Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurimpien kaupunkien keskustat vetävät yksinasuvia – "Kalliossa ja Sörnäisissä on paljon yöelämään liittyviä virikkeitä"

Yksinasuvien määrät ovat kasvaneet tasaisesti viime vuosina. Eniten yksinasuvia on 30-vuotiaissa ja eläkeikäisissä.

Vuonna 2019 yksinasuvia oli yhteensä yli 1,2 miljoonaa eli lähes 45 prosenttia kaikista asuntokunnista. Asiasta kirjoittaa Tilastokeskuksen tietopalvelu­suunnittelija Miia Huomo blogissaan. Hän tutkii yksinasuvien määrää postinumeroalueiden perusteella.

Määrällisesti eniten yksinasuvia on isoissa kaupungeissa, eniten Turun keskuksen postinumero­alueella, jossa heitä on lähes 12 000 eli 63 prosenttia alueen asukkaista.

Seuraavaksi eniten yksinasuvia on Hervannassa Tampereella ja Helsingin Kalliossa.

Kun tarkastellaan yksinasuvien osuutta postinumeron asukkaista, esiin nousee sairaala-alueita sekä muita väestömäärältään pienempiä alueita, kirjoittaa Huomo. Mukana on vain yksi lähemmäs 10 000 asukkaan alue, Helsingin Sörnäinen.

Vähiten yksinasuvia löytyy pääkaupunkiseudun laitamilta. Huomo toteaa, että yksinasuvien määrä on pysynyt vakaana Helsingissä viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta noussut hieman muissa pääkaupunkiseudun kunnissa.

Yksinasuvien enemmistö sijoittuu suurimpiin kaupunkeihin. Turussa ja Tampereella yli puolet asuntokunnista ovat yksinasuvia, Helsingissäkin lähes puolet.

Huomon mukaan näyttäisi siltä, että kaupunki­keskustojen ja lähialueiden ”helppous” eli julkiset kulkuyhteydet, pienten asuntojen määrä sekä hyvät palvelut vetävät yksinasuvia puoleensa.

Yliopistokampuksilla ja niiden lähialueilla asuu paljon opiskelijoita, mikä osaltaan selittää yksinasuvien suurta määrää esimerkiksi Tampereen Hervannassa.

Helsingin Kalliossa ja Sörnäisissä taas on paljon pieniä asuntoja ja paljon yöelämään liittyviä virikkeitä, jotka vetävät nuoria.

Postinumeroalueet, joilla on eniten yksinasuvia, ovat pitkälti samoja alueita, joilla on myös eniten nuorten yksinasuvien ja eläkeikäisten talouksia. Näillä alueilla on myös paljon vuokra-asuntoja.

Yksinasuvien sijoittumiseen ja valintoihin vaikuttaa tietenkin myös alueen hintataso, Huomo toteaa. Helsingissä, Tampereella ja Turussa riittää kysyntää yksiöille, mutta Helsingissä tyhjiä yksiöitä näyttäisi olevan eniten niin sanotuilla arvoalueilla.