Suomen hallitus esittää ravintoloiden sulkemista kolmeksi viikoksi koronavirustilanteen vuoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla. Nyt on kiinni eduskunnasta, kuinka nopeasti sulku tulee voimaan. Kaikki ravintolat saisivat kuitenkin etämyydä, vaikka asiakastilat olisivat kiinni.
Matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö Maran mukaan ravintoloiden sulkeminen on raskas toimenpide alan yrittäjille ja työntekijöille. Hallituksen päätös korvata sulkemisesta aiheutuneet vahingot ravintoloille sen sijaan on oikea ja välttämätön toimenpide, sanotaan Maran tiedotteessa.
– Ymmärrämme erittäin hyvin koronatilanteen vakavuuden. Koronaluvut on saatava painetuksi alas, jotta yhteiskunta, yritykset ja työntekijät voivat siirtyä kohti normaalimpia aikoja, ja matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan rajoituksia voidaan purkaa. THL:n viime viikolla julkaisemien tartuntalähteitä koskevien tietojen mukaan ravintoloista oli lähtenyt muutamia prosentteja koronatartunnoista. Asetetaanko ravintoloiden sululle liian suuria tavoitteita, kysyy Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.
Tiedotteessa myös sanotaan, että joulukuun alussa virinnyt toive paremmasta on kääntynyt epätoivoksi rokotteiden jakelun hitauden ja virusmuunnosten vuoksi.
Ravintoloiden ja niiden tilojen vuokranantajista tiedotteessa sanotaan, että osa vuokranantajista tuli ravintola-alan yrityksiä vastaan ja alensi vuokria tai jopa poisti vuokranmaksuvelvollisuuden viime kevään ravintoloiden sulun ajalta. Nyt on samanlaisen vastuunkannon aika.
– Vuokranantajien asenne on koventunut. Jäsenyrityksiltämme tulee jatkuvasti yhteydenottoja siitä, etteivät vuokranantajat ole valmiita kantamaan omaa osuuttaan kriisissä. Ne ovat valmiita korkeintaan siirtämään vuokrien maksua, mutta ei alentamaan niitä vastaamaan rajusti vähentynyttä palvelujen kysyntää, Lappi jatkaa.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vaatii yhtä dramaattisia toimia myös alan työntekijöiden tukemiseen.
– Ravintoloita koskeva täyssulku ajaa alan työntekijät äärimmäisen haastavaan tilanteeseen. Nyt tarvitaan juuri heille kohdistettuja tukitoimenpiteitä, sanoo Rönni-Sällinen tiedotteessa.
Valtaosa ravintola-alan työntekijöistä on kohdannut viimeisen vuoden aikana lomautuksia ja työttömyyttä. Toimeentulovaikeudet ovat lisääntyneet. Rönni-Sällinen on huolissaan alalla jatkuvassa epävarmuudessa olevien työntekijöiden hyvinvoinnista.
– Työntekijöiden hätä on saavuttanut lakipisteen. He ovat jo ennestään joutuneet säästämään ruoasta ja lääkkeistä. Hallituksen seuraava tehtävä on linjata, miten huomioidaan koronatoimenpiteistä kärsivien työntekijöiden toimeentulon jatkuva heikkeneminen. Asialla on kiire, sillä katastrofi on nurkan takana, Rönni-Sällinen jatkaa.