Hallitus esittää: Pakollinen terveystarkastus Suomeen saapuville – kieltäytyville sakkoa tai vankeutta

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen tartuntatautilain kahden pykälän muutoksista.

Lakiehdotuksessa täsmennettäisiin aluehallintovirastolla olevaa mahdollisuutta määrätä pakollinen terveystarkastus, johon voisi sisältyä esimerkiksi koronatesti.

Lisäksi kunnan ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille tulisi oikeus tehdä yksittäistä henkilöä koskeva päätös pakollisesta terveystarkastuksesta.

Terveystarkastus olisi pakollista Suomeen saapuville. Aluehallintovirasto (avi) voisi esimerkiksi koronavirusepidemian aikana tehdä päätöksen pakollisesta terveystarkastuksesta lentoasemalla.

Jos henkilö kieltäytyisi osallistumasta pakolliseen terveystarkastukseen, hänelle voitaisiin rikoslain määrätä terveydensuojelurikkomuksesta sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Edelleen altistuneella ja tartunnan saaneella olisi lain muukaan velvollisuus antaa tietoja itsestään terveydenhuollon ammattihenkilölle.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan muutos vahvistaisi viranomaisten mahdollisuuksia ehkäistä tartuntatautien leviämistä ja helpottaisi jäljitystyötä. Lisäksi se mahdollistaisi nykyistä paremmin erilaisten tietojärjestelmien ja ohjelmistojen hyödyntämisen tartuntatautien leviämisen ennaltaehkäisyssä ja jäljityksessä.

Nyt voimassa olevan tartuntatautilain mukaan tietojen kerääminen on perustunut vapaaehtoisuuteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut