Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karhunkaataja ei käynyt uuden asuinalueen nimeksi Helsingissä – myös otso ja mesikämmen aiheuttivat tiennimien osalta päänvaivaa

Asuminen: Myllypuron ja Herttoniemen väliin rakennetaan uusi Karhukallion alue 3 000:lle asukkaalle. Tien nimet juonnetaan suoraan karhusta, koska otsolle ja mesikämmenelle ei löydy vastinetta ruotsista.

Itä-Helsinkiin on syntymässä kokonainen uusi kaupunginosa. Myllypuron ja Herttoniemen väliin rakennettavalle Karhukallion alueelle tulee koteja lähes 3 000 uudelle asukkaalle.

Karhukallion kaavaluonnos on ollut nähtävillä syksyllä 2018. Sen jälkeen alueesta on tehty palveluverkkoselvitys.

– Jos asemakaava hyväksytään suunnitelmien mukaan, siitä tulee lainvoimainen vuonna 2022. Sitten päästään katusuunnitelmien pariin, kertoo Helsingin kaupungin arkkitehti Laura Hietakorpi.

Karhukallion rakentaminen on määrä aloittaa vuoden 2026 tienoilla ja ensimmäiset asukkaat voivat muuttaa alueelle 2020-luvun loppuvuosina.

Valmista on seuraavalla vuosikymmenellä. Alueen nimi oli alkuvaiheessa Karhunkaataja, mutta siitä päätettiin nykyaikaan sopimattomana luopua.

Teiden nimistössä teema kuitenkin säilyy: alueelle on kaavoitettu muun muassa Karhuemontie, Talviunenaukio ja Karhunpojankuja. Kaupungin nimistötoimikunta valitsi alueen teemaksi suoraan karhuun liittyvät nimet, sillä ruotsin kielessä ei ole vastineita kaikille suomen karhu-sanan synonyymeille, kuten otso tai mesikämmen.

Uusi alue rakentuu vahvasti Viilarintietä kulkevan raidejokerin varrelle.

– Raidejokerin pysäkki sijoitetaan Viilarintielle. Karhukallioon tulee myös linjan 81 päätepysäkki, kertoo kaupungin liikennesuunnitteluinsinööri Jussi Jääskä.

Pääkatujen varsille rakennetaan 4–8-kerroksisia asuintaloja, mutta hieman kauemmaksi tulee kahden ja kolmen kerroksen taloja.

Karhukalliontien länsipuolelle rakennetaan puolestaan pääosin puukerrostaloja.

Koska Siilitien alue on varsin vuokra-asuntovaltainen, Karhukalliossa painottuu kaupungin linjauksen mukaan puolestaan omistusasuminen.

Uuden alueen palvelut keskittyvät nykyisen Viilarintien ja Myllärintien risteykseen. Sinne tulee myös kauppakeskittymä ja myös jonkin verran muita palveluja, esimerkiksi kioskeja ja kampaamoja.

Kaavoitettavalla alueella on vasta yksi ainoa rakennus: Myllärintien alkupäässä sijaitseva päiväkoti Myllytupa. Muu alue on vielä metsää.

Palveluverkkoselvityksen mukaan Karhukallioon tarvitaan toinen, laajempi päiväkoti.

– Myllytupa jatkaa toimintaansa ja sitä on mahdollista myös laajentaa. Uusi päiväkoti on muunnettavissa myös koulutarvetta varten, Hietakorpi kertoo.

Varsinaista koulua ei Karhukallioon ole tulossa, vaan alueen koululaiset matkaavat joko Myllypuron tai Herttoniemen kouluihin.