Palauteryöppy muutti bussilinja 550:n pysäkkijärjestelyitä Oulunkylässä – poikkeusreitti kestää yli 3 vuotta

Runkolinjabussin 550 reitti siirtyy pois Maaherrantieltä 1. maaliskuuta, jolloin Oulunkylän aseman, Veräjämäen ja Viikinmäen pysäkit poistuvat käytöstä.

Linjan 550:n poikkeusreitti on voimassa vuoden 2024 kesäkuuhun saakka, jolloin raidejokeri tämänhetkisen aikataulun mukaan aloittaa liikennöintinsä.

Maaherrantien vanhaa rautatiesiltaa aletaan purkaa maaliskuussa. Myös Oulunkylän aseman alikulkutunnelia aletaan purkaa ensi kuussa Larin Kyöstin tien puolelta ja tilalle rakennetaan uudet sillat pikaraitiotieliikenteelle ja pyöräilylle.

Jalankulun ja pyöräilyn reitit junaradan ali aseman pohjois- ja eteläpuolelta ohjataan Oulunkyläntien kautta noin kolmen kuukauden ajan.

Korkean kerrostalon rakentaminen aloittaa Ogelin torin uudistamisen – Kaavapomo: "Tämä on lähtölaukaus"

Bussit eivät voi palata Maaherrantielle rakennustöiden valmistumisen ja pikaraitiotien liikennöinnin välisenäkään aikana, sillä Maaherrantien osuus raitiotiestä on sepeli- tai nurmiraidetta. Sen päällä ei voi ajaa autoilla.

Oulunkylän juna-aseman vaihtoyhteydet bussille ovat työmaan aikana Harjantekijäntien pysäkillä, jonne on asemalta noin 500 metriä matkaa.

Pidentyvä matka on herättänyt vilkasta keskustelua Oulunkylän Facebook-ryhmässä ja erityisesti veräjämäkeläiset ovat olleet huolissaan yhteyksistä. Moni kertoi lähettäneensä HSL:lle palautetta.

HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Mari Linna myöntää, että Oulunkylä ei ole lähitulevaisuudessa paras poikittaisyhteyksien vaihtopaikka pikaraitiotien työmaan takia.

– Matkustajien palautteista on noussut esiin toive Oulunkyläntiellä olevien Käpytien pysäkkien ottamisesta käyttöön runkolinjalla 550. Suorin reitti junalaitureilta Käpytien suuntaan kulkee töiden ajan Helsingin päässä olevan alikulun kautta. Kun pohjoinen alikulku on suljettu Maaherrantien päästä, kävelyetäisyys Käpytielle junien pysähtymispaikasta on samaa luokkaa kuin Harjantekijäntien pysäkeille. Lisäksi Harjantekijäntien pysäkkejä pyritään siirtämään katutöiden edetessä lähemmäs Mäkitorpantietä, jolloin vaihtoyhteys lyhenee jonkin verran, Linna kertoo.

– Käpytien pysäkit otetaan kuitenkin palautteen perusteella käyttöön runkolinjalle 550. Niillä voidaan tarjota yhteyksiä Veräjämäen asukkaille Oulunkylän aseman pysäkin poistuttua, hän sanoo.

”Kaikki pelivarat syöty, jo nyt olemme riskipolulla” – raidejokerin rakentaminen etenee, mutta yksi oikeuskiista varjostaa koko hanketta

Maaliskuusta alkaen bussin 550 uusi reitti kulkee Taivaskallion, Viikinrannan ja Viikintiellä sijaitsevien Maaherrantien pysäkkien kautta. Uuden reitin myötä myötä Kunnalliskodintielle tulee voimaan henkilöautojen läpiajokielto, joka ei koske tontille ajoa.

Maaherrantie muutetaan joukkoliikennekaduksi. Täsmällinen raitioliikenne vaatii muusta liikenteestä erotellun oman kaistan, eikä katutilan leveys riitä erillisten henkilöautokaistojen rakentamiseen raitiotien viereen. Raidejokerin sujuvuuden turvaamiseksi autoista aiheutuvat häiriöt pyritään minimoimaan kaikilla niillä rataosuuksilla, joilla se on mahdollista.

Pikaratikka on hitaampi kuin nykyinen bussi 550 – Yksinkertainen syy

Kymmeniä historiallisia huviloita on säilynyt Helsingin ainutlaatuisella alueella – Teron talo oli kekseliäässä käytössä: "Laskettavat ihmiset kävelivät toisesta päästä sisään ja toisesta ulos"

”Kuin olisi matkalla Italiassa” – HU:n pizzakisan voittaja kasvoi ketjuksi, tässä on 10 parasta pizzaravintolaa Helsingissä!

Oulunkylä itsenäistyi tasan 100 vuotta sitten – Kylämäinen yhteisö vetää yhä puoleensa, mutta rakentamisen pelätään uhkaavan viheralueita

"Tämä oli aivan romu, mutta hyvin se on palvellut" – Työmaakopissa luistimia teroittava seura-aktiivi Veikko, 77, on tehnyt talkootyötä HIFK:lle jo yli 50 vuotta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut