"Noin 20 litraa on aika yleinen kertavalmistusmäärä" – oluen kotipanijoilla on hieman eri meininki kuin lamavuosien viiniveikoilla

Jano: Annankadun Hopstopissa aukesi kauppa olutharrastajille. Suurin piirtein satasella pääsee alkuun oluen kotivalmistuksessa, jos kotoa löytyy iso kattila.

Niin sanotun pienpanimo-olutbuumin vanavedessä myös kotioluenvalmistus on yhä useamman harrastuksena. Käytännössä moni tuotteitaan nyt muillekin kauppaava pienpanimo on saanut alkunsa olutharrastajan ensin pienimuotoisesta omiin tarpeisiin -olutharrastuksesta.

– Kotioluenpano kulkee käsi kädessä pienpanimovillityksen kanssa. Ensin keitellään pienempiä eriä, sitten hankitaan jo isompaa tankkia, kertoo Juomatarvike Lapon Jaakko Manni.

Punavuoren Annankadulla sijaitsevassa ravintola ja olutpuoti Rööperin Hopstopissa on avautunut nyt Lapon shop-in-shop. Kotioluttarvikkeiden ja -laitteiden lisäksi myynnissä on laaja valikoima maltaita, myös valmiiksi rouhittuina, sekä nestehiivoja ja humalia. Lisäksi myynnissä on valmiita mallaspakkauksia ja olutuutteita.

Moni muistaa suomalaisia 1990-luvun lamavuosina villinneen kotiviinibuumin. Tavallisissa ruokakaupoissa myytiin muovisaaveja sekä muita tarvikkeita ja ainesosia kotiviinin valmistukseen. Myös kotioluen valmistusaineksia myytiin jo tuolloin.

Lama-aikana yhtenä tärkeänä innoittajana oli saada edullista alkoholijuomaa: laadulla ei niin ollut väliä, kunhan prosentteja riitti. Kotiviinivillitys laimeni pikkuhiljaa laman hiipumisen myötä, toki moni jatkoi harrastustaan.

– Kotiviinibuumissa mentiin hinta edellä, nyt kotiolutbuumissa mennään laatu edellä. Ei haeta edullista olutta vaan hyvää olutta, Manni kuvailee.

Hänen mukaansa kotioluenvalmistuksessa pääsee alkuun noin sadalla eurolla, jos kotoa löytyy tarpeeksi iso kattila jo ennestään.

– Isossa kattilassa voi tehdä pussimäskäyksen. Eli kattilan lisäksi tarvitaan pussi johon maltaat laitetaan mäskäystä varten sekä jäähdytin, joka on yleensä kierukkajäähdytin, ja käymispönttö, Manni luettelee tarvikelistaa.

Koronakaan ei estänyt suomalaisia hakemasta halpaa olutta Virosta – Yli 40 prosenttia matkusti Viroon vain alkoholin takia

Lähiöbaari keksi yllättävän tavan erottua kilpailijoista – laajeni ravintolaketjuksi Helsingin paraatipaikoille

Ainesosina tarvitaan maltaiden lisäksi hiivaa, humalaa ja vettä. Punavuorelaisen Hopstopin nimi on keksitty nokkelasti englannin kielen hop-sanasta, joka tarkoittaa muun muassa humalaa. Onko Hopstop oikea oluen hot spot, sitä voi kukin käydä väijymässä.

Pidemmälle ehtineet harrastajat ostavat mäskäyslaitteistoja, joilla on hintaa jo useampia satoja euroja. Teki oluensa niin tai näin, niin loppuvaiheessa olut pullotetaan, korkituksessa tarvitaan korkituslaitetta. Myös tyhjiä pulloja on myytävänä, moni kotipanija haluaa, että oma olut pullotetaan samanlaisiin pulloihin eikä sekalaiseen valikoimaan tyhjentyneitä pulloja.

– Noin 20 litraa on aika yleinen oluen kertavalmistusmäärä, siihen määrään löytyy paljon reseptiikkaa. Eli tarvitaan noin 4–6 kiloa mallasta, 50–150 grammaa humalaa ja pussillinen hiivaa, Manni selostaa.

Kotipanijat valmistavat esimerkiksi ipa-oluita, aleja ja neipa-oluita.

– Valmistuneen oluen litrahinta on korkeampi kuin kauppojen bulkkioluiden, mutta matalampi kuin kauppojen ja Alkon pienpanimo-oluiden, arvioi Manni.

Alkoholia kotioluissa on yleensä 4–10 tilavuusprosenttia.

– Valmistuksen aloittamisesta menee yleensä pari kolme viikkoa siihen, kunnes olut on valmista juotavaksi. Pullossa oluen on oltava ainakin reilu viikko, se riippuu oluttyypistä. Oikein vahvat stoutit ja portterit voivat kypsyä pullossa vaikka vuoden päivät ja maku vaan paranee, Manni kuvailee.

Tamperelaisen panimon "näyteikkuna" avattiin Helsingin keskustaan – "Afterworkista odotetaan isoa menestystä"

Minuuttibaari maistatti kirsikkaolutta ja sahtia on saanut Ruoholahdesta – tässä oluenystävän tärpit Rautatientorilta länteen

Kippis vielä kerran! – Olutkeitaita kasvoi länsimetron varrelle, mutta pian yksi on joukosta poissa

Jouni Koskinen, 39, matkailee maailmalle mallasjuoman perässä – "Ehkä jahtaan yhä täydellistä olutelämystä, mutta upea kokemus oli nauttia lempiolueni panimon pubissa Lontoossa"

Oluenystäville

Hopstop ja Lappo

Hanaolut- ja ulosmyyntivalikoimaan panostaneessa Rööperin Hopstopissa myydään nyt Lappo-tuotteita kotioluiden valmistukseen.

Hopstop haluaa nostaa entistä paremmin esille kotimaisen oluenvalmistuksen käsityötaidon sekä kohottaa alan harrastuksen arvostusta. Hopstopin ja Lapon on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa yhteistyössä kotiolutkursseja ja muita alan harrastajien tapahtumia.

Lapon shop-in-shop on avoinna samoin kuin Hopstop.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut