Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mitään aivan katastrofaalista vastaan ei ole tullut" – Yli satavuotiasta tavarataloa saneerataan uusiokäyttöön Helsingissä

Rakentaminen: Hakaniemen jättihanke valmistuu ylhäältä alaspäin ja pääsisäänkäynnin paikkakin vaihtuu.

Rakennustyöt entisessä Elannon tavaratalossa ja muissa Siltasaari 10 - hankkeeseen kuuluvissa taloissa jatkuvat Hakaniemessä kiivaana. Suuressa hankkeessa entinen tavaratalo ja kaksi muuta kiinteistöä yhdistetään yli 22 000 neliön toimisto- ja palvelukokonaisuudeksi. Osana hanketta Siltasaarenkatu 6 purettiin toisesta kerroksesta ylöspäin ja tilalle rakennettiin uutta.

– Tavoitteena on, että pääurakoitsija SRV:n osuus peruskorjausurakasta valmistuu loppuvuodesta. Tuolloin rakennuksen ulkokuori on jo valmis, mutta sisätiloissa työt jatkuvat vielä, kertoo rakennuttajan eli kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopin kiinteistökehityspäällikkö Tero Nissinen.

Myöhemmin esimerkiksi katutasoon tulevan päivittäistavarakaupan tilat viimeistellään ja talon muita tiloja muokataan tulevien vuokralaisten tarpeiden mukaisiksi.

Uusi pääsisäänkäynti auloineen rakennetaan talon pohjoispäätyyn, sisäänkäynti säilyy myös Siltasaarenkadun puolella. Pääsisäänkäynnin yhteyteen rakennetaan myös uudet rullaportaat ylempiin kerroksiin, myös uusia hissejä tulee.

– Tavaratalon sisällä tilat purettiin rakennusrunkoon asti, purkutyöt veivät pitkän ajan. Kiinteistön talotekniset järjestelmät uusitaan ja nyt rakennustyöt etenevät siten, että rakennuksen ylimmissä kerroksissa alkaa jo olla valmiimpaa, siellä tehdään jo esimerkiksi pinnoitustöitä, Nissinen jatkaa.

Alun perin vuonna 1913 valmistunut Elannon tavaratalorakennus on suojeltu julkisivun ja kadun puoleisen vesikaton osalta, ja peruskorjaus toteutetaan rakennuksen alkuperää kunnioittaen.

Talossa toimi viimeksi Sokos-tavaratalo, katutasossa oli S-market. Tavaratalossa oli myös esimerkiksi kahvila, jonka terassi oli sisäpihan puolella. Sokoksen tavaratalon loppuunmyynti alkoi loppuvuodesta 2013 ja tavaratalo sulki ovensa.

Työmaakierroksella vanhasta tavaratalosta muistuttavat vanhat portaikot ja vanha hissi.

Vanhaa uudistaessa tulee aina yllätyksiä vastaan, sellaisia tässäkin hankkeessa on ollut.

– Näihin kiinteistöihin on vuosien varrella tehty paljon korjauksia ja muutoksia, joita ei ole kaikilta osin dokumentoitu. Eli kun purettiin jotain, huomattiin että lähtötilanne ei ollutkaan aivan sellainen kuin oli luultu ja suunnitelmia on sitten pitänyt jalostaa sitä mukaa mitä vastaan on tullut. Mutta mitään aivan katastrofaalista vastaan ei ole tullut, Nissinen kertoo.

Siltasaari 10 -hankkeessa kiinteistön eri osia rakennetaan eri lähtökohdista tulevan käyttötarkoituksen mukaan. Katutasoon tulee ravintoloita ja kahviloita siihen kohtaan, joka Sokoksen tavaratalon vielä auki ollessa tunnettiin tavaratalon kemppariosastona, ja johon tuleva pääsisäänkäynti auloineen siis asettuu.

Hankkeeseen kuulun myös Paasivuorenkatu 4-6:n kiinteistön peruskorjaus.

Talon alakerrokseen jätetään valmius rakentaa yhteys mahdollisesti rakennettavan Pisara-radan maanalaiselle asemalle.

Hakaniemestä on jo ilman Pisara-rataakin muodostumassa entistä vilkkaampi liikenteen solmukohta, sillä Laajasalon Kruunuvuorenrantaan kulkevan Kruununsillat-pikaraitiotien ratikat huristavat Hakaniemenrannan kautta kohti Merihaansiltaa joka ulottuu Merihaan rannasta Sompasaareen.

Yhteys kohti Laajasalon Kruunuvuorenrantaa jatkuu Sompasaaresta Korkeasaareen Finkensiltaa pitkin, Kruununsiltojen kolmas ja pisin silta eli Kruunuvuorensilta ulottuu Korkeasaaresta Kruunuvuorenrantaan.

Siltasaari 10:een rakentuu toimistotiloja isoille ja pienille yrityksille sekä kalustettuja yhteiskäyttöisiä projekti-, neuvottelu- ja työtiloja joustavaan tarpeeseen. Talon käyttäjille kiinteistössä on myös polkupyörä- ja autopaikoitusta.

Peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeen arvo on noin 78 miljoonaa euroa, josta projektinjohtourakkasopimuksen arvo on 51,4 miljoonaa euroa.

Antilooppi omistaa Hakaniemessä myös useita muita kiinteistöjä, kuten Ympyrätalon. Antiloopilla on myös suunnitteluvaraus maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Hakaniemen torin alle. Antilooppi on pääkaupunkiseudun toimistokiinteistöihin keskittynyt kiinteistösijoitusyhtiö, jonka omistavat suomalainen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja ruotsalainen eläkevakuutusyhtiö AMF Pensionsförsäkring.

Ratikat katoavat kesällä lähes koko Kalliosta – kartta näyttää, miten katutyöt mylläävät reittejä uusiksi

Hakaniemen halli avautuu 2022, edustalle tulee myös terassi

Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"

30 vuotta Hakaniemessä toiminut basaari sai lähtöpassit – Omistaja on saanut todistaa Helsingin kansainvälistymisen

Kiinteistösijoitusfirma kahmaisi legendaarisen tavaratalon Helsingissä