Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työtapaturmia sattui koronavuonna ennätyksellisen vähän – Vaarallisin ammatti voi yllättää

Työtapaturmia sattui viime vuonna ennätyksellisen vähän, tiedottaa Tapaturmavakuutuskeskus.

Vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2020 kaikkiaan 103 700 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa. Määrä oli lähes viidenneksen (18 prosenttia) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuoden tapaturmista pääosa, 87 500, sattui työpaikalla työtehtävissä ja 16 200 matkalla työpaikalle tai sieltä kotiin.

– Erityisesti maaliskuussa 2020 aloitetut koronapandemian torjuntatoimet ja niihin liittynyt talouden yleinen hiljentyminen vaikuttivat työtapaturmien lukumäärän vähenemiseen. Muutokset ovat siten loogisia, mutta silti yllättävän suuria, kommentoi tiedotteessa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Pandemian vuoksi moni toimistotyöntekijä siirtyi etätöihin, mutta etätöissä sattuneiden työtapaturmien määrä ei juuri kasvanut aiempiin vuosiin verrattuna. Etätöissä tehtävien töiden tapaturmariski on hyvin matala, mikä selittää etätöissä sattuneiden, korvattujen työtapaturmien alhaisen määrän.

Edellinen tilastohistorian alhaisin työtapaturmavuosi oli 2014, jolloin merkintöjä tuli 115 724.

Myös työpaikkatapaturmien taajuus eli kaikkien korvattujen vahinkojen lukumäärä miljoonaa työtuntia kohden laski viime vuonna dramaattisesti. Taajuus oli viime vuonna 25, kun se vuotta aiemmin oli 28,7.

Työpaikkatapaturmataajuus suhteuttaa tehdyn työmäärän ja sattuneiden työpaikkatapaturmien lukumäärän. Taajuuslaskennassa käytetään Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen tuntilukuja.

Työpaikkatapaturmien määrän kehitys oli kaikilla päätoimialoilla laskevaa sosiaali- ja terveyspalveluja lukuun ottamatta.

Työtapaturmissa kuoli viime vuonna 17 palkansaajaa. Näistä 10 kuolemaa sattui työpaikalla ja loput 7 työn ja kodin välisellä matkalla.

Vakuutuksen ottaneita yrittäjiä kuoli viime vuonna viisi, joista kaksi työpaikalla. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ottaminen on yrittäjille vapaaehtoista, joten vahinkojen lukumääriin vaikuttaa myös se, kuinka moni yrittäjä on ottanut itsellensä vakuutuksen.

Yrittäjille korvattiin kaikkiaan 5 700 yrittäjille sattunutta työtapaturmaa, mikä oli yli 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Suomen vaarallisinta työtä tekevät edelleen sanomalehtien jakajat ja lähetit. Heidän työpaikkatapaturmataajuutensa on pysytellyt 165:n tuntumassa vuosina 2019–2020.

Jakajan työssä työpaikkatapaturmataajuus on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi yleisesti vaaralliseksi mielletyissä rakennusalan töissä: rakennustyöntekijöille on sattunut viime vuosina miljoonaa työtuntia kohden keskimäärin noin 120 työpaikkatapaturmaa.