Liukkaus jalkakäytävillä jatkuu loppuviikon – lämpötila nousee plussalle, mutta sateita tulee vielä

Jalkakäytävät pysyvät liukkaina viikon lopulle asti, ellei niitä ole kunnolla hiekoitettu. Sää lauhtuu, mutta jäätävää sadetta on luvassa jonkin verran lähipäivinä.

Ilmatieteen laitos varoittaa tiistaina laajasti huonosta ajokelistä lähes koko maassa. Myös jalankulkusäästä on annettu varoitus esimerkiksi Uudellemaalle, koska jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita.

– Pahinta on, jos jään päällä on vettä. Kuiva jää ei ole niin liukasta, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Viikonlopun alijäähtynyt sade teki tiukan jääkuoren esimerkiksi autojen tuulilaseihin. Vastaavaa ei pitäisi viikon kuluessa olla luvassa sään lämmetessä.

Liukkaus jatkuu Mustalan loppuviikolle asti, vaikka sää lauhtuukin plussan puolelle. Vielä tiistaina pakkasta on viidestä kymmeneen astetta.

– Keskiviikkona tulee uusia sateita, joka on lunta tai jäätävää tihkusadetta. Se liittyy yli kulkevaan lämpimään rintamaan.

Iltapäivällä lämpötila nousee yksi tai kaksi astetta plussan puolelle. Sää on kosteaa ja vähän tihkuista.

Torstaina sää jatkuu Mustalan mukaan kosteana ja lämpimänä. Vasta perjantaina on tulossa jonkin verran kylmempää.

– Mutta vielä lauantaina ollaan plussan puolella ja sää on kevättalvinen. Sunnuntaina saattaa luoteesta tulla sateita, aluksi lumena ja sitten vetenä.

Kun lähipäivinä on lauhaa, ei lämpötila laske paljoa öisinkään.

– Liikennesää helpottaa, mutta jalkakäytävillä on edelleen varottava. Tilanne on hankala lämpötilan seilatessa nollan molemmin puolin, Mustala muistuttaa.

Myös Liikenneturva varoittaa huonoista ajo-olosuhteista, jotka voivat mitä tahansa pimeästä ja märästä pöllyävään lumeen ja matalalta paistavaan aurinkoon.

Pyryttävässä lumisateessa on ajettava turvallista nopeutta keskittyen auton hallintaan sekä muistettava sumuvalojen käyttö.

Edessä ajavasta autosta pöllyävän lumen keskellä näkyvyys on nolla, Liikenneturva muistuttaa. Ohituksia tuleekin välttää, koska lumikaudella moni onnettomuus sattuu ohitustilanteissa heikon näkyvyyden tai auton heittelehtimisen vuoksi.

Kaistalta toiselle vaihdettaessa haittana voivat olla myös niiden välissä olevat kasautumat.

Vastassa voi olla myös isoja työkoneita auraamassa lumia, hankeen jumiin jäänyt henkilöauto, kinoksia väisteleviä kävelijöitä tai polanteita, joissa ajaminen vaatii hidasta ajonopeutta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut