Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekoäly pystyy ennustamaan jo päiviä etukäteen, aiheuttaako talvimyrsky sähkökatkoja – Osuu oikeaan 15 kilometrin ja 3 tunnin tarkkuudella

Myrskyt vievät vuosittain sähköt sadoista tuhansista suomalaiskodeista, ja niitä esiintyy kaikkina vuodenaikoina.

Uusi tekoälyyn perustuva menetelmä pystyy kuitenkin ennustamaan jo päiviä etukäteen, aiheuttaako sääkartalla näkyvä myrsky tuhoja vai ei.

Tekoälyyn, etenkin koneoppimiseen, perustuvan menetelmän ovat kehittäneet Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat. Tutkijat ovat jo aiemmin kehittäneet mallin, jolla ennustetaan Suomen kesälle tyypillisiä paikallisia ukkosmyrskyjä. Nyt he keskittyivät suuriin matalapaineisiin myrskyihin, jotka ovat tyypillisiä myöhään syksyllä ja talvella.

– Ne ovat kesän rajuilmoihin verrattuna paitsi laajempia myös selvästi pitkäkestoisempia ja aiheuttavat tuhoja laajemmilla alueilla. Mallissa käytetään jopa kymmenen vuorokauden päähän ulottuvia sääennustetietoja, kertoo tiedotteessa Roope Tervo, Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava ja Ilmatieteen laitoksen ohjelmistoarkkitehti.

Mallin ansiosta sähköyhtiöt voivat paremmin varautua myrskytuhoihin, tutkijat näkevät.

Malli kykenee ennustamaan 15 kilometrin tarkkuudella sen, mihin myrsky iskee ja 3 tunnin tarkkuudella sen, milloin se iskee.

Malli luokittelee myrskyt kolmeen luokkaan: ei vaurioita, pieniä vaurioita (1–140 vaurioitunutta muuntajaa) ja suuria vaurioita (yli 140 vaurioitunutta muuntajaa).

80 prosenttia tuhoisiksi arvioiduista myrskyistä todella aiheuttaa ennustettua vahinkoa.

– Geospatiaalinen ja ajallinen resoluutio tarkentuvat säämallien kehittyessä. Vuonna 2024 ennusteen geospatiaalinen ja temporaalinen resoluutio on viisi kilometriä ja yksi tunti, sanoo Tervo tiedotteessa.

Hän näkee, että sähkökatkojen ennustustarkkuutta voisi vielä parantaakin.

– Esimerkiksi routatietojen ja puiden lehtiä koskevan tietojen lisääminen parantaisi todennäköisesti tuloksia. Ennuste ei kuitenkaan koskaan tule olemaan täydellinen. On myös hyvä muistaa, että kun käytetään sääennustetietoja, virheitä tulee sekä sään ennustamisessa että sähkökatkoja ennustavissa malleissa.

Aallon ja Ilmatieteen laitoksen aiemmin kehittämää ukkosenennustamistyökalua ovat tiedotteen mukaan käyttäneet sähköverkko-operaattorit Järvi-Suomen Energia, Loiste Sähköverkko ja Imatran Seudun Sähkönsiirto.

Ne voivat käyttää myös uutta mallia samassa käyttöliittymässä.