Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Helsinkiläisestä 1800-luvun kartanomiljööstä halutaan nyt lähiruoka- ja puutarhakohde – kaupunki suunnittelee pieniä ekomökkejä

Kaupungilla on suunnitelmia Jollaksen kartanoalueen kehittämiseksi. 1800-luvulta peräisin oleva kartanomiljöö edustaa höyrylaivareittien varrella sijainnutta huvila-asutusta ja on kultturihistoriallisesti arvokasta.

Laajasalon Itä-Jollaksessa sijaitsevalle kartanoalueelle halutaan uudella kaavaratkaisulla mahdollistaa uusi lähiruoka- ja puutarhamatkailukohde. Kaavalla pyritään erityisesti siihen, että Jollaksen kartanoalueesta muodostuisi entistä vetovoimaisempi virkistyskohde, joka palvelee paikallisia asukkaita ja houkuttelee ulkopuolisia kävijöitä. Myös juhlatilakäyttö olisi edelleen sallittua.

Tontin länsiosaan tutkitaan pienimuotoisesti uudisrakentamista. Puistoalueelle on osoitettu lisäksi kokonaan uusia uudisrakentamisen paikkoja. Kaikkiin rakennuksiin saa sijoittaa liike-, toimistotyö- ja palvelutiloja, myös majoitustoiminta on sallittua.

Jollaksentien varteen talouspihalla sijainneen tallimestarintalon paikalle voi sijoittua esimerkiksi kesäkioski tai -kahvila, tai kartanoalueen puutarhatuotteiden myyntitila.

Matosaarentien varren vanha torppa, Jollebo, suojellaan, Puutarhurin asunto on viime kesänä laaditussa kuntokatselmuksessa osoittautunut niin huonokuntoiseksi, että sen suojelu ei ole perusteltua.

Antti vuokrasi 400-neliöisen kivitalon meri-idyllistä ja ihmettelee nyt miksi Helsinki antaa arvotalojensa rapistua – "Kaupunkilaiset maksaneet viisi vuotta"

Päärakennuksen läheisyyteen on osoitettu paikat viidelle puutarhamajalle, jotka on tarkoitettu matkailijoiden vuokrattaviksi. Puutarhamajat ovat off grid-periaatteella toimivia, pieniä yhden huoneen ekologisia majoja, jotka eivät vaadi suuria maatöitä tai kunnallistekniseen verkostoon liittämistä.

Kartanopuiston vanha puistosommitelma pitää palauttaa ja muotopuutarha ennallistaa, alkuperäisen polkuverkoston sijainti selvitetään arkeologisella tutkimuksella.

20-neliöinen ekomökki tuo off-grid-elämisen Helsingin saaristoon – "Monella ihmisellä on alitajuinen toive päästä hetkeksi irti kaikista sidoksista"

Kaiken uudisrakentamisen tulee sopia mittakaavaltaan ja rakennustyyliltään kartanoympäristöön, linjaa kaavaehdotus. Se on nähtävillä 11. maaliskuuta asti verkossa www.hel.fi/suunnitelmat, kaavaehdotus on tarkoitus tuoda kaupunkiympäristölautakuntaan myöhemmin tänä vuonna.

Kaavaratkaisu mahdollistaa kartanoalueelle myös yhteisöllistä viljelyä.

Täällä ovat Helsingin rantareitin pisimmät puuttuvat jaksot – suunnittelua jatketaan

Helsinki jätti upean kartanon vuosiksi tyhjilleen – yrittäjä on koettanut vuokrata sitä kaupungilta jo kaksi vuotta, turhaan

Jollaksen asukasmäärä voi moninkertaistua – jopa 9 000 uutta asukasta

Tutkijat suosittavat nyt metsäkylpyjä kaikille – helsinkiläisiä aikuisia kaivataan myös mukaan terveystutkimukseen: "Saadaan arvokasta tietoa"