Laiskakin mies saa turhat kuteensa kirpparille – nuoret naiset auttavat heitä Helsingissä

Yritys: Nuorten naisten pitämän itsepalvelukirppiksen valikoima painottuu miesten vaatteisiin. Vaatteista eroon haluava saa rahalla palvelua.

Meryam Biermannin (vas.) ja Inka Kurjen Almost New Shop avasi ovensa Hämeentiellä alkuvuonna. Itsepalvelukirpputori on täynnä vaaterekkejä, joihin asiakkaat voivat ripustaa myytävät vaatteensa. Tai asiakas maksaa, ja naiset ripustavat ne heidän puolestaan ja ottavat myyntiprovision. Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Rajusta remontista hiljalleen toipuvan Hämeentien varrelle on avautunut myös täysin uusia liikkeitä, yksi sellainen on itsepalvelukirpputori Almost New Shop.

– Meidän pitkäaikainen unelmamme on ollut oma second hand -liike, sanoo Meryem Biermann.

– Olemme pienestä tytöstä lähtien olleet kirppishulluja, niin kuin vanhempammekin, Inka Kurki jatkaa.

Ajatus unelman toteutumisesta alkoi realisoitua eräänä kauniina iltana viime kesänä. Biermann oli lomautettuna eikä Kurjellakaan ollut varmuutta tulevasta.

– Totesimme, että on kirpputoreja, jotka ovat erikoistuneet, kuten vaikkapa lastenvaatteita ja -tarvikkeita myyvät kirpputorit. Mietimme, mihin erikoistuisimme ja mitä ei vielä olisi ja ideoimme kirpputorin, jossa valikoima painottuu miesten vaatteisiin ja unisex-muotiin, nuoret naiset kertovat.

Unisex-vaatteet ovat vaatteita, jotka käyvät kaikille.

Laatu, materiaali, vaatteen kunto ja brändi.

Meryam Biermann (vas.) ja Inka Kurki vaaterekkien keskellä. Jussi Vehkasalo

Liikeideaa pohtiessaan naiset kartoittivat muun muassa sitä, miksi miehet eivät myy tarpeettomiksi käyneitä vaatteitaan yhtä innokkaasti kuin naiset, esimerkiksi juuri kirpputorilla.

– Yksi syy vaikuttaa olevan se, että asian eteen ei jakseta nähdä vaivaa, se voi tuntua arjen kiireessä turhan hankalalta.

Siksi naiset kehittivät we can do it -palvelun, jossa asiakas vain tuo vaatteet kirpputorille ja Kurki ja Biermann huolehtivat lopusta eli vaatteiden esille asettelusta ja muusta. Toki palvelusta otetaan myös pieni maksu sekä provisio-osuus myydyistä vaatteista.

"Ne viedään käsistä" – Kirpputori erikoistui käytettyjen atk-laitteiden myyntiin: vanhoillekin laitteille on oma ostajakuntansa

– Aloimme etsiä sopivaa liiketilaa juuri Kallion seudulta, mutta pian laajensimme etsintäaluetta, koska Kalliossa oli tarjolla aika pieniä tiloja. Etsimme tilaa myös esimerkiksi Kalasatamasta ja Ruoholahdesta, Kurki kertoo.

Sitten sattuma puuttui peliin: Kurjen veli asuu nykyisen liiketilan naapurissa ja vinkkasi vapautuneesta liiketilasta, tilassa toimi aiemmin ravintola Poompui B'staurant.

– Kallio on meille kovin tuttua aluetta, sillä olemme hilluneet näillä nurkilla erityisesti kesäisin. Ja nyt varmasti vietämme täällä entistä enemmän aikaa.

– Liiketilan sijainti on hyvä, tässä on isot ikkunat joista ohikulkijat voivat katsella sisään.

Kaksikko myös tiesi, että Hämeentien remontti olisi ohi. Tilaa liikkeessä on yli 200 neliötä, osa tilasta on alakerrassa. Vaatteiden lisäksi kirpputorilta löytää vinyylilevyjä, lautapelejä ja pienen valikoiman huonekaluja.

– Uskomme Hämeentien vetovoimaan. Tässä lähellä on esimerkiksi paljon hyviä ravintoloita, ohi kulkee paljon kävelijöitä, pyöräilijöitä ja julkista liikennettä. Eniten asiakkaita käy lauantaisin ja sunnuntaisin sekä arkisin iltaa kohden mennessä, naiset sanovat.

"Asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja" – Poliisi varoittaa uudesta huijauksesta Facebook-kirpputoreilla

Viime viikkojen pakkasilla asiakkaat ovat etsineet muiden vaatteiden ohella paljon villapaitoja ja hattuja sekä päähineitä kuten pipoja.

– Reikäisiä, likaisia tai muuten kulahtaneita vaatteita emme tänne ota myyntiin.

Kirpputorituotteen hinnoittelupolitiikasta puhuttaessa Biermann mainitsee seuraavat määreet:

– Laatu, materiaali, vaatteen kunto ja brändi. Hinnanmuodostukseen vaikuttaa myös se, haluaako asiakas äkkiä eroon vanhoista vaatteistaan vai haluaako hän niistä hyvät rahat.

Tähänastisista asiakkaista selkeästi suurin osa on valinnut vaatteiden myynnin kirpparilla naisten tarjoaman palvelun kautta, eli he vain tuovat vaatteet liikkeeseen, naiset hoitavat loput.

Malmin asema tyhjeni kutojamummoista, näkyä todistanut Toivo: "Kun on eläkeläinen, rupeaa ymmärtämään tällaisiakin asioita"

Vintageyrittäjän mukaan 80-luvun asenne on taas osa nuorten pukeutumista – mukavuudellakin oma vaikutuksensa

Alppilaan syntyi yllättävä vintagekauppojen keskittymä, läheisyys on uniikkeja vaatteita myyville yrittäjille vain etu: "Harvempi lähtee kauas yhden liikkeen takia"

Uusi kirppis

Almost New Shop

Second hand -liike ja itsepalvelukirpputori Hämeentie 28:ssa, valikoima painottuu miesten vaatteisiin ja unisex-muotiin.

You can do it -palvelussa asiakas hinnoittelee ja asettelee tuotteet itse esille. Liikkeen puolesta myyntipaikka pidetään siistinä koko myyntijakson ajan.

We can do it -palvelussa vaatteet viedään myymälään, jonka jälkeen siellä hoidetaan vaatteiden hinnoittelu, höyrytys, esillepano ja myyntipaikan päivittäinen siivous. Palvelusta maksetaan ja liike ottaa myyntituloista provision.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut