Todettujen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella jo muutaman viikon ajan. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin saman verran kuin viime vuoden huippuviikkoina eli yli 1 650 tartuntaa.
Hus kertoi keskiviikkona, että ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 182/100 00 asukasta viimeisen kahden viikon ajalta. Hus tiedotti samassa yhteydessä, että se haluaisi Etelä-Suomen aluehallintoviraston muuttavan yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärän "kuuteen aiemman kymmenen sijaan".
Tästä on kimmastunut helsinkiläispoliitikko, kaupunginvaltuutettu Hannu Oskala (vihr.).
– Tajuaako kukaan siellä HUS:ssa miten totaalisen älyvapaalta näpertelyltä tämä näyttää? Ensinnäkin lähestulkoon kaikki "yleisötapahtumat" on jo peruttu. Ei soi soitto, ei täyty teatterit, ei leiju kinkkukiusauksen ja lämpökynttilän huumaava tuoksujen sinfonia seminaariväen yllä. Tämä "lisärajoitus" ei rajaa mitään kun ei niitä yleisötapahtumia enää ole! Oskala kirjoittaa julkisessa fb-päivityksessään.
– Sen sijaan baarit, joihin on paikannettu lukuisia tartuntaryppäitä saavat jatkaa toimintaansa aivan kuin ennenkin. Karaokessa saa laulaa. Tilanne on täysin järjetön. Toimenpiteiden tulisi olla johdonmukaisia ja kohdennettuja. Tämä ei ole kumpaakaan, Oskala paaluttaa.
Lisäksi hän arvostelee aluehallintovirastojen eli avien toimintaa.
– Valitettavasti AVIen ohjaaminen on ilmeisen mahdotonta. Itsenäiseen viranomaiseen ei näemmä voi vaikuttaa valtio (STM) eikä kaupunki, ihmettelee Oskala.
Hänen mukaansa aluehallintovirastojen pitäisi toimia kuten Vaasassa tehtiin elokuussa.
– Silloin ”Old Irish Bar” suljettiin viikoksi koronatartuntojen sinne jäljitetyn ryppään vuoksi. Selkeä, helposti viestittävä kokonaisuus voisi esim. olla, että ensimmäisestä ryppäästä ravintola menee kiinni viikoksi ja seuraavasta kahdeksi, Oskala ehdottaa.
Helsigissä ilmeni tammikuun lopussa useita tartuntoja vuosaarelaisessa sporttibaarissa.
Oskalan mielestä Vaasan kaltaiset toimet olisivat avilta kohdennettuja ja tehokkaita, kun selvää on, että ravintoloiden toimintatavalla ja asiakaskunnalla on keskeinen merkitys koronaepidemiassa. Lisäksi se kannustaisi ravintoloita vastuullisuuteen.
– Ja tämän HUS:n ehdotuksen voisi ihan vaan unohtaa. Merkitys on enemmän teoreettinen kuin todellinen.
"Nuoruutta on vaikeaa elää etänä" – kysely paljasti synkät sävyt nuorten korona-ajassa
THL opastaa: Näin vietät talvilomaa koronaturvallisesti – Tartuntariski olemassa kaikkialla Suomessa