Mies otti töistä vapaata ja alkoi perustaa baareja ympäri Helsinkiä – kertoo kuinka eri kaupunginosien asiakkaat eroavat toisistaan

Ravintola: Sosiaaliohjaajana työskennellyt Lutfor Rahman pyörittää nyt baareja eri puolilla Helsinkiä. Uusin on Kalasatamassa sijaitseva Takapiha.

Takapiha-ravintola aukesi Kalasataman Aallonhalkojalle. Johanna Erjonsalo

Milena Raappana

Kalasatama sai jouluaattona uuden ravintolan, kun rantakadulle aukesi uusi Takapiha-baari. Nelikymmentäpaikkaisen istuskelupaikan ikkunasta on merinäköala ja suora yhteys Isoisänsillalle ja Mustikkamaalle. Vierestä löytyy muutamia ruokaravintoloita kuten Putte’s Bar & Pizza ja Sompasaaren Pizza Hut. Vähän matkan päässä on La Bella Trattoria ja Frangipani Bakery -kahvila.

Rennolle istuskelupaikalle oli siis tilaa Kalasatamassa, vaikka välillä baarissa on hiljaisempaa eikä asiakkaita käy tiuhaan tahtiin. Omistaja Lutfor Rahman ei kuitenkaan turhia hätäile. Hän kärsivällisesti odottaa alueen kehittymistä ja kesää, jolloin sisustukseltaan italialaisista ja ranskalaisista takapihoista inspiroitunut paikka pääsee laajentumaan myös ulos.

– Minulla ei ole mihinkään kiire. Voin odottaa vaikka viisi vuotta, että paikka alkaa menestyä. Alueella ei ole vielä niin paljon asukkaita ja se tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Kalliosta tuskin kukaan tulisi Takapihaan, mutta paikallisia se voi houkutella. Uskon, että siitä kasvaa hyvä bisnes, Rahman kuvailee.

Takapiha-ravintola aukesi Kalasataman Aallonhalkojalle. Johanna Erjonsalo

Kallio ja Vallila ovat Rahmanille tuttuja seutuja, sillä hän omistaa alueilta kaksi muuta baaria Heräämån ja Virkavapaan. Neljä vuotta sitten hän päätti kokeilla omaa potentiaaliaan yrittäjänä ja otti virkavapaata sosiaaliohjaajan töistä Kontulan palvelukeskuksesta. Näin Kaarlenkadulla sijaitseva Virkavapaa sai alkunsa sekä nimensä. Viime vuoden heinäkuussa Rahman perusti Sturenkadulle Heräämån.

– Olin kymmenen vuotta töissä sosiaaliohjaajana Helsingin kaupungilla. Olen opiskellut paljon ja yrittänyt hakea muitakin töitä, mutta niitä en ole saanut. Yrittäjänä olen saanut päättää itse kaikesta ja se on tuonut menestystä, Rahman selittää.

Kolme baaria ovat sijainneiltaan ja asiakaskunniltaan erilaisia. Kalliossa Virkavapaassa käy nuoria, kun taas Vallilan Heräämåssä hieman varttuneempaa väkeä. Takapiha on paikallisten yli 30-vuotiaiden ja hienostuneemmasta tunnelmasta pitävien paikka, yrittäjä sanoo.

Perinteikäs olutkuppila lopetti Päärautatieasemaa vastapäätä – "Parhaita liikepaikkoja koko keskustassa"

Kaikkia kolmea kuitenkin yhdistää ruuan sijasta panostus juomapuoleen. Rahman on erityisesti kiinnostunut hyvistä oluista ja haluaa tarjota myös suomalaisten pienpanimoiden tuotteita. Takapihalla on panostettu olut- ja viinitarjonnan lisäksi myös viskeihin.

– Panimoala on kehittynyt ja lähiaikoina on tullut paljonkin hyviä oluita. Esimerkiksi Suomenlinnan panimon Hoppe IPA on kilpailukykyinen muiden kansainvälisten IPA-valikoimien kanssa. Jokaisessa baarissa on saatavilla muun muassa Malmgårdin panimon oluita, ja Espoon panimon Fat Lizardin oluet ovat suosittuja. Monet asiakkaat haluavat tukea pienpanimoita.

Kolmessa baarissa riittää yrittäjälle tehtävää. Aika perheen kanssa jää niukille ja kolmen erilaisen paikan pyörittäminen on toisinaan haastavaa. Vaikka Rahmanin vaimo Riitta sanoo miehen asuvan työpaikallaan ja kiirettä sekä stressiä on riittävästi, innokkaalla yrittäjällä on aikeissa perustaa lisää anniskelupaikkoja Helsinkiin.

– Vaikka on paljon kiirettä ja stressiä, niin on tullut myös hyviä mahdollisuuksia. Olen todella innostunut ja kiinnostunut yritystoiminnasta. Jos hyvin käy, vuoden sisällä on tarkoitus laajentaa bisnestä, Rahman naurahtaa.

Mitä pubibisneksen pyörittäjältä voidaan tulevaisuudessa sitten odottaa? Rahman paljastaa, että suunnitelmissa on ainakin paikka, joka tarjoilisi tietysti oluita, mutta myös grillattua liharuokaa.

– Minulla on myös suunnitelma paikasta, missä olisi vain pienpanimoiden tuotteita tarjolla, Rahman kuvailee.

Lähiöbaari keksi yllättävän tavan erottua kilpailijoista – laajeni ravintolaketjuksi Helsingin paraatipaikoille

Helsinkiin perustetaan uusia ravintoloita nyt hurjalla tahdilla – nämä 2 trendialuetta ovat kasvun kärjessä

Punavuoren lattekahvi vaihtuu kraanaveteen Natalia Kivikon, 35, karheanhilpeässä romaanissa – "Kaupunginosien välillä on hurja ero ja se ero kasvaa koko ajan"

Kauppoihin ilmestyi uusi Pirkka-olut – alkoholia Ruotsista tuttu määrä

Helsingissä toimii erikoinen ravintolaketju, joka tarjoaa kanta-asiakkailleen jopa ilmaista ruokaa –  23 paikan joukossa todellisia baariklassikoita

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut