Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä klikkaa postiyrityksen nimissä tulevaa linkkiä – Suomalaisia huijataan taas uudella uskottavalla tavalla

Suomalaisia huijataan taas uudella tavalla. Poliisin tietoon on tullut useita tapauksia petoksista, joita tehdään postia toimittavien yritysten nimissä.

Rikokset ovat alkaneet tekstiviestistä, joka on tullut esimerkiksi Postin tai PostNordin nimissä. Viestissä on pyydetty asentamaan yritysten oma sovellus tekstiviestissä olevan linkin kautta.

Jos linkkiä klikkaa, Android-puhelimeen asentuu haittaohjelma. Se lähettää laitteesta ulkomaille satoja tai tuhansia viestejä asiakkaan laskuun. Haittaohjelmaa on poliisin mukaan vaikea huomata ennen kuin laite alkaa lähettää viestejä.

Apple-puhelimien käyttäjiä puolestaan pyydetään kirjautumaan linkin kautta Apple ID-tunnuksilla palveluun, joka muistuttaa aitoa postia toimittavan yrityksen sovellusta. Jos palveluun kirjautuu eikä käytössä ole kaksivaiheista tunnistautumista, rikolliset voivat päästä käsiksi kaikkiin puhelimen tietoihin kuten luottokorttitietoihin, avainnippuun ja dokumentteihin.

– Molemmat tekotavat ovat erittäin vahingollisia ja valitettavasti viestien sisällöt voivat muuttua, eli tarkkaa kuvausta viestien sisällöstä tai huijauksen etenemisestä on hankala antaa. Kuitenkin yksinkertaisimmin tämän tyyppiseltä huijaukselta voi suojautua olemalla luovuttamatta henkilökohtaisia tietoja, käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista ja noudattamalla erityistä varovaisuutta viesteissä saatujen linkkien kanssa. Tekstiviesteissä tai sähköposteissa lähetettyjen linkkien kautta voi päätyä rikollisten suunnittelemille sivustoille tai sovelluksiin, joissa taloudelliset menetykset saattavat muodostua suuriksikin, sanoo tiedotteessa rikostarkastaja Mikko Rauhamaa poliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Älä mene verkkopankkiin Googlen kautta – Suomalaisia huijataan nyt uudella, erittäin uskottavalla tavalla

Taas verkkohuijauksia: Mies menetti lähes 300 000 euroa seurattuaan Nordean nimissä tulleita ohjeita – Poliisi: "Kohteena ovat usein varakkaat, iäkkäät henkilöt"

Tekstiviestin tutun tuntuiselta yritykseltä saavia poliisi neuvoo näin: älä klikkaa linkkiä, älä anna korttitietojasi, älä luovuta verkkopankkitunnuksiasi tai lataa sovelluksia minkään saapuneen linkin kautta.

Jos olet epähuomiossa luovuttanut verkkopankkitunnuksesi tai korttitietosi, ilmoita siitä välittömästi pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Jos olet ladannut puhelimeesi haittaohjelman tai luovuttanut Apple ID -tunnuksesi, vaihda Apple ID -salasanasi, ilmoita asiasta puhelinoperaattorillesi ja tee rikosilmoitus poliisille.

Nämä kolme tietoturva-asiaa kaikkien pitäisi tietää – Asiantuntija: Älyjääkaappi pitää suojata yhtä hyvin kuin tietokone

Microsoft-brändi on suosituin syötti tietojenkalastelussa – väärennetylle sivustolle houkutellaan monella tavalla

Helsingissä tarjottu puhelimitse olemattomia koronarokotuksia – Johtajalääkäri: "Jonon ohi ei pääse eikä rokotusaikaa varata tekstiviestillä"

Vanhukselta huijattiin maksukortit taksimatkan jälkeen – "Tekona härski", kommentoi rikoskomisario