1 000 suomalaista vastasi: näin ison asuntolainan olisin valmis ottamaan

Joka kolmannen suomalaisen asuntolaina on otettu yhdessä kumppanin kanssa. Arkisto / Tanja Kuisma
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Suomalaiset ovat yleisimmin valmiita ottamaan 50 000–100 000 euron lainan tai 100 000–150 000 euron lainan. Edellä mainitut lainamäärät saivat molemmat 14 prosentin kannatuksen Rakennusyhtiö JM Suomen teettämässä Suomalaiset asuntokaupoilla 2021 -tutkimuksessa.

Kyselytutkimuksessa oli mukana 1 000 vastaajaa. 25–34-vuotiaiden ryhmässä näkyi selvästi enemmän valmiutta isompiin lainasummiin, kerrotaan tiedotteessa. Kaikista vastaajista 36 prosenttia ilmoitti, että ei tarvitse tai halua lainaa lainkaan. Vastaajista vain neljä prosenttia olisi halukas ottamaan 250 000–300 000 euron lainaa.

– Tuo 50 000–150 000 euron lainamäärä on todennäköisesti siksi yleinen, että tällaisessa lainassa menot lainanmaksussa ovat vielä sen verran maltilliset, että yhden- tai kahden hengen talous saa lainan hoidettua ja rahaa jää muuhunkin elämiseen. Suomalaiset ovat tunnetusti tunnollisia lainanmaksajia ja tässä ehkä näkyy se, että se otettu laina halutaan yhä saada joskus maksettua pois ilman, että pitää kuukaudesta toiseen elää vyötä kiristäen, JM Suomen myyntipäällikkö Liisa Nuutinen analysoi tiedotteessa.

Kaikkein kielteisimmin asuntolainoihin suhtautuivat 65–74-vuotiaat vastaajat, joista kaksi kolmasosaa ilmoitti, ettei halua lainaa ollenkaan.

– 65–74-vuotiaiden tutkimustulos selittyy sillä, että monilla on tässä vaiheessa asuntolainat maksettu jo vuosia sitten ja omaisuutta kertynyt. Eläkkeellä ollessa ei haluta enää ottaa uutta lainaa ja asunto vaihdetaan usein esimerkiksi omakotitalosta pienempään helppohoitoiseen kerrostaloasuntoon. Uusi koti rahoitetaan nykyisen kodin myynnillä sekä kertyneillä säästöillä, Nuutinen jatkaa.

Joka kolmannen suomalaisen asuntolaina on otettu yhdessä kumppanin kanssa. Yhteislainat korostuvat etenkin 25–34-vuotiaiden vastaajien joukossa, jossa 56 prosenttia vastaajista kertoo lainansa olevan yhteinen. Pelkästään yhden henkilön nimissä olevia lainoja on eniten 35–44-vuotiaiden vastaajien joukossa (31 prosenttia vastaajista). Noin joka viidennen 18–24-vuotiaan asuntolainan ottaneen vastaajan laina on vanhempien nimissä.

Yritysluottojen suosio kaksinkertaistui, lyhennysvapaita halusi kymmenkertainen määrä asunnonomistajista – Näin koronapandemia näkyi OP Helsingissä

Asuntolainojen määrä kiihtyi vuoden loppua kohti, korot painuivat ennätyksellisen alas

Hypon ennuste: Tänä vuonna palataan vanhaan normaaliin ja talous kasvaa kohisten

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut