Maahanmuutosta on tullut tuomioistuimiin loputon työsarka. Maahanmuuttoviranomaisten päätöksistä tehdyt valitukset työllistävät yhä merkittävästi hallinto-oikeuksia sekä korkeinta hallinto-oikeutta.
Uutissuomalainen (USU) kertoo, että jopa yli puolet korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) jutuista koski ulkomaalaisasioita viime vuonna. Ulkomaalaisasioiden määrän ei odoteta laskevan lähivuosina.
Viime vuonna hallinto-oikeuksien ratkaisuista 6 279 koski ulkomaalaisasioita, mikä oli vajaat 34 prosenttia kaikista ratkaisuista. Edelle kiilasivat vain sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevat valitukset, joita ratkaistiin 6 855.
USU kertoo, että ulkomaalaisasiat liittyvät etenkin oleskelulupiin ja perheenyhdistämisiin.
Myös turvapaikkapäätöksiä koskevia valituksia käsitellään paljon – yksin Helsingissä niitä ratkaistiin viime vuonna liki tuhat – mutta määrä on kuitenkin pudonnut vuosien 2015–2016 turvapaikkakriisin jälkeisistä vuosista.
KHO:ssa ulkomaalaisasioiden osuus oli 52 prosenttia. Viime vuonna KHO ratkaisi yhteensä 2 805 ulkomaalaisasiaa koskenutta valitusta.
Tämän vuoden alussa ulkomaalaisasioita oli KHO:ssa vireillä 1 267 kappaletta. Se oli noin 40 prosenttia kaikista vireillä olevista asioista.
Hallinto-oikeuksissa ulkomaalaisasioita oli vireillä 4 938, eli noin 34 prosenttia kaikista vireillä olleista asioista.
KHO:n kansliapäällikkö Emil Waris arvioi USU:lle, että lähivuosinakin ulkomaalaisasioiden määrä pysyy korkeana.
Ulkomaalaisasiat käsiteltiin KHO:ssa viime vuonna keskimäärin 4,8 kuukaudessa, kun kaikkien asioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 7,4 kuukautta.
Hallinto-oikeuksissa ulkomaalaisasioiden keskimääräinen käsittelyaika oli 9,2 kuukautta ja kaikilla asioilla 8,9 kuukautta.