Siltasairaalan täysin uudenlainen leikkaussali toimii poikkeuksellisella tavalla – Hus: "Tämä ei ole ollut aiemmin mahdollista"

Vuonna 2023 Meilahteen avattavaan uuteen Siltasairaalaan tulee tiloja ja toimintoja, joita Husin sairaaloissa ei ole ollut aiemmin. Tilat tulevat vastaamaan enemmän nykypäivän vaatimuksia.

Raptor-leikkaussaliin potilas voidaan tuoda suoraan ambulanssilla ja siellä hoidetaan muun muassa hengenvaarallisesta verenvuodosta kärsiviä potilaita.

– Lisäksi on tulossa leikkaussali, josta potilas voidaan siirtää kesken leikkauksen leikkaussalista suoraan magneettikuvaukseen ja kuvauksen jälkeen jatkaa leikkausta. Tämä ei ole ollut aiemmin mahdollista, sanoo Hus Kiinteistöjen projektipäällikkö Marita Perälä.

Raptor-salin käyttöön on perehdytty Meilahden mallitilassa viime vuodesta lähtien.

Lue myös: Husin historian suurin rakennushanke muutti jo Meilahden silhuettia – kuva: "Siltasairaala vastaa kolmea Eduskuntataloa"

Siltasairaala

Rakentaminen alkoi vuonna 2018

Sairaala luovutetaan Husille kesällä 2022. Käyttöönotto on vuonna 2023.

Siltasairaalan rakentamisen kustannusarvio on 243 miljoonaa euroa. Uuden lastensairaalan rakennuskustannukset olivat 168 miljoonaa euroa.

Sairaalan pinta-ala tule olemaan 71 500 neliötä ja tilavuus 360 000 kuutiota. SRV:n mukaan tilavuus vastaa kooltaan kolmea Eduskuntataloa.

Sairaalaan tulee 215 sairaansijaa, 4 vuodeosastoa, 58 tehohoitopaikka

69 päiväsairaalahoitopaikkaa ja 16 leikkaussalia

Sairaala muodostuu isommasta ST-osasta (Meilahden tornisairaalan puoleinen osa) ja SY-osasta (Syöpätautien klinikan puoleinen osa) sekä rakennusosat yhdistävästä yhdyssillasta.

Alta on purettu laboratoriosiipi, väliaikainen kuvantamisrakennus ja kahden sädehoitolaitteet tilat.

Siltasairaalan yhteydessä rakennetaan tilat kolmelle sädehoitolaitteelle, joista kaksi korvaa paikalta puretut sädehoitolaitteet

Sudenkuopat

Vaaratilanteen aiheuttanutta kattoa ei tule

Siltasairaalan rakentaa SRV, joka on vastannut aiemmin muun muassa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksesta sekä Uudesta lastensairaalasta.

Yle kertoi vuonna 2019, että Uuden lastensairaalan katosta pudonnut levy oli tappaa vastasyntyneen lapsen.

SRV:n projektipäällikkö Tomi Heinonen sanoo nyt Helsingin Uutisille, että lastensairaalan rakentamisesta on opittu hyviä asioita, jotta sudenkuoppia pystytään välttämään.

– Samanlaisia piilokiinnitteisiä alakattolevyjä ei oteta Siltasairaalaan ollenkaan.

Hus kertoi 2019, että samanlaiset alakattolevyt varmistettiin lisäkiinnityksillä, jotta vastaavaa vaaratilannetta ei jatkossa tapahdu.

Helsingin Uutiset (HU 20.2.2020 ) kertoi vuosi sitten Uuden lastensairaalan useista vesivahingoista.

SRV:n mukaan vesivahingot ovat olleet pieniä ja ne johtuivat putkiasennuksista, jotka eivät kuuluneet SRV:n urakkaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut