Helsinkiläiseen eläinsairaalaan on tuotu ennätyksellinen määrä koronapositiiviseksi todettuja hevosia – "Määrä on räjähtänyt käsiin"

Hevossairaala: Viikin hevossairaalaan on tuotu ennätyksellinen määrä koronapositiiviseksi todettuja hevosia. Viruksesta ei ole vaaraa ihmiselle.

Opiskelija Viivi Parma (vas) auttaa eläinlääkäri Kati Niinistöä hoitamaan Viikin yliopistollinen hevossairaalaan tuotua suomenhevonen Midsommardrömiä, joka on syönyt hiekkaa. Jaana Valjanen

Sanna Jompero-Lahokoski

Korona koettelee myös hevosia, joita Viikin yliopistolliseen hevossairaalaan on tuotu ennätyksellinen määrä. Sairaalaan tuoduilta potilailta on joulukuusta alkaen otettu yli kymmenen positiivista näytettä.

– Se on aika reippaasti. Tänä talvena määrä on selvästi räjähtänyt käsiin, toteaa opetussairaalana toimivan sairaalan eläinlääkäri Kati Niinistö.

Syytä tartuntatapausten kasvuun Niinistö ei osaa sanoa. Hevosten korona on oma viruksensa, eikä se tartu ihmiseen.

– Olemme ottaneet näytteitä pari kolme vuotta, mutta ihan tällaisilla oireilla niitä ei ole ollut, Niinistö jatkaa.

Yleisimmät oireet ovat ruokahaluttomuus, kuume ja väsymys. Vain osalla on ähkyoireita, ripulia ja joskus jopa hermostollisia oireita.

– Suurin osa selviää lievillä oireilla tai täysin oireettomina, kuten ihmisetkin. Muutamat ovat niin kipeitä, etteivät jaksa syödä eivätkä juoda tai tarvitsevat sairaalahoitoa ripulin vuoksi.

Lumimyräkässä seisovasta helsinkiläisestä ponivanhuksesta nousi huoli – "Niiden luontainen elintapa on olla ulkona säästä riippumatta"

Koronatapausten määrä Viikissä saattaa todellisuudessa olla vieläkin suurempi, sillä aina omistaja ei pyydä näytteenottoa, koska se maksaa. Eläinlääkärilasku saattaa muutenkin nousta korkeaksi. Sairaalassa hevonen eristetään.

– Näytetulos on enemmänkin meitä tai tallia varten. Hevosen vointiin se ei vaikuta. Hevosilla se on aika tarttuva ja käy tavallisesti koko tallin läpi, Niinistö toteaa.

Hevoselta näyte otetaan ulosteesta. Näytteet analysoidaan Saksassa.

Kahdeksanvuotias suomenhevonen Midsommardröm on yksi tällä hetkellä Viikissä hoidettavasta neljästä hevosesta. Se tuotiin sairaalaan viikolla röntgenkuvauksiin ja tähystykseen syötyään hiekkaa.

– Hiekka on hevosille usein ongelma. Osalle se kiertyy suolen pohjalle ja ärsyttää suolta. Se voi olla hengenvaarallinen tila, Niinistö sanoo.

Hiekan syömisestä eläimelle voi seurata ripulia ja se voi tehdä ähkyn. Hevonen saattaa olla kiukkuinen.

Alkuvuonna ravimaailmassa tunnettu ravikuningas Evartti oli myös hoidettavana Viikissä. Äkillisen ruokahaluttomuuden syyksi oli paljastunut puristuksissa ollut ohutsuoli ja hevonen joutui leikkaukseen.

Hevonen menossa leikkauspöydälle Viikin yliopistollisessa hevossairaalassa. Elisa Hurmerinta

Hevossairaalassa on 24 karsinapaikkaa. Muutama paikka pyritään aina pitämään vapaana kiireellistä hoitoa vaativia potilaita varten.

Vuodenajoista talvi on tavallisesti kesää hiljaisempaa aikaa. Silloin ei synny varsoja. Hevoset eivät myöskään talvella liiku niin paljon kuin kesällä.

Varsan kanylointi. Elisa Hurmerinta

Viikki on Suomen ainut ympäri vuorokauden auki oleva hevossairaala, jossa toimii koko maan hätäpäivystys. Kesäisin eniten tehohoitoa vaativat hauraat varsat. Aikuisilla on usein haavoja, jotka vaativat tehohoitoa.

– Hevonen aika tapaturmaherkkä eläin. Ähky on usein tavallisin. Se voi aiheuttaa ummetusta tai suoli kääntyä väärään paikkaan, Niinistö jatkaa.

Kirurgia on sairaalassa isosssa roolissa. Peruskirurgian lisäksi sairaalassa on valmius tehdä vaativia kirurgisia toimenpiteitä ja perusontumatutkimuksia. Magneettikuvaus voidaan tehdä myös pystyssä olevalle hevoselle.

Sairaalassa on jatkuvasti kymmenisen eläinlääkäriopiskelijaa, jotka ovat mukana tutkimuksissa ja avustavat hoitotoimenpiteissä.

Suosikkibloggari Veera Bianca paljastaa, miten dramaattinen onnettomuus synkensi hänen elämänsä – "Oli helpompi istua kattobaarissa"

Ainutlaatuinen selvitys: Valtaosalta ravihevosista löytyy suuvammoja – "Jäävät helposti huomaamatta"

Vanhustenkeskuksen pihalla asuvasta senioriponi Sankusta tuli koko asuinalueen lemmikki – ponia käydään katsomassa ja sitä viedään kävelylle

Johanna ikuisti satumaisen hetken – hevosvalokuvat esille Helsingissä

Viikin hevossairaala

Hevossairaalassa hoidetaan vuosittain noin 2 800 hevosta

Viikin Yliopistollinen hevossairaala toimii opetussairaalana.

Sairaalassa on ympärivuorokautinen päivystys hätätapausten varalle.

Päivystyspotilaita otetaan vastaan koko Suomesta.

Hevossairaalassa hoidetaan vuosittain noin 2 800 hevosta.

Sairaala oli vuonna 2002 ensimmäinen hevossairaala, joka alkoi tehdä hevosten verenluovutuksia.

Plasmaa kerätään edelleen sairaalan omaan käyttöön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut