Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liikkuvalle väestölle vaaditaan ympärivuotista hätämajoitusta Helsinkiin – tälle vuodelle on yöpymiseen myönnetty 435 000 euroa

Helsinkiin tuleville "EU-kansalaisille" vaaditaan oikeutta ympärivuotiseen hätämajoitukseen. Käytännössä termillä tarkoitetaan Suomeen saapunutta liikkuvaa väestöä EU:n alueelta ja pääasiassa Itä-Euroopasta tulleita romaneja.

Valtuustoaloitteen mukaan liikkuva väestö pääsee pääsääntöisesti suojaan vain lokakuusta huhtikuuhun. Viime syyskuussa aloitteen mukaan Helsingissä yöpyi joko kadulla tai metsiin pystytetyissä teltoissa arviolta noin 50 EU:n kansalaista, ja osalla, erityisesti Baltian maista tulevilla, on vaikeuksia päästä hätämajoitukseen edes talviaikana.

Romanialaisryhmä myi huumelääkkeitä Kalliossa ja Puhoksen ostoskeskuksen alueella – poliisi takavarikoi yli 200 000 "euron pilleriä"

Tiistaina aloitetta käsitelleen sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoehdotuksessa todetaan, että Suomeen saapuvan ulkomaalaisen henkilön tulee pääsääntöisesti huolehtia majoittumisestaan itse.

Hätämajoitusta tarjotaan ympärivuotisesti Hietaniemen palvelukeskuksessa sekä sitä hankitaan ostopalveluna. Myös paperittomien henkilöiden on akuutissa ilta-ajan tilanteessa mahdollista hakeutua itse Hietaniemen palvelukeskukseen.

Näillä 5 keinolla Jan Vapaavuori suitsii Stoan huumeriesaa – "Julma totuus on, että uusia ongelma-alueita syntyy"

Liikkuvan väestön oma yöaikainen hätämajoitus on luonteeltaan tilapäistä ja yöpyville tarjotaan samalla tukea ja neuvontaa. Pääasiallisena järjestäjänä siinä toimii Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Vuodelle 2021 sille on myönnetty avustusta tähän tarkoitukseen 435 000 euroa. Lisäksi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiölle on myönnetty joinakin vuosina lisäavustusta hätämajoituskauden pidentämiseksi riippuen sääoloista.

Viime vuonna säätiölle annettiin lisäavustus koronatilanteen takia ja hätämajoitus järjestettiin myös kesäaikana. Liikkuvan väestön tilanne oli vaikeutunut, koska pandemian vuoksi majoittuminen yksityisten luona ei entiseen tapaan onnistunut ja mahdollisuutta palata kotimaahan ei käytännössä ollut. Hätämajoituksen järjestäminen kesäaikaan oli perusteltua myös tartuntojen torjunnan näkökulmasta.

Asunnottomia etsivä partio tapaa lähes joka yö uusia ihmisiä – talvella vammoilta ei vältytä: "Naisella oli rajut paleltumisoireet"

Lisäksi vuosittaisilla järjestöavustuksilla on 2012 alkaen tuettu Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön ylläpitämää EU:n liikkuvalle väestölle tarkoitettua palvelukeskus Hirundoa. Siellä voi käydä kahvilla, suihkussa ja pestä pyykkiä sekä käyttää internetiä ja syödä omia eväitä. Keskuksessa tarjotaan tukea päivittäisten asioiden hoitamiseen, annetaan sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa sekä apua arjen asioiden selvittelyyn, kuten työlupaan liittyviin asioihin.

Toimintamallin muuttamiselle ei lausuntoehdotuksen mukaan ole perusteita, mutta lautakunta jätti asian vielä pöydälle tiistain kokouksessaan.

Neljä romanialaista vangittuna ”euron pillereiden” kaupasta – Kuvat: Poliisi takavarikoi Helsingissä 300 000 Rivotril-tablettia

Aloitteen hätämajoituksen laajentamisesta teki feministisen puolueen valtuutettu Katju Aro.

– Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsinki laajentaa hätämajoituspalvelunsa koskemaan ympärivuotisesti ja yhdenvertaisesti myös EU:n kansalaisia. Esitämme myös, että hätämajoituspalvelua kehitetään niin, että järjestöjen ja kaupungin yhteistyönä pyritään löytämään ratkaisuja, joilla halukkaita voidaan auttaa eteenpäin tilanteessaan, Aro kirjoittaa aloitteessa, jonka on allekirjoittanut 19 muuta kaupunginvaltuutettua.

Aloite: Kannabis laillistettava Helsingissä erillislailla – "Nuorten syrjäytymistä ei saa pahentaa tekemällä heistä rikollisia"

Koronakriisi koettelee kodittomia – HU pääsi harvinaiselle vierailulle arabiankielisten paperittomien päiväkeskukseen

Kaduilla kerjäämisestä tuli tapa – "Pitää varmistaa, että nämä ihmiset ovat vapaaehtoisesti Helsingissä"

Jan Vapaavuori paljastaa: Stoan huumekauppiailla on oma hälytysjärjestelmä, aineita kätketään maahan

Jo satoja tehnyt Migrille koronahakemuksen – "Olemme myöntäneet tilapäisiä oleskelulupia, jotta oleskelu ei ole muuttunut laittomaksi"

"Väsyneitä, nälkäisiä ja normaalia huonommassa kunnossa" – yksi kovan onnen ihmisryhmä vaeltaa nyt kaduilla

Kerjääminen kadulla aiotaan lopettaa – "Siivoustyötä, pakkaamista ja muuta tämän tyyppistä kyllä riittää"

Vesa, 57, ja Tuomas, 50, kiertävät pakettiautolla Helsingin yössä auttamassa – "Ihmisten lähettämät vinkit ovat meille äärettömän tärkeitä"

Yllätysratkaisu asunnottomien yökeskusta piinanneeseen ongelmaan –  Kalkkers muuttaa ravintolan paikalle Helsingissä