Moni tuttu äänestyspaikka vaihtuu Helsingissä ja ennakkoäänestys pitenee – lue, mikä kaikki muuttuu huhtikuussa

Kuntavaalit pidetään 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys järjestetään 7. – 13. huhtikuuta. Arkisto/Riitta Ketola
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Helsingissä on vaalipäivänä 165 äänestyspaikkaa. Helsingin pienimpiä äänestyspaikkoja on vaihdettu toisiin tiloihin, jotta äänestäminen olisi mahdollisimman turvallista korona-aikana.

– Meiltä jäi pois esimerkiksi Roihuvuoren ala-asteen koulun Marjaniemen toimipiste äänestyspaikkana pienien ja hankalien tilojen vuoksi. Äänestys siirtyi Kulttuuritalo Stoaan. Vaalipäivän äänestyspaikoista pois jäi myös Toimintakeskus Tanhua Kontulassa. Tanhua on toiminut pitkään äänestyspaikkana. Nyt äänestyspaikkana on Helsingin Yhteislyseo. Päiväkoti Runossa sijainnut äänestyspaikka on siirretty tilojen ahtauden vuoksi Ammattikorkeakoulu Arcadaan, keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna.

Tavoite on ollut myös järjestää tilat niin, ettei samassa rakennuksessa olisi kahden eri äänestysalueen äänestystä. Poikkeuksia kuitenkin on.

– Munkkiniemen yhteiskoulussa on valtava liikuntasali ja kaksi erillistä aulatilaa, joihin äänestys saadaan. Ne tilat ovat riittävän suuret.

Herttoniemenrannan ala-asteen toinen äänestyspaikka on siirtynyt Stadin ammattiopistolle ja Munkkivuoren ala-asteelle jäi yksi paikka kun toinen siirtyi Helsingin ranskalais-suomalaiselle koululle.

Muita uusia äänestyspaikkoja vaalipäivänä ovat muun muassa Metropolian Myllypuron rakennus ja Kaupunkiympäristötalo Kalasatamassa.

Reuna arvioi, etteivät muuttuneet äänestyspaikat pidennä kenenkään matkaa vaaliuurnille kohtuuttomasti.

Huhtikuun 7. päivä alkavaa ennakkoäänestämistä on tänä keväänä helpotettu lisäämällä ennakkoäänestyspaikkojen aukioloaikoja. Kaikki paikat ovat arkisin kello 20 asti auki. Viikonloppuisin paikat eivät voi vaalilain mukaan olla auki kello 18 jälkeen.

Katso kaikki äänestyspaikat tästä!

Saako äänestykseen ottaa oman kynän?

– Mikä vaan kynä käy. Se ei saa kuitenkaan näkyä läpi äänestyslipusta. Esimerkiksi tussi ei ole hyvä.

Reuna uskoo, että jonottaminen äänestyspaikoilla tapahtuu pitkälti ulkona.

Oikeusministeriö on arvioinut, että vaalien peruuntiessa ne voitaisiin järjestää aikaisintaan puolen vuoden päästä.

L ue myös: ”Koko ajan tulee peruutuksia” – vaalityöntekijöiden kato piinaa kuntavaaleja Helsingissä

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut