5G-verkko leviää pian koko Helsinkiin – Professori: "Ero päivittäisessä käytössä häviävän pieni"

Tekniikka: Operaattorit tarjoavat kännyköihin huippunopeita 5G-yhteyksiä. Hyöty on kuitenkin kyseenalainen.

Helsinkiläisellä Jasmin Juutilla on ongelma. It-tukipalveluita tarjoava Juuti ei pääse kännykällä 4G-verkon kautta helposti internetiin.

– Yhteyden saaminen on ongelmallista varsinkin sisätiloissa. Minua harmittaa se, että operaattorit tarjoavat 5G-yhteyksiä, vaikkei edes 4G toimi kunnolla, Juuti kertoo.

– En usko, että tilanne paranisi mitenkään, vaikka siirtyisin 5G:n käyttäjäksi.

Myös Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner suhtautuu kriittisesti siihen, että 5G-verkosta olisi älypuhelinkäytössä erityistä hyötyä kuluttajille.

– Tavallinen käyttäjä voi nykyisin tehdä 4G-verkon avulla käytännössä saman minkä 5G-verkossakin. Operaattorit kyllä markkinoivat 5G:tä nopeamman yhteyden vuoksi, mutta ero on kuitenkin päivittäisessä käytössä häviävän pieni, Manner arvioi.

– Jopa siirryttäessä 3G:stä 4G:hen ero oli paljon merkittävämpi. Silloin parannus oli huomattava.

Mannerin mukaan yksi 5G:n ongelmista on se, että se ei läheskään aina toimi moitteetta sisätiloissa.

– Kannattaa ensin kokeilla 4G-yhteydellä, mikäli sillä yltää riittävään nopeuteen. Jos 4G ei toimi kunnolla, tuskin myös 5G toimii.

Operaattorit kuitenkin tarjoavat kuluttajille 5G-verkkoa juuri sujuvampien yhteyksien vuoksi.

– Verkkoliikenteen määrästä noin 70 prosenttia tulee nykyisin erilaisten videoiden lähettämisestä ja vastaanottamisesta, Manner kertoo.

– Hyötypalveluiden käyttäminen ei sen sijaan vie verkolta juuri lainkaan kapasiteettia. Jos kuluttaja käyttää internetiä vain esimerkiksi pankkipalveluiden vuoksi, silloin 4G-yhteys on aivan mainio ratkaisu.

Manner käyttää itsekin vain 4G-verkkoa.

Helsingissä 5G-verkko jatkaa levittäytymistään. Suurista operaattoreista pisimmällä on Elisa, jonka 5G-yhteydet ovat mahdollisia jo lähes kaikkialla kaupungin alueella.

– Peitto kattaa noin 90 prosenttia Helsingistä. Tavoitteena on saada käytännössä koko Helsinki 5G-verkon piiriin tämän vuoden loppuun mennessä, arvioi Elisan verkon suunnittelusta vastaava osastopäällikkö Tiina Höckert.

Koronaepidemia on ajanut valtavan määrän helsinkiläisiä etätöihin – ja tämä tarkoittaa sitä, että kotien verkkoyhteydet ovat kovalla kuormituksella.

– Kodeissa käytetään nyt samaan aikaan verkkoa monelta eri laitteelta. Siksi yhteyksienkin on oltava nopeita, Höckert muistuttaa.

Myös DNA rakentaa Helsingissä uusia 5G-tukiasemia kiivaasti.

– Tällä hetkellä reilut 70 prosenttia Helsingin kotitalouksista sijaitsee 5G-kuuluvuusalueella ja vuoden loppuun mennessä prosentti on lähellä sataa, kun Helsingin alueen verkkopäivitys saadaan valmiiksi, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

DNA:n 5G-verkko ei ole toiminnassa vielä esimerkiksi Eirassa, Ullanlinnassa ja valtaosassa Lauttasaarta. Samoin 5G-verkko puuttuu muun muassa osasta Munkkivuorta.

– Verkkopalveluiden ja sovellusten kehittäminen kulkevat käsi kädessä. Kun 4G-verkko otettiin käyttöön, se mahdollisti monien sovellusten käyttämisen.

– Ilman 4G:tä eivät esimerkiksi Facebook, Snapchat tai Tiktok olisi saaneet lähellekään nykyisen kaltaista suosiota, Laari muistuttaa.

Telian asiakkaista noin puolet asuu pääkaupunkiseudulla 5G-verkon alueella. Telian 5G-ohjelmajohtaja Janne Koistinen muistuttaa, että teknisiä esteitä ei 5G:n nopealle leviämiselle ole.

– Kerrostaloissa taloyhtiöiden hallitukset tekevät liittymispäätökset. Jos ne eivät innostu tulemaan mukaan, silloin 5G-yhteyksiä voidaan ottaa käyttöön hitaasti, Koistinen kertoo.

Mikä?

Viidennen sukupolven yhteys

5G tarkoittaa viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa.

Se kymmenkertaistaa langattoman laajakaistan nopeuden.

Mahdollistaa teräväpiirto-ohjelmien katsomisen kännykällä.

Sopii 4G-yhteyttä paremmin kodin ainoaksi internetyhteydeksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut