Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingissä tungeksitaan ravintoloihin ja asiakkaat huomauttelevat turvaväleistä – kebab-ketju:  ”He vain änkeävät sisään, sitä on vaikea hallita"

Ravintoloiden koronaturvallisuus vaihtelee Helsingissä laidasta laitaan. Näin sanoo useita kertoja viikossa eri ravintoloissa käyvä Lauri, 31.

– Ongelmia on samalla tavalla sekä fine dining -ravintoloissa että etnisissä ja perinteisissä suomalaisissa ravintoloissa. Toisinaan ravintoloissa on pöytien välissä pleksit, mutta aina ei pääse istumaan tarpeeksi kauas toisesta pöydästä tai henkilökunnalla ei ole maskeja, hän kertoo Helsingin Uutisille.

Viime keskiviikkona Lauri lounasti Pasilassa Mari’s Treehouse -ravintolassa ystävänsä Janin kanssa. Ravintola sijaitsee Triplan kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa lähellä ulko-ovea.

–  Tähän ravintolaan pääsee kulkematta ihmismassojen läpi. Turvallisuus on tärkein kriteeri, kun valitsemme ravintolaa, Jani ja Lauri sanovat.

Ystävykset tilasivat poronkäristystä, joka tarjoiltiin pöytään. Triplan kauppakeskuksen ylemmissä kerroksissa on noutopöytiä ja enemmän pikaruokaa. Jani ja Lauri välttelevät toistaiseksi näitä paikkoja.

– Siellä on ahdasta, ja tartuntariski kasvaa. Myös kahvilat voivat olla Helsingissä täynnä, ja olemme joutuneet useasti vaihtamaan toiseen paikkaan, kun sisään tullessa on ollut liian täyttä.

 Olemme poistaneet pari pöytää, että on mahdollisuus turvaväleihin.

Viime viikon perjantaina Helsingin Uutiset vieraili Mäkelänkadulla pikaruokaketju King Kebabin ravintolassa. Ravintola oli kello 21:n aikaan pullollaan asiakkaita ja jono sisällä venyi pitkäksi. Asiakkaat eivät pitäneet suositeltuja turvavälejä, eikä henkilökunta puuttunut tilanteeseen. Paikalla oli myös ruokaa ostamassa ollut poliisipartio.

Ravintolapäällikkö Ahmet Deniz sanoo, että ravintolassa voi olla hetkellisesti ruuhkaa etenkin viikonloppuisin.

– Mutta sitä ei ole koko ajan. Kun asiakas on maksanut ruoan, niin meidän on vaikea sanoa, että pitää odottaa ulkona. He vain änkeävät sisään ja sitä on vaikea hallita. Wolt-kuskit on ohjeistettu niin, etteivät he saa tulla sisälle ennen kuin annos on merkitty valmiiksi, Deniz kertoi keskiviikkona puhelimessa.

Kontulan täpötäysissä baareissa nauretaan turvaväleille ja annetaan poskisuudelmia – yrittäjä: "Humalassa olevia asiakkaita on vaikea saada paikoilleen"

Mäkelänkadun King Kebabissa saa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Deniz sanoo, että heillä määrä on tätäkin pienempi: 24 paikasta käytössä on 16.

– Olemme vetäneet tuolit pois, joihin ei saa istua. Osa pöydistä on varastossa. Pöydät putsataan jokaisen asiakkaan lähtiessä. Tähän asti ei ole tullut ilmoituksia koronatartunnoista meidän ravintoloista.

"Hyvää mättöä!" Tässä on Helsingin parhaaksi valittu kebab-ravintola – lukijoilta äänivyöry julkkisten suosimalle ketjulle

Ravintoloiden asiakasrajoituksiin ei lasketa take away -ruokaa noutavia asiakkaita.

– Ravintolan tulee kuitenkin järjestää palvelukäytännöt niin, että ruuhkaa ei synny ja riittävät etäisyydet asiakkaiden välillä säilyvät, Etelä-Suomen avista kerrotaan.

Viime perjantaina King Kebabin henkilökunnalla ei ollut HU:n havaintojen perusteella kasvomaskeja tai käsineitä käytössään.

– Kaikki käyttävät meillä käsineitä. Toki keittiössä on myös paikka, missä ei voi pitää hanskoja. Esimerkiksi jos kebabin leikkaaja pitää hanskoja, grillivastukset sulattavat ne. Olemme suositelleet kasvomaskien käyttöä, mutta emme voi pakottaa ketään niitä käyttämään, ravintolapäällikkö kertoo.

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä

Vallilan Konepajalla toimiva fine dining -ravintola Albina on saanut internetin arvostelupalveluissa ja sosiaalisessa mediassa kritiikkiä ahtaudesta. Moni on kokenut, että pöydät ovat liian lähellä toisiaan. Toimitus teki samanlaisen havainnon tammikuussa. Albinan ravintolapäällikkö Maiju Åstedt sanoo, että tilanteeseen on pyritty reagoimaan.

– Tarjoilija ohjaa kaikki asiakkaat pöytään. Jos asiakas ilmaisee turvattomasta olosta tai tarjoilija aistii sen, niin pöytää pyritään heti vaihtamaan toiseen.

Albinan 125:stä asiakaspaikasta on käytössä nyt 80.

– Olemme poistaneet pari pöytää, että on mahdollisuus turvaväleihin. Iso yhtenäinen tilaa hämää asiakkaiden määrää.

Itäkeskuksen yökerhoyrittäjä Ari Lahikainen lataa kovaa tekstiä koronakohusta: "Pari ravintolaa munasi muiden maineen"

Mari’s Treehousen yrittäjä Mari Kallio sanoo, että koronaväsymys alkaa selvästi näkyä, vaikka isolla osalla asiakkaista on ravintolaan tullessa kasvomaski. Se riisutaan yleensä pöytään istuessa.

– Nuorempi ikäpolvi ei jaksa välittää niin paljon. Yritämme tyrkyttää käsidesiä, jos ei ole esimerkiksi kasvomaskia. Myös monet työmiehet tulevat syömään ilman maskia.

Tunnettu pizzaketju lopetti Triplassa –  sulkenut jo lähes kaikki Suomen ravintolat

Tukes: Kansanmaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta

Bileissä jopa sata ihmistä Helsingissä – Poliisi keskeytti viikonloppuna koronarajoitusten vastaisia kokoontumisia

Helsingin ydinkeskustaan 6 uutta ravintolaa – nämä liikkeet aukeavat Kaivopihalle tiistaina

Syyskuussa avattu burgeriravintola laittoi jo lapun luukulle: Ennätti valmistaa vain 90 hampurilaista – ruokaa hukkaan 15000 eurolla

Nuoret yrittäjät avasivat trendipizzerian koronasta huolimatta, työllistävät jo 10 ihmistä – "Tuumimme, että pelko pois"

”Kuin olisi matkalla Italiassa” – HU:n pizzakisan voittaja kasvoi ketjuksi, tässä on 10 parasta pizzaravintolaa Helsingissä!