Demareilla sisäistä ristiriitaa pk-seudun koronapäätöksistä – Lindtman vaatii kaikkien hallituspuolueiden sitoutumista hallituksen linjaan

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman Eduskuntatalon portailla viime viikolla. LAURA OJA
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kritisoi sunnuntaina voimakkaasti pk-seudun toimia koronanrajoitusten suhteen. Pääministerin mielestä lasten ja nuorten harrastusrajoituksia ei olisi pitänyt lieventää, eikä toista astetta palauttaa lähiopetukseen. Pk-seudun koronanyrkin päätökset olivat hänen mukaansa vastuuttomia.

Kokoomuksen ja vihreiden johtavat poliitikot Helsingissä ovat puolustaneet pk-seudun päätöksiä ja nousseet pääministeriä vastaan.

Pk-seudun johtavat demaripoliitikot pidättäytyivät eilen ottamasta aiheeseen julkisesti kantaa – sen sijaan kevyemmistä aiheista sosiaalisen median päivityksiä tehtiin.

Poikkeus oli Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman. Hän ihmetteli, miksi vihreiden Emma Kari puolusti pk-seudun linjaa ja hyökkäsi hallitusta vastaan.

–  Käsittääkseni hallituksen korona-linjaukset on päätetty yhteisesti ja myös vihreät ovat ne hallituksessa hyväksyneet. Vaikeina aikoina hallituksen sisällä ei ole varaa minkäänlaiseen sooloiluun tai politikointiin, hän twiittasi.

Helsingin Uutisten haastattelussa Lindtman toivoo, että pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat tapaisivat Marinin pikaisesti.

– Tässä tapaamisessa pitäisi katsoa suoraan silmiin erityisesti brittimuunnoksen leviämisen riskejä ja myös nuorten tarpeita. Ja siitä tapaamisesta pitäisi syntyä yhteinen toimintalinja ja selkeät esitykset kansalaisille oikeasta toimintalinjasta myös pääkaupunkiseudulla.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) on julkisesti ehdottanut edelleen lievempiä rajoituksia lasten ja nuorten suhteen.

Myös Espoossa demarit ovat julkisesti olleet eri mieltä koronatoimista. Markku Sistonen on sanonut suoraan puolustavansa lähiopetukseen liittyvien rajoitusten purkamista.

Hän ei pidä lähiopetukseen paluuta liian suurena riskinä toisella asteella, koska opiskelijat ovat riittävän vanhoja ymmärtämään turvavälien ja maskin käytön merkityksen. Hän myös muistuttaa, että yksi kolmasosa opiskelijoista jäisi edelleen kotiin.

– Myös lasten ja nuorten harrastusten rajoitusten purkaminen oli oikea ratkaisu. Ymmärrän pääministerin huolen, mutta minusta toimia pitää suunnata paikkoihin, joissa on aidosti ongelma korona leviämisen suhteen. Tällaisia ovat esimerkiksi alkoholin nauttimiseen painottuvat baarit ja työmaat, joissa koronan on todettu leviävän, Sistonen sanoo Helsingin Uutisille.

"Kiristyksiä on varmasti tiedossa" – Pääkaupunkiseudun koronanyrkin kokousta aikaistettiin tiistaille

Helsingin demareissa hallituksen kanssa ei ole oltu juurikaan eri mieltä. Apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) on ollut lähimpänä Sistosen linjaa.

– Kuntapäättäjien on punnittava lasten ja nuorten kokonaishyvinvointia ja koulupudokkuuden riskiä. Seuraukset voivat olla pitkäkestoisia. Ymmärrän hyvin sen näkökulman, että tässä tautitilanteessa ei pidä poistaa mitään rajoituksia, ja toivonkin, että vastapainoksi voimme kiristää niitä rajoituksia, jotka kohdistuvat aikuisiin. Tartuntatautilain voimaantulo tarjoaa siihen mahdollisuuden, apulaispormestari sanoi HU:lle.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar. Helsingin kaupunki

Kansanedustaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu Maria Guzenina (sd.) sanoo, että lapset ja nuoret pitäisi vapauttaa normaalimpaan elämään vasta siinä vaiheessa, kun tilanne helpottaa.

– Olennaista on kysyä, miksi pääministeri kantaa juuri nyt näin voimakkaasti huolta pääkaupunkiseudun tilanteesta. Täällä ollaan varsin kriittisessä vaiheessa taudin leviämisen kannalta. Etenkin Vapaavuoren johtaman Helsingin tilanne näyttää riistäytyneen tartuntamäärien valossa käsistä. THL on hyvin selkeä kannassaan, tilanne on pahenemassa ja kakkosvaiheeseen siirtyminen on vain askeleen päässä. Myös HUS vaatii pikaisia järeämpiä rajoitustoimia, Guzenina sanoo HU:n haastattelussa.

Helsingin demarien Eveliina Heinäluoman mielestä hallituksen ja THL:n suositukset rajoitustoimista on syytä ottaa kaupungeissa vakavasti.

– Toisaalta tilannetta on tärkeää tarkastella ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Ymmärrän hyvin lasten ja nuorten vaikean tilanteen. Lähiopetukseen palaaminen ja harrastustoiminnan avaaminen ovat monelle perheelle arjessa jaksamista merkittävästi parantavia toimia, Heinäluoma sanoo HU:lle.

Sistonen näkee, että demarien sisäisissä näkemyseroissa on kyse paikallisesta ja valtakunnallisesta politiikasta.

– Haluaisin, että vastakkainasettelu loppuu, mutta valitettavasti näin ei näytä käyvän, vaan asia politisoidaan.

Sisäistä eripuraa on koronarajoitusten suhteen ollut myös muissa puolueissa. Viime viikolla kokoomuksen Terhi Koulumies kertoi eroavansa Helsingin kaupunginhallituksesta, koska hän oli pettynyt koronanyrkin tekemiin päätöksiin rajoitusten lievetnämisestä.

Helsinginin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi tänään kutsuvansa koronanyrkin kokoon jo huomiselle, koska uusi tartuntatautilaki mahdollistaa uusia toimenpiteitä.

– Epidemiatilanne on huono. Kiristyksiä on varmasti tiedossa, Vapaavuori twiittasi.

Lue myös: Pääkirjoitus: Koronariita kytee demareiden sisällä

Koronariita kytee demareiden sisällä

Koronanyrkki: Lukiot ja amikset pysyvät pääkaupunkiseudulla etäopetuksessa koko helmikuun – Tällaiset rajoitukset ovat nyt voimassa

Lasten ja nuorten harrastuksia avataan pääkaupunkiseudulla – Vapaavuori: "Heidän hyvinvointinsa varmistaminen on kaupungeille kohtalonkysymys"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut