Hirnuva työjuhta kuljetti ruokaa vanhuksille Kustaankartanossa – "Ihmisten on helpompi hyväksyä se, kun se vähän puhuu"

Robotti: Pilottikokeilussa seniorikeskuksessa ollut Polle täytti odotukset. Se osaa myös puhua. Myöhemmin yksin kulkeva robotti voisi kuljettaa vaikkapa postia ja liinavaatteita.

Lähettirobotti Polle kuljetti viime viikon ruokaa Kustaankartanon seniorikeskuksessa. Liikkuessaan siitä kuuluu kopsetta ja se hirnahtelee. Dimalog

Sanna Jompero-Lahokoski

Kustaankartanon seniorikeskuksessa viime viikon kokeiluluontoisesti liikkunut lähettirobotti Polle osaa olla hauska. Sen liikkuessa Pollesta kuuluu kavioiden kopsetta. Välillä se hirnahtelee.

Kapealla käytävällä se saattaa sanoa "En oikein mahdu kulkemaan tästä" tai "Hauska tavata, mutta minun täytyy jatkaa töitä". Hissiä odottaessa se tokaisee "Tulispa hissi pian".

Palvelukeskus Helsingin kehityspäällikkö Katriina Bernoulli kertoo, että Polle osoittautui mallikelpoiseksi työkaveriksi. Sen äänillä on tärkeä rooli.

– Ihmisten on helpompi hyväksyä se, kun se vähän puhuu. Sitä kautta sen olemassaolo tulee näkyväksi ja kuuluvaksi. Samalla se myös varoittaa.

Muistisairaiden hoidossa koettiin mullistus Helsingin kaupungin hoivakodissa: ahdistus ja lääkitys vähenivät – "Ihminen vapautuu hetkeksi sairauden häkistä"

Ruokaa osastoille seniorikeskuksen keskuskeittiöltä tunneleita pitkin kuljettanut Polle täytti viikon kokeilujaksolla sille asetetut odotukset.

– Muun muassa ruoka ei kuljetuksessa läikkynyt. Oli kiva huomata myös, että asukkaat suhtautuivat siihen iloisesti.

Tähän asti ruoat on kuljetettu osastoille huoltokäytävää pitkin kärryillä.

– Tavoitteena on, että henkilökunnalle jäisi aikaa merkityksellisemmälle työlle, kuten hoitotyölle.

Leila, 92, ei lopeta liikkumista: kävelylenkeillä auttavat hoitajat ja omaiset – Osa hoivakodeista rajoittaa yhä vapaaehtoisten vierailuja

Alkuun Pollen kyydissä on ruokaa. Myöhemmin se voisi kuljettaa myös vaikkapa postia ja liinavaatteita.

Metallinen kumipyörien päällä liikkuva kuljetuskaappi ei ole sattumalta nimetty hevosen mukaan.

– Sillä on haettu mielikuvaa, että suomenhevonen on työjuhta. Se on kova tekemään töitä ja väsymätön uurastaja, Bernoulli toteaa.

Polle kulki myös seniorikeskuksen huoltokäytävillä, joita on maan alla noin 800 metriä. Dimalog

Oulunkyläläinen seniorikeskus valikoitui palvelukeskus Helsingin, sosiaali- ja terveystoimialan sekä Forum Virium Helsingin pilottiin siksi, koska rakennus on vanha ja siellä on paljon kynnyksiä, käännöksiä, tunneleita ja hissejä. Maan alla on yli 800 metriä huoltokäytäviä.

Pollen kehittämisen takana on mobiili- ja yhteistyörobotiikkaan erikoistunut teknologiayritys Dimalog.

Seuraavaksi Pollesta kerätään kokemuksia ja mietitään, miten sitä voidaan hyödyntää sote-puolella.

– Lähimpänä ovat sosiaali- ja terveydenhuoltotoimialan uudet rakennushankkeet, Bernoulli jatkaa.

Tällaisia ovat muun muassa rakenteilla oleva Laakson yhteissairaala.

Polle on ohjelmoitu kulkemaan yksin myös hississä. Dimalog

Aistihuone tuo muistisairaalle elämyksiä ja välähdyksiä menneestä – vähentänyt jopa rauhoittavien lääkkeiden tarvetta seniorikeskuksessa

75-vuotiaan koti on täynnä muistilappuja, mutta enää nekään eivät auta: Kristianin äiti on lähtenyt ulos harhailemaan jo kahdesti – "Tämä on ollut kauheaa seurata"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut