Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomesta löytyi täysin uusi koronavirusmuunnos, joka voi olla aiempaa ärhäkämpi monella tavalla

Suomesta on löytynyt täysin uusi koronavirusmuunnos, jonka ovat löytäneet Vita Laboratoriot Oy ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutti.

Muunnoksen mutaatiot vaikeuttavat sen havaitsemista ainakin yhdellä Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelemista PCR-testeistä, joita Suomessakin käytetään koronainfektion toteamiseen. Tällä voi tutkijoiden mukaan olla merkittävä vaikutus taudin leviämisen havaitsemiseen.

– Variantin yksi mutaatio estää viruksen luotettavan havaitsemisen yhdellä WHO:n viime keväänä suosittelemalla menetelmällä. Tämä huomattiin variantin aiheuttamaan Covid-19-infektioon sairastuneen potilaan näytettä analysoitaessa. Onneksi Vitassa ja todennäköisesti myös muissa koronadiagnostiikkaa Suomessa tekevissä laboratorioissa käytetään menetelmiä, joissa tunnistetaan vähintään kaksi viruksen geenialuetta. Siten infektio ei jääne missään puolella Suomea havaitsematta. Muissa maissa näin ei välttämättä ole, joten löydöksellä voi olla suuri kansainvälinen merkitys, kertoo Vita Laboratorioiden kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta tiedotteessa.

Variantissa on myös sekä tartuttavuuden lisääntymiseen että rokotesuojan tehoon vaikuttavia mutaatioita. Tämä tarkoittaa, että sen tartuttavuus voi olla suuri, kuten brittivariantilla, ja samanaikaisesti rokotteet voivat tehota siihen huonosti, kuten eteläafrikkalaiseen varianttiin.

Näyttö variantin ominaisuuksista saadaan kuitenkin vasta, kun sen levinneisyydestä ja tartuntaketjuista saadaan lisää tietoa.

Uuden muunnoksen perimässä on piirteitä sekä brittiläisestä että eteläafrikkalaisesta muunnoksesta. Se poikkeaa kaikista aiemmin maailmalla löydetyistä muunnoksista eikä se vaikuta kuuluvan minkään aiemman tunnetun variantin kehityslinjaan. Muunnos on alustavasti nimetty Fin-796H-variantiksi.

– Vielä on liian aikaista sanoa, kuinka laajalle uusi Fin-796H-variantti on levinnyt ja missä se on alun perin kehittynyt. On epätodennäköistä, että näin poikkeava variantti olisi kehittynyt Suomessa, koska tautia on täällä varsin vähän. Etelä-Suomessa variantti voinee kuitenkin olla levinnyt, koska ainakin HUS:n alueella brittivariantin havaitsemiseksi tehdyssä PCR-seulontatestissä uusi variantti näyttää tietääksemme tavanomaiselta virukselta, ei variantilta. Onneksi itse virus kuitenkin havaitaan näissäkin testeissä, sanoo tiedotteessa Vita Laboratorioiden koronadiagnostiikasta vastaava mikrobiologisen immunologian dosentti Taru Meri.

Hänen mukaansa paniikkiin ei ole syytä.