Johtolanka Ruskeasuolle – Joko Jyrki Erran fanit saisivat dekkarisarjan myös kotikulmiltaan?

Kirjallisuus: Joko Jyrki Erran fanit saisivat dekkarisarjan myös kotikulmiltaan?

Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto 2021 myönnettiin tällä viikolla Jyrki Erralle, 70, romaanista Lyijyvalkoinen (Otava 2020).

Meilahtelainen Erra on ammatiltaan arkkitehti ja vapaa-ajalla kaupunginosa-aktiivi. Työssään hän on suunnitellut julkisia rakennuksia ja ollut mukana suurissa sairaalahankkeisssa.

Tämä lehtiotsikko oli nyt pokatun palkinnon johtolanka:

”Asiantuntijat: Ullakolta Ranskasta löytynyt maalaus on aito Caravaggio 1600-luvulta – arvo noin 140 miljoonaa euroa.”

Moni varmaan luki saman taideuutisen Helsingin Sanomista 12. huhtikuuta 2016 ja ryysti aamukahvit väärään kurkkuun, mutta jätti asian sillensä. Erra ei. Hän päästi mielikuvituksen valloilleen ja loihti tarinan, jossa ratkoo italialaisen barokkiajan maalarimestarin Caravaggion tauluun liittyvää mysteeriä.

Caravaggio oli uskonnollinen maalari, ja maalauksessa Judit leikkaa Holoferneen pää. Tarina ei ole Raamatusta, vaan 100-luvulla tehdystä sepitteestä.

Dekkarin tapahtumat ajoittuvat nykyaikaan ja tarinan päähenkilö on fiktiivinen suomalainen Caravaggio-asiantuntija Axel Wallas.

Erran aiheet eivät ole tähän asti tulleet todellakaan kotikulmilta Helsingistä. Kaunasin sivut ilmestyi 2012 ja Berliinin ajokoirat 2015.

Kaikki ovat saaneet kiittävät kirja-arviot, ja näin palkintoraati perusteli Johtolanka-valintaa:

”Erran teos on sujuvasti kirjoitettu ja kulttuurihistoriallisesti äärettömän kiinnostava nimenomaan taidemaailman kuvauksena. Vaikka teoksessa liikutaan Roomassa, se ei ole mikään Rooman matkaopas, vaikka ikuinen kaupunki onkin tiivis osa kerrontaa. Erra on myös oivaltavasti minimoinut maalaustekniikan kuvailua. Harvoin liki 500-sivuisesta rikosromaanista pääsee vilpittömästi sanomaan, että sen kerronnasta ei juuri tyhjäkäyntiä ja turhia koukeroita löydy.”

Jos romaanien aiheet ovat kaukaa 2002 ilmestynyt esikoisteos on tietokirja ja tulee todella läheltä. Erran ja Pertti Pekkisen Ruskeasuo – Ajurikylästä kaupunginosaksi on myös stadilainen kotiseutuhistorian klassikko. Siitä pyydetään antikvariaateissa 25-55 euroa, mikä on paljon.

Kirjasta on otettu kolme painosta: yhteensä tuhat kappaletta – mikä on sekin aika paljon. Kirjan kantava teema on kaupunginosan kaksi elämää.

Ajallinen jakaja on vuosi 1950. ”Vanha Ruskeasuo” käsittelee aikaa puutalojen Ruskeasuon vähittäiseen häviämiseen. ”Uusi Ruskeasuo” kertoo sotien jälkeisen kaupunginosan elämää. Kumpikin kattaa noin 50 vuotta eli yhteensä sata vuotta Ruskeasuon historiaa.

Tulisiko nyt kirjasarjaan jatkoa kotikulmilta?

– Mitään valmista ei ole, kirjalliset ideat ovat mietinnässä, Erra vastaa dekkarimaisen salaperäisesti.

Aiemmin näiltä kulmilta on kirjoittanut Tuomas Kyrö romaanissa Tilkka (2003).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut