"Elämä ei pyöri vain työn ympärillä" – Joustot ovat työpaikoilla arkipäivää: Joonas lopettaa joka toinen viikko aikaisemmin, Susanna saattaa työskennellä iltaseitsemään

Työelämä: Helsingin Uutiset otti selvää, minkälaisia joustoja Helsingin kaupunki ja suuret työnantajat työntekijöilleen tarjoavat.

Lauttasaaressa asuvalla kaupungin johtamisen ja työkulttuurin kehittämispäälliköllä Joonas Pikkaraisella on 9- ja 11-vuotiaat pojat luonaan vuoroviikoin.

Viikkoina, kun pojat ovat isällään, Pikkarainen lopettaa työt aikaisemmin kuin lapsettomia viikkoina.

– Kun kalenterissani lukee, että kello 15.30 pojat, niin silloin siihen päälle ei kannata kokouksia sopia. Poikien viikolla ruoan pitää olla ajoissa pöydässä ennen illan harrastusrumbaa ja iltatoimia.

Työaika on normaali 37,5 tuntia viikossa, minkä puitteissa työviikkoa voi rakentaa elämäntilanteen ja menojen mukaan.

– Työn ja perheen yhdistäminen lähtee siitä, että työnantajalta löytyy joustavuutta. Elämä ei pyöri pelkästään työn ympärillä, Pikkarainen sanoo.

Pikkaraisen mukaan kun työnantaja joustaa, on helppo myös itse tarvittaessa venyä.

Se vaatii esimiehiltä halukkuutta ja kykyä järjestellä työtä.

– Kaupungilla me emme aina voi kilpailla korkeilla palkoilla, mutta sillä voimme, että meillä on hyvät joustot ja tämä on hyvä työpaikka kaikissa elämäntilanteissa.

Helsingin kaupunki on jo vuosia kehittänyt työn ja muun elämän yhteensovittamista. Helsingin Uutiset otti selvää, minkälaisia joustoja noin 38 000 työntekijän Helsingin kaupunki ja muutama suuri työnantaja tarjoaa.

Kaupunki lähti vuonna 2016 mukaan kuntatyöpaikkojen oppimisverkostoon, jossa työelämää kehitettiin entistä perheystävällisemmäksi. Tänä vuonna keskitytään erityisesti monimuotoisen työn edistämiseen.

– Arsenaali on aika laaja, jos tahtotilaa ja asennetta on. Se on se ehkä tärkein, sanoo HR-asiantuntija Susanna Puustinen kaupunginkansliasta.

Työelämän joustoja ovat muun muassa liukuva työaika, joustava työvuorosuunnittelu, etätyö, osa-aikatyö, tehtävien uudelleenjärjestelyt ja virka- ja työvapaat sekä sairaan lapsen hoitoetu.

Kaupunginkansliassa liukumaa on kello 7–10 ja kello 14–19.

– Voin tehdä vaikka seitsemään asti illalla töitä, kun olen käynyt viemässä välissä lapsia harrastuksiin, sanoo Puustinen, 15- ja 16-vuotiaiden lasten äiti.

– Suurin osa kollegoistani varailee kokouksia perheystävällisesti vasta yhdeksästä eteenpäin. Teen näin myös itse aina kun mahdollista. Se oli minulle suuri helpotus myös silloin, kun lapset olivat pienempiä.

Työelämän joustoja voi tarvita missä elämäntilanteessa tahansa.

Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho toteaa, että kyse on erityisesti asenteesta.

– Se vaatii esimiehiltä halukkuutta ja kykyä järjestellä työtä.

Jo ennen koronaa Elisalla oli Ranta-ahon mukaan käytössä vapaat etätyökäytännöt. Työn voi tehdä etänä, jos se on mahdollista.

– Se vähentää matkustamiseen liittyvää aikaa ja tuo sitä vaikkapa perheelle. Me olemme käyttäneet slogania, että kun elämä kutsuu, niin työ vastaa.

Käytössä on myös ollut osa-aika lomia, -eläkkeitä ja osa-aikainen sairausloma.

Keskon hyvinvointijohtaja Katriina Ahde sanoo, että työntekijöiden hyvinvointia rakennetaan K Well -mallilla.

– Työhyvinvoinnin lisäksi otetaan huomioon hyvinvointi vapaa-ajalla ja erilaiset elämäntilanteet. Mallia ovat olleet kehittämässä työterveyden ammattilaiset sekä työpsykologimme.

Työtä tehdään monipaikkaisesti. Työaika on joustava.

– Monet kokevat joustot itselleen tärkeiksi ja hyvinvointia lisääviksi myös henkilöstötutkimustemme mukaan, Ahde sanoo.

Työelämä kaipaa joustoja

Helsingin vahvuuksia työaikojen sijoittelu ja vähäinen vaihtuvuus

Kaupunginhallitus käsitteli tällä viikolla valtuutettu Emma Karin (vihr.) aloitetta Helsingin kaupungista

perheystävällinen työpaikka.

Työn ja perheen yhteensovittamista on kehitetty useissa hankkeissa, vuonna 2015 esimerkiksi Väestöliiton kanssa.

Väestöliitto arvioi tuolloin kaupungin vahvuuksiksi henkilöstöpolitiikan, työaikojen ja lomien sijoittelun, joustavuuden sekä melko vähäisen vaihtuvuuden.

Kehittämiskohteiksi tunnistettiin tasa-arvoiset ja yksilölliset ratkaisut joustojen hyödyntämisessä, perheystävällisen johtamisen kehittämisen sekä pelisääntöjen läpinäkyvyyden.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut