Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiastadionin tornin maali rapisee jo rumasti: 337 miljoonaa maksaneen remontin räjäytykset jättivät näkyvät jäljet – tämän takia asialle ei tehdä mitään

Vuonna 1938 rakennettu Olympiastadion ei ole niin loistokkaassa kunnossa, kuin viime kesänä valmistuneen remontin jäljiltä voisi luulla. Siinä missä muu stadion hohtaa kirkkaan valkoisena, on ikoninen torni kulunut ja tummunut. Maali on rapissut useasta kohdasta, ja metrien mittaiset valumajäljet varjostavat esimerkiksi yhtä sisäänkäyntiä.

Viisi vuotta kestäneen peruskorjauksen budjetti paisui noin 200 miljoonasta 337 miljoonaan euroon. Miksi Olympiastadionin tornia ei kuitenkaan maalattu?

– Tornin perusparannus toteutettiin vuonna 2011. Tornin ulkopuolen kunnostaminen ei ole ollut osana hankesuunnitelmaa. Hyväksytystä hankesuunnitelmasta ei ollut mahdollista poiketa, Stadion-säätiö vastaa sähköpostilla.

Olympiastadionin peruskorjauksen suunnitelmia tehtiin vuonna 2012. Tornin uudenkarhea maalipinta oli tuolloin vain vuoden vanha.

– Kenelläkään ei käynyt tuolloin mielessä, että budjettiin lisättäisiin varmuuden vuoksi tornin maalaus, sanoo hankkeen projektipäällikkö Aulis Toivonen Helsingin kaupungilta.

Toivonen sanoo, että asiaa mietittiin uudestaan vielä projektin loppusuoralla.

– Viimeisen vuoden aikana keskusteltiin rahoittajien kanssa, olisiko hyvä, että samassa yhteydessä myös torni maalattaisiin ja saataisiin näyttämään se yhtä uudelta kuin ympäröivä stadion. Kukaan ei ollut innoissaan, että lisätään kustannuksia. Toki siitä paljon puhuttiin, mutta todettiin, ettei se ole teknisessä mielessä niin kriittinen asia.

Toivonen laskee, että tornin maalaus maksaisi noin puoli miljoonaa euroa. Suurin kuluerä olisi yli 70-metriä korkean tornin ympärille pystytettävät telineet.

Missä kunnossa torni on?

–  Torni on turvallinen, eikä sieltä tule mitään laattaa niskaan. Tokihan se maalata pitäisi, mutta kauneus on katsojan silmässä. Riippuu, kuinka läheltä tai kaukaa ja millä silmällä sitä katsoo. Oma silmä on siihen tottunut. Uskon, että asiasta ei ole mitään käytännön haittaa kymmeneen vuoteen.

Onko 2011 peruskorjattu torni kestänyt aikaa luultua huonommin?

– Tummuminen on johtunut muun muassa räjäytystöistä, joita on tehty tornin vieressä. Louhintatyömaalta nousee aina pölyä, Toivonen kertoo.

Stadion on koronarajoitusten vuoksi suljettu yleisöltä. Uusitut tilat ovat kuitenkin urheilijoiden käytössä.

–  Stadionin liikuntatilat toimivat tällä hetkellä olevien rajoitusten ja suositusten mukaisesti harjoitteluareenana noin 60 huippu-urheilijalle ja noin 20 urheiluseuralle sekä lasten ja nuorten toimintaa järjestävälle liikuntatoimijalle, Stadion-säätiöstä kerrotaan kertoo.