Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus siirtää muiden potilaiden hoitoja ja leikkauksia koronapotilaiden kasvun takia – tartunnat lisääntyneet alle 40-vuotiailla, myös raskaana olevilla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) siirtää muiden potilaiden hoitoja ja sovittuja leikkauksia koronapotilaiden tieltä. Siirtoja pidetään osin huolestuttavina, koska hoitovelkaa on jäljellä viime vuodeltakin.

Koronaviruspotilaiden määrä Husissa on kasvanut viimeisen viikon aikana 30 prosenttia.

Tällä haavaa koronaviruspotilaita on Husin sairaaloissa yhteensä 70 ja heistä 20 on tehohoidossa.

Viime keväänä koronaviruspotilaiden määrä oli suurimmillaan 123.

– Vielä emme ole näissä lukemissa, mutta tilanne on nyt erilainen. Toisin kuin viime keväänä, meillä on nyt sairaalat täynnä muita potilaita, sanoo tiedotteessa hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Uudellamaalla tartunnat ovat lisääntyneet alle 40-vuotiaiden eli synnytysikäisten keskuudessa, mikä näkyy sairaaloissakin. Parhaillaan Husissa hoidetaan useampaa raskaana olevaa tai synnyttänyttä koronavirustaudin vuoksi.

Husin Naistenklinikalla varaudutaan koronavirustaudin vuoksi osastohoitoa tarvitsevien, raskaana olevien tai synnyttäneiden potilaiden määrän nousuun hoitopaikkoja lisäämällä.

Hus tiedottaa, että sillä on hyvät valmiudet kasvavien koronaviruspotilaiden hoitamiseen, mutta potilaiden määrän kasvu johtaa muiden potilaiden hoidon ja sovittujen leikkausten siirtymiseen myöhemmäksi.

Helmikuussa Husista on siirretty kolme koronaviruspotilasta tehohoitoon muihin sairaaloihin. Vastaanottavissa sairaaloissa on kapasiteetti riittänyt ja siten Husissa on voitu jatkaa muiden kuin koronaviruspotilaiden hoitoa lähes täysimääräisesti.

Jonkin verran vaikutusta koronaviruspotilaiden määrän lisääntymisellä muiden potilaiden hoitoon on jo ollut.

– Kuluvalla viikolla kolmen leikkaussalin toimenpiteet on jouduttu perumaan ja lisäksi joitakin pienempiä toimenpiteitä on siirretty. Samaan leikkaustoimenpiteiden vähentämiseen varaudutaan ensi viikollakin, mikäli sairaanhoitoa tarvitsevien koronaviruspotilaiden määrä säilyy nykyisellään, sanoo toimialajohtaja Antti Vento Hus Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Veli-Matti Ulander pitää hoitojen peruutuksia ja siirtoja huolestuttavina, koska hoitovelkaa on vielä viime vuodelta.

– Jonomme olivat suurimmillaan viime vuonna elokuun lopussa. Syys-joulukuun aikana pitkään odottaneiden määrä laski, mutta oli vuoden lopussa edelleen epidemiaa edeltävää tasoa korkeampi, sanoo Ulander.