Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Virusmuunnosten määrä kasvaa nopeasti – "Leviäminen on pidemmällä kuin tiedot ovat antaneet ymmärtää"

Terveyskonserni Mehiläisen tutkimukset osoittavat koronavirusmuunnosten nopeaa kasvua. Näytteiden perusteella virusmuunnokset leviävät Suomessa selvästi arvioitua nopeammin.

Virusmuunnoksia todettiin 19 prosentissa tutkittuja näytteitä, kun edellisellä tarkastelujaksolla luku oli 12 prosenttia, Mehiläinen tiedottaa.

Mehiläinen on sekvensoinut positiivisia koronanäytteitä yhteistyössä Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa 27. tammikuuta alkaen. Varianttien osuus on kasvanut nopeasti, viimeisimmällä jaksolla virusmuunnoksia todettiin 15, eli lähes kaksinkertainen määrä edelliseen jaksoon verrattuna, jolloin luku oli 8.

– Viimeisimmällä, noin viikon mittaisella tarkastelujaksolla virusvarianttien määrä on noin 19 prosenttia, eli se on noussut selvästi edellisestä tarkastelujaksosta. Tällöin brittivirusvarianttia löydettiin noin 12 prosentissa tutkittuja näytteitä, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen tiedotteessa.

Hotakaisen mukaan varianttilöydökset löytyivät pääosin satunnaisista näytteistä ympäri Suomea, ja joukossa oli jälleen useita ennalta odottamattomia tapauksia tunnettujen ryppäiden ulkopuolelta.

– Niin kutsuttua afrikkalaista muunnosta ei ole todettu yhtään, sanoo Hotakainen.

Muutama varianttilöydös oli odotettu, sillä näytteitä otettiin myös epäillystä tartuntaryppäästä tai sellaisen lähipiiristä.

Vastaavasti joistain epäillyistä ryppäistä ei löydetty lainkaan muuntoviruksia. Tämä osoittaa, että muuntoviruksen esiintymistä on vaikea ennakoida pelkästään tartuntamäärien perusteella, Mehiläinen toteaa tiedotteessa.

Virusmuunnokset ovat saamassa lisääntyvästi jalansijaa Suomessa. Niiden määrässä näkyy jo lyhyessä ajassa selvä kasvu.

– Varianttien leviäminen on ennustettavissa, mutta leviäminen on pidemmällä kuin Suomesta julkaistut tiedot ovat tähän mennessä antaneet ymmärtää, toteaa kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta Vita Laboratoriosta.

Jokirannan mukaan Sekvensointi on luotettavin menetelmä eri varianttien tunnistamiseen. Yhteensä sekvensointitulos on saatu tähän mennessä 145:stä Mehiläisen ympäri Suomea ottamasta näytteestä, joiden joukosta on löytynyt 23 niin kutsuttua brittimuunnosta.