Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laiskakin mies saa turhat kuteensa kirpparille – nuoret naiset auttavat heitä Helsingissä

Yritys: Nuorten naisten pitämän itsepalvelukirppiksen valikoima painottuu miesten vaatteisiin. Vaatteista eroon haluava saa rahalla palvelua.

Rajusta remontista hiljalleen toipuvan Hämeentien varrelle on avautunut myös täysin uusia liikkeitä, yksi sellainen on itsepalvelukirpputori Almost New Shop.

– Meidän pitkäaikainen unelmamme on ollut oma second hand -liike, sanoo Meryem Biermann.

– Olemme pienestä tytöstä lähtien olleet kirppishulluja, niin kuin vanhempammekin, Inka Kurki jatkaa.

Ajatus unelman toteutumisesta alkoi realisoitua eräänä kauniina iltana viime kesänä. Biermann oli lomautettuna eikä Kurjellakaan ollut varmuutta tulevasta.

– Totesimme, että on kirpputoreja, jotka ovat erikoistuneet, kuten vaikkapa lastenvaatteita ja -tarvikkeita myyvät kirpputorit. Mietimme, mihin erikoistuisimme ja mitä ei vielä olisi ja ideoimme kirpputorin, jossa valikoima painottuu miesten vaatteisiin ja unisex-muotiin, nuoret naiset kertovat.

Unisex-vaatteet ovat vaatteita, jotka käyvät kaikille.

Laatu, materiaali, vaatteen kunto ja brändi.

Liikeideaa pohtiessaan naiset kartoittivat muun muassa sitä, miksi miehet eivät myy tarpeettomiksi käyneitä vaatteitaan yhtä innokkaasti kuin naiset, esimerkiksi juuri kirpputorilla.

– Yksi syy vaikuttaa olevan se, että asian eteen ei jakseta nähdä vaivaa, se voi tuntua arjen kiireessä turhan hankalalta.

Siksi naiset kehittivät we can do it -palvelun, jossa asiakas vain tuo vaatteet kirpputorille ja Kurki ja Biermann huolehtivat lopusta eli vaatteiden esille asettelusta ja muusta. Toki palvelusta otetaan myös pieni maksu sekä provisio-osuus myydyistä vaatteista.

– Aloimme etsiä sopivaa liiketilaa juuri Kallion seudulta, mutta pian laajensimme etsintäaluetta, koska Kalliossa oli tarjolla aika pieniä tiloja. Etsimme tilaa myös esimerkiksi Kalasatamasta ja Ruoholahdesta, Kurki kertoo.

Sitten sattuma puuttui peliin: Kurjen veli asuu nykyisen liiketilan naapurissa ja vinkkasi vapautuneesta liiketilasta, tilassa toimi aiemmin ravintola Poompui B'staurant.

– Kallio on meille kovin tuttua aluetta, sillä olemme hilluneet näillä nurkilla erityisesti kesäisin. Ja nyt varmasti vietämme täällä entistä enemmän aikaa.

– Liiketilan sijainti on hyvä, tässä on isot ikkunat joista ohikulkijat voivat katsella sisään.

Kaksikko myös tiesi, että Hämeentien remontti olisi ohi. Tilaa liikkeessä on yli 200 neliötä, osa tilasta on alakerrassa. Vaatteiden lisäksi kirpputorilta löytää vinyylilevyjä, lautapelejä ja pienen valikoiman huonekaluja.

– Uskomme Hämeentien vetovoimaan. Tässä lähellä on esimerkiksi paljon hyviä ravintoloita, ohi kulkee paljon kävelijöitä, pyöräilijöitä ja julkista liikennettä. Eniten asiakkaita käy lauantaisin ja sunnuntaisin sekä arkisin iltaa kohden mennessä, naiset sanovat.

Viime viikkojen pakkasilla asiakkaat ovat etsineet muiden vaatteiden ohella paljon villapaitoja ja hattuja sekä päähineitä kuten pipoja.

– Reikäisiä, likaisia tai muuten kulahtaneita vaatteita emme tänne ota myyntiin.

Kirpputorituotteen hinnoittelupolitiikasta puhuttaessa Biermann mainitsee seuraavat määreet:

– Laatu, materiaali, vaatteen kunto ja brändi. Hinnanmuodostukseen vaikuttaa myös se, haluaako asiakas äkkiä eroon vanhoista vaatteistaan vai haluaako hän niistä hyvät rahat.

Tähänastisista asiakkaista selkeästi suurin osa on valinnut vaatteiden myynnin kirpparilla naisten tarjoaman palvelun kautta, eli he vain tuovat vaatteet liikkeeseen, naiset hoitavat loput.