Postipuiston uudelle asuinalueelle Pohjois-Pasilaan valmistuu elokuussa 8-kerroksinen kerrostalo, jossa on poikkeuksellinen hiilineutraali energiaratkaisu: talo tuottaa valtaosin itse tarvitsemansa lämmön ja myös jäähdytyksen.
Ilmarisen rakennuttamassa Rullakkokatu 1:n talossa hyödynnetään maalämpöä, kaukolämpöä, jäteveden hukkalämpöä, sekä rakennuksen kivijalassa sijaitsevan päivittäistavarakaupan kylmälaitteista syntyvää lauhdelämpöä.
– Yleensä pienistä kaupoista kylmälaitteistojen hukkalämpö ohjataan taivaan tuuliin, sanoo projektipäällikkö John Aalto Heleniltä.
Lisäksi Helenin toimittamat aurinkopaneelit vähentävät kiinteistön ostosähkön määrää.
Aallon mukaan järjestelmä on kaksisuuntainen, eli talosta ylijäävä lämpö voidaan johtaa kaukolämpöverkkoon, jolloin sekään ei mene hukkaan.
Asukkaan kotiin saakka uusi energiaratkaisu ei näy.
Voi sanoa, että hinta on kilpailukykyinen.
– Asukas ei tiedä mistä lämmitys tulee, lämpöpumpusta vaiko kaukolämmöstä, Aalto toteaa.
Helen on hankkeessa palvelutuottajana eli muun muassa suunnittelee ja toimittaa tarvittavat tekniset laitteistot.
Aallon mukaan rakentaminen on kalliimpaa, kun tekniikkaa enemmän, mutta muutenkin kiinteistöt ovat teknistymässä.
Näkeekö asukas sitten energialaskuissaan talon tehokkuuden?
– Voi sanoa, että hinta on kilpailukykyinen. Ilmaistahan se ei koskaan ole.
Tärkein tavoite on edetä kohti Helsingin hiilineutraaliutta. Aalto uskoo, että vastaavat erilaiset hybridilämmitysratkaisut yleistyvät, kun kaupunkia rakennetaan tiiviisti pienille tonteille.
– Myös kaavoitus ohjaa uusiutuvan paikallisen energian käyttöön.
Postipuiston hanke on Suomessa poikkeuksellinen, koska siinä rakennuttaja ja energiayhtiö toimivat kumppaneina, uutta on Aallon mukaan nimenomaan toimintamalli.
– Tämä korostaa ja vaatii asiakkaan ja energiatoimittajan yhteistyötä.
– Tällaisia palvelukokonaisuuksia on jo Euroopassa, ja kansainvälisesti hyväksi osoittautunut käytäntö on tärkeää tuoda myös Suomeen, toteaa tiedotteessa rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen Ilmariselta.
Ilmarisen lähtökohtana on rakentaa 100 vuotta kestäviä taloja.