Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

5G-verkko leviää pian koko Helsinkiin – Professori: "Ero päivittäisessä käytössä häviävän pieni"

Tekniikka: Operaattorit tarjoavat kännyköihin huippunopeita 5G-yhteyksiä. Hyöty on kuitenkin kyseenalainen.

Helsinkiläisellä Jasmin Juutilla on ongelma. It-tukipalveluita tarjoava Juuti ei pääse kännykällä 4G-verkon kautta helposti internetiin.

– Yhteyden saaminen on ongelmallista varsinkin sisätiloissa. Minua harmittaa se, että operaattorit tarjoavat 5G-yhteyksiä, vaikkei edes 4G toimi kunnolla, Juuti kertoo.

– En usko, että tilanne paranisi mitenkään, vaikka siirtyisin 5G:n käyttäjäksi.

Myös Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner suhtautuu kriittisesti siihen, että 5G-verkosta olisi älypuhelinkäytössä erityistä hyötyä kuluttajille.

– Tavallinen käyttäjä voi nykyisin tehdä 4G-verkon avulla käytännössä saman minkä 5G-verkossakin. Operaattorit kyllä markkinoivat 5G:tä nopeamman yhteyden vuoksi, mutta ero on kuitenkin päivittäisessä käytössä häviävän pieni, Manner arvioi.

– Jopa siirryttäessä 3G:stä 4G:hen ero oli paljon merkittävämpi. Silloin parannus oli huomattava.

Mannerin mukaan yksi 5G:n ongelmista on se, että se ei läheskään aina toimi moitteetta sisätiloissa.

– Kannattaa ensin kokeilla 4G-yhteydellä, mikäli sillä yltää riittävään nopeuteen. Jos 4G ei toimi kunnolla, tuskin myös 5G toimii.

Operaattorit kuitenkin tarjoavat kuluttajille 5G-verkkoa juuri sujuvampien yhteyksien vuoksi.

– Verkkoliikenteen määrästä noin 70 prosenttia tulee nykyisin erilaisten videoiden lähettämisestä ja vastaanottamisesta, Manner kertoo.

– Hyötypalveluiden käyttäminen ei sen sijaan vie verkolta juuri lainkaan kapasiteettia. Jos kuluttaja käyttää internetiä vain esimerkiksi pankkipalveluiden vuoksi, silloin 4G-yhteys on aivan mainio ratkaisu.

Manner käyttää itsekin vain 4G-verkkoa.

Helsingissä 5G-verkko jatkaa levittäytymistään. Suurista operaattoreista pisimmällä on Elisa, jonka 5G-yhteydet ovat mahdollisia jo lähes kaikkialla kaupungin alueella.

– Peitto kattaa noin 90 prosenttia Helsingistä. Tavoitteena on saada käytännössä koko Helsinki 5G-verkon piiriin tämän vuoden loppuun mennessä, arvioi Elisan verkon suunnittelusta vastaava osastopäällikkö Tiina Höckert.

Koronaepidemia on ajanut valtavan määrän helsinkiläisiä etätöihin – ja tämä tarkoittaa sitä, että kotien verkkoyhteydet ovat kovalla kuormituksella.

– Kodeissa käytetään nyt samaan aikaan verkkoa monelta eri laitteelta. Siksi yhteyksienkin on oltava nopeita, Höckert muistuttaa.

Myös DNA rakentaa Helsingissä uusia 5G-tukiasemia kiivaasti.

– Tällä hetkellä reilut 70 prosenttia Helsingin kotitalouksista sijaitsee 5G-kuuluvuusalueella ja vuoden loppuun mennessä prosentti on lähellä sataa, kun Helsingin alueen verkkopäivitys saadaan valmiiksi, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

DNA:n 5G-verkko ei ole toiminnassa vielä esimerkiksi Eirassa, Ullanlinnassa ja valtaosassa Lauttasaarta. Samoin 5G-verkko puuttuu muun muassa osasta Munkkivuorta.

– Verkkopalveluiden ja sovellusten kehittäminen kulkevat käsi kädessä. Kun 4G-verkko otettiin käyttöön, se mahdollisti monien sovellusten käyttämisen.

– Ilman 4G:tä eivät esimerkiksi Facebook, Snapchat tai Tiktok olisi saaneet lähellekään nykyisen kaltaista suosiota, Laari muistuttaa.

Telian asiakkaista noin puolet asuu pääkaupunkiseudulla 5G-verkon alueella. Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen muistuttaa, että teknisiä esteitä ei 5G:n nopealle leviämiselle ole.

– Kerrostaloissa taloyhtiöiden hallitukset tekevät liittymispäätökset. Jos ne eivät innostu tulemaan mukaan, silloin 5G-yhteyksiä voidaan ottaa käyttöön hitaasti, Koistinen kertoo.