"Aktiiviaineet viedään ihoon hiilidioksidin avulla" – yli 80-vuotias kivijalkakemppari porskuttaa Helsingissä

Yritys: Kosmetiikka Helmessä hellitään kasvojen ihoa parempaan kuosiin. Yritys perustettiin jo vuonna 1940 entisen maitokaupan tiloihin.

Erikoiskosmetologi-estenomi Lauri Salmi antaa allekirjoittaneelle elämän ensimmäisen kasvohoidon Helsingin vanhimmassa kemikaliossa Munkkiniemen puistotiellä. Nykyään liike toimii nimellä Kosmetiikka Helmi.

– Coolifting-hoidossa aktiiviaineet viedään ihoon hiilidioksidin avulla. Hiilidioksidipatruuna ladataan laitteeseen, jolla puhalletaan kasvoja, Salmi selostaa.

Kun Salmi käynnistää laitteen, kuuluu siitä ponteva pörinä.

"Sushia ja salaattia" – Munkkiniemen uusin ravintola aukesi SRV:n jättikortteliin

Kosmetiikka Helmi on saavuttanut jo 81 vuoden iän, liike perustettiin entiseen maitokauppaan vuonna 1940 Kemikalio Helmi -nimisenä. Nimi juontuu talosta.

– Talo valmistui vuonna 1936 ja sitä kutsuttiin "Munkkiniemen Helmeksi" sen vuoksi, että asunnoissa oli marmoritakat ja tammiparketit, kertoo Helmen nykyinen omistaja, SKY-kosmetologi Raija Kavonius.

Maitokaupan ajoista liikehuoneistossa muistuttaa edelleen punavalkoinen lattialaatoitus.

Täällä todella käytetään paikallisia palveluita."

Kavoniuksella liike on ollut kymmenen vuotta, hän on liikkeen neljäs omistaja.

– Myymme klassisia kemikaliotuotteita ja alan uusimpia tuotteita sekä teknologiaa. Ideamme on, että meillä on erilainen tuotevalikoima kuin marketeissa. Lisäksi meiltä saa palvelua ja voi kysyä, mikä sopisi vaikka 9-vuotiaalle veljentyttärelle, Kavonius kuvailee.

Lauri Salmi työskentelee Helmessä sopimuksen mukaan lauantaisin, hän tekee Exuviance-erikoishoitoja ja Hydrafacial-laitehoitoja.

Helmessä ollaan erikoistuttu kasvojen ihoon.

– Ilman ajanvaraustakin voi tulla ripsien tai kulmien kestovärjäykseen tai meikkiin, Kavonius kertoo.

Liikkeen hyllyillä on monenmoista kosmetiikkaa myytävänä.

– Meillä on tuotesarjoja, jotka ovat tuttuja naistenlehdistä. Meikkituotteita on paljon.

Alppilan kengän omistaja Harri Hasa on menettänyt asuntonsa jo kaksi kertaa – nimeää verkkokauppaakin isomman uhan: "Pitää sanoa suoraan että Prisma ja Citymarket"

Yli 70-vuotias Veikko Tiainen korjaa yhä kirjoituskoneita konttorikonehuollossaan, vaikka korona vei työtoverin – "Minä taidan olla se viimeinen"

Kemikalioita eli "kemppareita" oli vielä jokunen vuosikymmen sitten Helsingissä paljon runsaammin kuin nykyään.

Moni muistaa esimerkiksi Elannon Sateenkaari-kemppariketjun sekä Kaunis Nainen -ketjun.

Nyt kemikalioalan kivijalkakaupat ovat kadonneet katukuvasta liki tyystin.

– Minulle on kunnia-asia jatkaa kemikalioperinnettä täällä Munkkiniemessä. Ja täällä todella käytetään paikallisia palveluita, ei tarvitse lähteä keskustaan, Kavonius jatkaa.

Kavoniuksen mukaan uskolliset asiakkaat Munkkiniemessä käyvät Helmessä sukupolvesta toiseen.

– Kanta-asiakkaita on paljon. Koronapandemian alettua meilläkin ajanvarauskirja hoitoihin tyhjenivät aluksi. Veimme tuotteita tuolloin myös asiakkaiden kotiovelle.

Jo koronakeväänä asiakkaat kuitenkin palasivat hoitoihin, ja koronaturvalliseen asiointiin satsattiin Helmessä monella tapaa.

Kun kanta-asiakas astuu ovesta sisään, tietää Kavonius jo valmiiksi, mitä tuotetta hän on aikaisemmin Helmestä ostanut ja käyttänyt.

– Minun on helppo suositella tällaiselle asiakkaalle myös jotain muuta tuotetta.

Helmessä järjestetään myös ihonhoitoiltoja, tuoksuesittelyjä ja teemailtoja.

Niin, se jutun alussa mainittu Coolifting-hoito: tepsikö se? Lauri Salmen mielestä muutama vuosi lähti kasvoilta saman tien.

Kylmän pakkasen kuivettama iho tuntui hoidon jälkeen paljon kosteammalta ja tuoksui kukkealle.

Vaatekauppaa ei vältellä koronan takia – tutkimus kertoo myös, että kivijalkakauppa ei ole pelkkä sovituskoppi verkosta ostaville

Eini Immosen, 33, kivijalkakauppa tarjoaa vaihtoehdon pikamuodille – tämä trendivaate nousi hitiksi

Ammattiala

Suomen Kosmetologien Yhdistys

Suomessa kuka tahansa voi kutsua itseään kosmetologiksi, mutta SKY-tähtimerkkiä kantava kosmetologi on varmasti koulutettu alan ammattilainen.

Vuonna 1938 perustettu Suomen Kosmetologien Yhdistys ry (SKY) tekee ihonhoidon ammattilaisten, eli kosmetologien, kosmetiikkaneuvojien ja erikoiskosmetologien osaamista ja ammattitaitoa tunnetuksi.

SKY:n Kosmetologipäivät on vuoden suurin kauneudenhoitoalan ammattilaistapahtuma.

Lähde: skykosmetologi.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut