttaa, kun moni vietti joulua aiempaa pienemmällä porukalla.

Kinkkutemppu on kerännyt kinkkujen paistinrasvoja viitenä peräkkäisenä jouluna. Rasva käytetään uusiutuvan dieselin valmistukseen.

Vähentymisestä huolimatta menneenä jouluna kerätty rasva riittää niin suuren dieselmäärän valmistukseen, että sillä voisi ajaa henkilöautolla jopa 17 kertaa maapallon ympäri.

Tämänkertaisessa kampanjassa oli mukana enemmän kierrätyspisteitä kuin aiemmin, kaikkiaan 349. Rasvaa saattoi jättää kierrätykseen muun muassa Suomen jokaisessa K-Citymarketissa ja kuntien jätelaitosten asemilta ympäri maata.