HPV-testillä löydetään selvästi enemmän muutoksia kohdunkaulan syövän seulonnoissa kuin perinteisellä papa-testillä. Tieto selviää yhteispohjoismaisesta rekisteritutkimuksesta, jossa vertailtiin positiivisten testitulosten osuuksia kohdunkaulasyövän seulontaohjelmissa eri testimenetelmien ja Pohjoismaiden välillä.
Tutkimuksessa osoitettiin, että seulontatesteistä tulee positiivisia tuloksia HPV-testiin perustuvassa seulonnassa 1,7 kertaa niin paljon kuin papa-kokeissa. Molemmilla testimenetelmillä kuitenkin löytyy sama määrä tarkempia tutkimuksia vaativia tuloksia.
HPV eli ihmisen papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulan syöpää.
Tutkimuksen mukaan suurelta osalta HPV-testillä viruksen kantajiksi todetuista naisista ei löydy papa-kokeessa solumuutoksia. Heidät kutsutaan 12–24 kuukauden kuluttua niin sanottuun riskiryhmäseulontaan.
– HPV-testin avulla löydetään siis myös HPV-infektioita, jotka eivät ole vielä aiheuttaneet solumuutoksia, jotka näkyisivät papa-kokeessa. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään, mutta on perusteltua seurata näitä naisia tarkemmin riskiryhmäseulonnan avulla, sanoo tiedotteessa projektia vetävä tutkija Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä.
Hänen mukaansa tutkimuksen tulos oli odotettu.
Suomessa HPV-testejä tehdään seulontaohjelmassa 30-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Vuonna 2018 HPV-testiä käytettiin ensisijaisena seulontatestinä yli 34 000 naiselle, mikä on hieman alle viidennes kaikista seulotuista.
Suomessa positiivisia testituloksia on viime vuosina tullut tutkimuksen mukaan hieman vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Määrä on pysynyt melko tasaisena.
Posiitiivisia testituloksia tulee tutkimuksen mukaan etenkin nuorilla naisilla. Positiivisten tulosten osuus laskee iän mukana testimenetelmästä riippumatta.
Tutkimuksen aineistona oli Suomen, Ruotsin ja Norjan seulontarekistereihin tallennettuja testitietoja vuosilta 2015–2018.
– Jatkamme tutkimusta yhdistämällä seulontatestien tuloksiin myös jatkotutkimustiedot kohdunsuun tähystyksistä ja niiden yhteydessä otettavista koepaloista. Näiden tietojen avulla voimme arvioida tarkasti, miten hyvin eri testimenetelmillä ja eri Pohjoismaissa löydetään hoitoa vaativia kohdunkaulasyöpien esiasteita. Tämän selvittäminen on tärkeää, koska HPV-testiin perustuva seulonta yleistyy kaikissa Pohjoismaissa, kertoo Veli-Matti Partanen tiedotteessa.
Tutkimus tehtiin osana Suomen syöpärekisterin vetämää Nordscreen-projektia. Projektin sivuilla voi tutustua tarkemmin kohdunkaulasyövän seulonnan testituloksiin. Sivu on englanninkielinen.