Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalasataman tornitalojen parvekeratkaisu on Suomessa vielä harvinaisuus – "Tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän"

Koti: Viherhuoneet tekevät vasta tuloaan osaksi suomalaista asumista. Todellinen viherpeukalo tekee sinne pienen keittiöpuutarhan.

Viherhuoneet ovat vielä melko harvinainen lisä kerrostaloasumisessa, mutta ne ovat rantautumassa maailmalta meillekin.

SRV:n rakentamissa Kalasataman torneissa viherhuoneet on katsottu korkeissa rakennuksissa ja merellisessä ympäristössä käyttäjäystävällisemmiksi kuin parvekkeet.

– Viherhuoneita on Majakassa ja Loistossa jokaisessa asunnossa. Viherhuoneiden koko vaihtelee asuntojen koon mukaan, keskimäärin ne ovat kooltaan noin viiden neliön kokoisia, myyntijohtaja Riikka Lohikoski kertoo.

Ensimmäiset viherhuoneet valmistuivat Majakkaan ja ne ovat Lohikosken mukaan olleet hyvin pidettyjä.

Viherhuonetta voi käyttää läpi vuoden ja ne ovat osana asunnon muita tiloja. Lohikoski uskoo, että tulevaisuudessa niitä tullaan näkemään enemmän.

– Viherhuone tarjoaa lämmintä lisätilaa, jota voidaan sijainnista riippuen käyttää olohuoneen, ruokailutilan tai makuuhuoneen jatkeena avaamalla lasiseinät asuntoon päin. Viherhuoneessa on myös ranskalaisen parvekkeen ovi, jonka avaamalla saa ilmavan parvekkeen tuntua, Lohikoski selvittää.

Parvekkeelle on joka vuosi hankittava uudet kesäkukat, mutta viherhuoneessa viihtyvät myös monivuotiset kasvit. Havupuutkin viihtyvät viherhuoneessa isoissa altakasteluruukuissa.

Bonavalla on Kuninkaantammessa Asunto Oy Helsingin Kanvaasi. Siellä on sekä kaksioita että neljän huoneen perheasuntoja, joissa on viherhuone.

Bonavan mukaan Kanvaasin moderni viherhuone on puolilämmin ulko-olohuone, joka on helppo sisustaa omien harrastusten ja mieltymysten mukaisesti.

Vantaalla Bonavan kohteissa viherhuoneita on ainakin Leinelässä.

Kojamon uudet Lumo-kodit valmistuvat keväällä Espoon Niittykumpuun Niittykatu 15:een. Asunnoissa on parvekkeet tai pihaterassit, ja kolmeen asuntoon tulee parvekkeen sijaan 7,5 neliön viherhuone.

Viherhuone tarjoaa lämmintä lisätilaa.

– Länsiväylä meluvalleineen on vieressä, ja asemakaavassa on asetettu rakentamiselle tietyt desibelivaatimukset. Viherhuoneilla on näin ollen myös meluntorjuntatehtävä, selvittää projektipäällikkö Petri Alatalo Kojamosta.

Viherhuoneet ovat ylimmän kerroksen asunnoissa ja muissa kerroksissa on tavalliset lasitetut parvekkeet.

– Viherhuoneissa on lämmönlähteenä kattosäteilijä. Seinärakenteet ovat lasiset ja niissä on avattavia ikkunoita. Tila lasketaan lämpimäksi tilaksi.

Tulevat asukkaat päättävät itse, millaiseen käyttöön he viherhuoneen ottavat. Se toimii yhtä hyvin ryytimaana, lehdenlukupaikkana, ruokailuhuoneena, kuntoiluhuoneena tai etätyötilana.

– Kun kuulemme näiden viherhuoneiden käyttökokemuksista, voimme harkita, rakennetaanko niitä tulevaisuudessa lisää, Alatalo sanoo.

Viherhuoneen rakentaminen on tavallisen parvekkeen rakentamista kalliimpaa, joten se aiheuttaa paineita myös vuokratasoon.