Kukkavalokuvaaja on harvinainen ammatti – helsinkiläinen Kreetta muuttaa kauniit kukkaset upeaksi tapetiksi

Sisustus: Kodin seinät alkavat sananmukaisesti kukkia Kreetta Järvenpään kuvatapettien avulla.

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää on lumoutunut kukkien kuvaamisesta. Parhaat kukka-asetelmat ovat ikuistuneet tapetteihin päätyneiksi valokuviksi. Johanna Erjonsalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Vallilassa sijaitsevaan työhuoneeseen on kasvanut valtava kukkametsä. Pöydällä ja lattioilla kukoistavat laukat, helmililjat, pajunkissat, törmänkukat ja kirjopikarililjat.

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää, 47, kuvaa työkseen kukka-asetelmia. Kuvat muistuttavat ensisilmäyksellä upeita, vanhoja öljymaalauksia.

Järvenpään kuvista on tehty K-raudan valikoimiin nostetut jättikokoiset Whispering- ja Fritillaria-kuvatapetit, jotka ovat saaneet melkoisen suosion.

Whispering-tapetilla on leveyttä runsaat kolme metriä. Kreetta Järvenpää

Kuvattavat kukat Järvenpää tilaa kotimaisesta tukkuliikkeistä, jonne kasvit tuodaan Hollannista.

– Valitsen kukat mahdollisuuksien mukaan eurooppalaisilta kasvattajilta, en siis mistään valtamerten takaa. Se on silloin ekologista ja eettistä, Järvenpää kertoo.

Tapetithan voi sijoittaa vaikkapa kattoon.

Ensi kesänä hän ostaa kukat Uudellamaalla asuvilta artesaaniviljelijöiltä.

– Pidän kukista niiden elämän eri vaiheissa. Kukat miellyttävät yleensä ihmisiä silloin, kun ne ovat parhaimmassa kukassa.

– On hienoa, että kuihtumassa olevat kukat synnyttävät siemenistään uutta elämää. Sehän on kukkien tarkoituskin, Järvenpää muistuttaa.

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää käyttää kukka-asetelmien taustamateriaalina vanhaa liitutaulua. Johanna Erjonsalo

Varsinaisia esikuvia ei hänen kuviensa tyylisuunnalle ole, mutta eniten Järvenpäätä inspiroivat barokkiajan still life -kuvat.

– Pyrin häivyttämään kuvistani valokuvamaisuuden, Järvenpää luonnehtii.

Kukkien taustalla on liitutaulu, joka antaa kuviin tumman – ei kuitenkaan täysin mustan – yleissävyn. Valona on käytetty luonnonvaloa.

– Tumma tausta nostaa kukat parhaiten esiin. Toki muutakin väriä voisi käyttää, mutta se muuttaisi kuvien luonnetta olennaisesti, Järvenpää pohtii.

Valokuvaaja kannustaa käyttämään kuvatapetteja totuttua ennakkoluulottomammin.

– Suomalaiset ovat kotejaan sisustaessa turhan varovaisia. Seinillä pitäisi olla enemmän värejä ja rohkeampia tapetteja.

– Ja tapetithan voi sijoittaa vaikkapa kattoon, jos niin haluaa. Jokainen voi tehdä kodistaan ihan sellaisen kuin miellyttää, Järvenpää rohkaisee.

Kukka-asetelmien huolellinen rakentaminen saattaa viedä Kreetta Järvenpäältä tuntien työn, mutta vaiva on sen arvoinen. Johanna Erjonsalo

Hänen ottamiaan kuvia ja installaatioita voi ihailla Vallilassa sijaitsevassa Galleria Maamustassa 5.–20. maaliskuuta.

Esillä on kukkakuvien lisäksi muun muassa valokuvia mustista mehiläisistä. Mustia mehiläisiä Järvenpää on kuvannut Paraisilla.

– Niitä on ainoastaan yksi prosentti kaikista mehiläiskasvattajien mehiläisistä. Halusin ikuistaa ne kuviin, koska Suomessa on jo nyt melkoinen pölyttäjäkato. Kukat ja mehiläiset ovat elintärkeitä toisilleen, Järvenpää muistuttaa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut