Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin keskustan "turvallisuuskortteli" vahvistuu – Supon uusi rakennus tulee puolustusministeriön ja pääesikunnan kylkeen

Fabianinkadulla puolustusministeriön korttelissa on jo aloitettu työt suojelupoliisin uuden toimitalon rakentamiseksi. Lähitalojen ovissa on lappuja, joissa varoitellaan maanalaisten töiden räjäytyksistä.

Lähiviikkoina käynnistyy kadunvarren kahden virastotalon purkaminen. Aiemmin puolustusvoimien pääesikunnan käytössä olleet rakennukset ovat jääneet tyhjilleen.

Suojelupoliisille kartoitettiin uutta paikkaa ympäri pääkaupunkiseutua, mutta lopulta tilat löytyivät luontevasti lähikorttelista, jossa supon tärkeät yhteistyökumppanit puolustusvoimat ja -ministeriö sijaitsevat.

Uusiin tiloihin suojelupoliisi päässee muuttamaan keväällä 2024. Uudisrakennuksen toteuttaa SRV, ja urakan kokonaisarvo on noin 130 miljoonaa euroa. Kokoluokka on sama kuin uuden lastensairaalan, jonka rakentaminen maksoi noin 185 miljoonaa euroa.

Suojelupoliisi tuplasi henkilökuntansa: Seuraa silmä kovana Isis-maista Suomeen palaavia ja Venäjän tilannetta – Helsingissä huomattava määrä ulkomaan vakoojia

Uudesta toimitilasta tulee tehokas ja muunneltava, jotta se palvelee mahdollisimman pitkään.

– Olemme iloisia, että toimitilojemme tulevaisuuteen on nyt saatu turvallinen ja pitkäkestoinen ratkaisu. Tällä hetkellä henkilöstömme työskentelee useassa rakennuksessa, joista vanhin on yli sata vuotta vanha, suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toteaa tiedotteessa.

– Tilamme eivät kaikilta osin vastaa nykyvaatimuksia toiminnallisuuden ja turvallisuuden kannalta. Odotamme myös sitä, että koko Helsingissä työskentelevä henkilöstömme pääsee työskentelemään saman katon alle.

Uudet tilat rakennuttaa valtion kiinteistöyhtiö Senaatti.

– Suojelupoliisin toimitilahanke on Suomen oloissa poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen rakennuksen turvallisuuteen ja toiminnallisuuteen tehtävien ratkaisujen vuoksi, kuvailee Senaatin rakennuttamisjohtaja Jonni Laitto.

Supon yhteiskuntasuhteiden päällikkö Saana Nilsson on vaitelias uuden talon turvallisuusominaisuuksista, mutta toteaa:

– Tiloissa käsitellään arkaluontoista tietoa, ja sen säilyttämiselle on tarkat vaatimukset. Ne vaikuttavat tehtäviin rakennus- ja materiaaliratkaisuihin.

Uudet tilat toimivat Nilssonin mukaan myös mahdollisissa poikkeusoloissa.

Suojelupoliisin toiminta on levittäytynyt moneen taloon Punavuoressa – lonkeroita myös muualla Helsingissä

Uudisrakennuksesta tulee vain hieman supon nykytiloja suurempi, joten tiedustelupalvelu ei nähtävästi suunnittele enää henkilöstömäärän merkittävää kasvattamista.

Uutta toimitaloa pidetään Kaartinkaupungin kaupunkikuvaa kunnioittavana eivätkä esimerkiksi kerroskorkeudet nouse nykyisestä neljästä.

Rakennuksen ulkoasu perustuu hankkeesta järjestettyyn kaupunkikuvalliseen ideakilpailuun, jonka voitti arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.