Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronatoimiin suivaantuneelta kokoomuskansanedustajalta erikoinen ulostulo: "Eroan kaupunginhallituksesta" – Näin hän selittää HU:lle

Helsinkiläinen kansanedustaja ja kaupungivaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) ilmoitti torstaina illalla Facebookissa eroavansa kaupunginhallituksesta.

– Tiedoksi, että katson parhaaksi erota Helsingin kaupunginhallituksesta, sillä en voi hyväksyä kaupungin koronalinjaa, Koulumies ilmoitti.

Koulumies on pitkin matkaa vaatinut tiukempia koronatoimia muun muassa kouluihin.

Erikoisen hänen ilmoituksestaan tekee kuitenkin se, että kaupunginhallitus ei päätä Helsingin koronatoimista. Pk-seudun koronatoimista linjaa koronanyrkiksikin kutsuttu pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä, jossa on mukana kaupunginjohtajat, viranomaisten edustajia sekä pormestari Jan Vapaavuori. Tästä myös muiden puolueiden valtuutettuja Koulumiehen julkisen päivityksen alla huomautti.

Miksi eroat kaupunginhallituksesta, Terhi Koulumies?

– No, perustelut tulevat hyvin päivityksessäni esiin. Olen linjasta eri mieltä. Lapsia, nuoria ja perheitä pitäisi suojella paremmin.

– Päätöksenteko on kummallisesti ulkoistettu koronakoordinaatioryhmälle, kun sen pitäisi olla kaupungilla, Koulumies jatkaa.

Kaupunginhallituksella on varsin merkittävä rooli Helsingissä, vaikka lopulliset päätökset sinetöidään kaupunginvaltuustossa. Koronalinjauksiin kaupunginhallituksen valta ei kuitenkaan yllä.

Koulumies sanoo, että koronakoordinaatioryhmä ei ole asiassa päätöksentekoelin vaan päätösvalta pitäisi olla kaupunginhallituksella. Hän viittaa tartuntatautilakiin.  - Helsingin kaupungin hallintosääntöä on keväällä 2020 muutettu niin, että tartuntatautilain tarkoittamana toimielimenä toimii kaupunginhallitus eikä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jaosto. Kuntalaki puolestaan rajoittaa toimivallan siirtämistä edelleen. Koordinaatioryhmä on epävirallinen yhteistyöelin, jolla ei ole virallista asemaa, Terhi Koulumies sanoo. 

Koulumiehen mukaan torstaina olisi pitänyt ennemmin tehdä päätös yläasteiden siirtämisestä etäkouluun, eikä toisen asteen palauttamista osittaiseen lähiopetukseen.

Toisen asteen opiskelijoita siirtyy osittain takaisin lähiopetukseen pääkaupunkiseudulla – Kokoontumisrajoitus kuuteen

Koulumiestä ärsyttää se, että koronasta puhutaan vaarattomana lapsille ja nuorille.

– Pitkäaikaisoireilua on tullut kaiken ikäisille koronaan sairastuneille, myös nuorille. Nyt rajoituksia ollaan ryhdytty purkamaan samalla kun koronatilanne on räjähtämässä käsiin.

Aiemmin tänä vuonna kaupunginhallitus käsitteli Koulumiehen aloitetta pitkäaikaiseen koronaoireiluun keskittyneen palvelupisteen perustamiseksi jollekin terveysasemalle mutta se ei edennyt. Kaupunginhallitus totesi, että vaikka erillinen yksikkö todettaisiin joskus tarpeelliseksi, sen paikka ei ole perusterveydenhuollossa.

Koulumies on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Aiotko olla vielä ehdolla kevään kuntavaaleissa Helsingissä?

– Täytin aluksi ehdokaskortin, mutta viime vuonna peruin päätökseni. Olen näihin koronapäätöksiin jo aika pettynyt ja kyynistynyt. En siis ole ehdolla, ja tuskin enää kysytäänkään, Koulumies hymähtää.

Juttua muokattu 20.2. Lisätty Koulumiehen sitaatti tartuntatautilaista.

Keuhkolääkäri tapaa pitkittyneistä koronaoireista kärsiviä nuoria ja aiemmin terveitä potilaita – antaa nyt tärkeän muistutuksen

Husissa aletaan tutkia koronataudin pitkäaikaisvaikutuksia – "Tiedämme jo nyt, että monet koronavirustautiin sairastuneet tarvitsevat seurantaa ja tukea"

Annamari, 30, on sairastanut koronaa jo yli 5 kuukautta – aktiivisen nuoren naisen elämä mullistui täysin: "Olen kuitenkin selvinnyt hengissä"

Vältä matkustamista Uudellemaalle, neuvotaan nyt pirkanmaalaisia – Iso osa kaupungin koronatartunnoista peräisin Uudeltamaalta