Punavuoren lattekahvi vaihtuu kraanaveteen Natalia Kivikon, 35, karheanhilpeässä romaanissa – "Kaupunginosien välillä on hurja ero ja se ero kasvaa koko ajan"

Kirjat: Matka arvoalueelta Itä-Helsingin arkeen on pitkä.

Helsinkiläiskirjailija Natalia Kivikko on kirjoittanut parodiaromaanin nimeltä Punavuoriefekti, joka on hänen viides romaaninsa. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Mitä tehdä, kun oma, rakas kaupunginosa jää pakon edessä taakse – ja varattuna on tulevaisuus ankeassa lähiökorttelissa?

Jos laadukas lattekahvi vaihtuu kraanaveteen ja naapureita on syytä pelätä niin päivällä kuin yölläkin, silloin tilanteesta saa aikaan vähintäänkin hersyvän kirjan.

Tämä on arkea Natalia Kivikon, 35, kirjoittamassa karheanhilpeässä Punavuoriefektissä, joka ilmestyi Aviadorin kustantamana tammikuussa.

Parodiaromaanin päähenkilö joutuu lähtemään kodistaan – ja uusi asunto löytyy lopulta vanhempien avulla idän lähiökorttelista.

Matkaa on metrolinjaa myöten laskettuna vain reilut 10 kilometriä, mutta henkisesti ajatellen välimatkaa on universumin verran.

Kivikko tunnistaa erot Helsingin eri alueiden välillä varsin hyvin.

– Helsingin kaupunginosien välillä on arkielämää ajatellen aivan hurja ero ja se ero kasvaa koko ajan, Kivikko kertoo.

– Melkeinpä joka alue on oma kuplansa, joissa on helppo elää. Minulla on esimerkiksi ystävä, jonka lähes aikuinen poika ei ole koskaan käynyt Helsingissä Kulosaarta idempänä.

Punavuoriefektissä itäinen Helsinki näyttäytyy alueena, jossa asutaan vuokra-asunnoissa, syödään Oltermanni-juustoa ja ryystetään päälle Pirkka-olutta.

Alakerran mörkömäinen asukki viettää tyystin toisenlaista elämää kuin lähiöön pakotettu punavuorelainen.

– Minulla itselläni on lähiötausta, joten tiedän tarkkaan, mistä kirjoitan. Olen käyttänyt paljon aikaa pyristelläkseni irti lähiöistä, joten ajattelin, että parodia on juuri oikea tapa käsitellä aihetta, Kivikko kertoo.

Eri kaupunginosien eriytyminen kauaksi toisistaan mietityttää Kivikkoa.

– On aika surullista, jos helsinkiläiset eivät tunne oman kaupunkinsa eri osa-alueita. Olisi erittäin tervetullutta, että ihmiset lähtisivät omilta mukavuusalueiltaan ja tutustuisivat vieraisiinkin paikkoihin.

Kivikon mukaan mikään lähiö ei kuitenkaan ole tuomittu omaan rooliinsa, sillä kunkin kaupunginosan maine voi ajan mittaan muuttua.

– Hyvä esimerkki tästä on Punavuori, joka on noussut vuosikymmenten mittaan työläiskaupunginosasta arvoalueeksi, Kivikko muistuttaa.

– Tämä on melko kylämäinen alue, jossa on taidegallerioita ja jossa asuu luovien alojen yrittäjiä.

Natalia Kivikko on pseudonyymi eli salanimi. Kivikko on kirjailija, joka halusi Punavuoriefektiä kirjoittaessaan pysyä verhon takana.

– Muut kirjani kertovat hyvin eri aihepiireistä, joten päädyin tähän ratkaisuun, Kivikko kertoo.

Kuka?

Salanimellä parodia Punavuoresta

Natalia Kivikko on 35-vuotias kirjailija.

Punavuoriefekti kertoo Helsingin kaupunginosien välisistä eroista.

Käyttää pseudonyymiä eli salanimeä, koska hänen muut kirjansa ovat hyvin erityyppisiä.

Oikaisu 21.2.: Kuvatekstissä luki virheellisesti, että Natalia Kivikko olisi aiemmin kirjoittanut tietokirjoja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut